ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2220
    Dolar
  • Euro
    34,7443
    Euro
  • Altın
    2.399,860
    Altın
  • Bist-100
    10.257,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    12/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
11 Mart 2020 Çarşamba - 23:07

Koronada korkulan oldu! Pandemi ilan edildi

Dünya Sağlık Örgütü, 125'ten fazla ülkeye yayılan Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti.

Koronada korkulan oldu! Pandemi ilan edildi

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve bugüne kadar 4 bin 300’den fazla insanın ölümüne, 121 binden fazla insanın karantina altına alınmasına neden olan Corona virüsüyle ilgili haberler gelmeye devam ediyor. Son gelen bilgilere göre, Dünya Sağlık Örgütü, 125’ten fazla ülkeye yayılan Corona virüsü salgınını pandemi ilan etti.

Corona virüsüne ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Direktörü Dr. Mike Ryan, İran’daki durumun çok ciddi olduğunu, karantina altına alınanların daha fazla gözetim altında tutulması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros, dün yaptığı açıklamada, virüsün pandemi durumuna gelme ihtimalinin çok kuvvetli olduğunu belirtmişti.

PANDEMİ NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

Corona virüsünde son durum:

Yeni açıklanan bilgilere göre, Bulgaristan ve İsveç’te virüs nedeniyle ilk ölümler gerçekleşti. Almanya’da ölü sayısı 3’e yükselirken, Avrupa’da Corona’nın kaynağı olarak görülen İtalya’da vaka sayısı 10 bini aştı.

Bulgaristan ve İsveç’ten önce Panama, Endonezya, Belçika, Arnavutluk'ta ilk ölümlü vakanın gerçekleştiği, Moldova’da ise okulların tatil edildiği belirtildi.

İtalya
İtalya’da Corona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 827’ye, vaka sayısının 12 bin 462’ye yükseldiği açıklandı.

Azerbaycan
Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Corona virüsüyle mücadele Operasyon Karargahı tarafından yapılan açıklamada, 2 kişide Corona virüsü tespit edildiği duyuruldu.

Açıklamada, İran’dan dönen bir Azerbaycan vatandaşında ve İtalya’dan dönen Azerbaycanlı bir öğrencide yapılan testlerin pozitif çıktığı kaydedildi. Virüs taşıdığı tespit edilen 2 kişinin karantinaya alındığı, sağlık durumunun stabil olduğu bildirildi. Azerbaycan’da tespit edilen 2 yeni vakanın ardından ülkedeki toplam vaka sayısı 12’ye yükseldi.

Rusya
Daha önce Çin ve İran’a hava ulaşımında kısıtlama kararı alan Rusya bu kez Avrupa ülkelerine aynı kısıtlamaları getirdi. Rusya’da da görülen Corona virüsün ülkede yayılmaması için tedbirler alan Rusya, virüsün yoğun olarak görüldüğü İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa’ya uçuşlarda kısıtlama getirdi.

Karara göre söz konusu ülkelere uçuşları sadece Rus Aeroflot şirketi gerçekleştirecek ve uçuşlarda azaltmaya gidilecek. Alınan kararın bu geceden itibaren uygulanacağı ifade edildi.

İngiltere
İngiltere Sağlık Bakanı Yardımcısı Nadine Dorries’in Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı. Dorries’in kendini evinde karantina altına aldığı öğrenildi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dorries’in en kısa sürede sağlığına kavuşmasını dileyerek, Dorries’in doğru olanı yaptığını belirtti.

Öte yandan Birleşik Krallık’ta toplam Corona virüsü vaka sayısı 383’ye yükselirken, virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya ulaştı.

İran
İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur ülkedeki Corona virüsü (Covid-19) vakalarına ilişkin son istatistikleri paylaştı. Cihanpur ülkedeki Covid-19 onaylanmış vaka sayısının 9 bin'e yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saat içerisinde 958 kişinin testlerinin pozitif çıktığını söyleyen Cihanpur, “Bunlardan 64'ü hayatını kaybetti. Böylece toplam ölenlerin sayısı 354'e ulaştı” dedi. Cihanpur son 24 saatte ülkedeki en fazla Covid-19 vakalarının İran'ın başkenti Tahran'da kaydedildiği belirterek, ülkede Corona virüsünden iyileşenlerin sayısının ise 2 bin 959 kişiye ulaştığını söyledi.

Afganistan
Afganistan Sağlık Bakanı Sözcüsü Dr. Wahid Mayar, Corona virüs (Covid-19) nedeniyle ülkede vaka sayısının 5'e yükseldiğini açıkladı. Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan vilayetinde ilk vakanın ortaya çıktığını, böylelikle ülkede vaka sayısının 5'e yükseldiğini duyurdu.

Samangan'daki ilk vakanın birkaç gün önce İran'dan dönen bir kişide görüldüğü ve karantina altına alındığı duyuruldu. Hastalığın ortaya çıktığı 24 Şubat'tan bu yana en az 10 kişinin ise Corona virüs şüphesiyle karantinaya alındığı ve testlerinin sürdüğü belirtildi.

Ukrayna
Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Mart ayı sonuna kadar karantinaya alınacağı açıklandı. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko tarafından yapılan açıklamada, şehrin Mart ayı sonuna kadar karantina altına alınacağı duyuruldu.

Kliçko açıklamasında, Kiev'de bulunan ana okullarının, okulların, üniversitelerin, konferans salonlarının, eğlence merkezlerinin, sinema ve tiyatroların da Mart ayı sonuna kadar kapalı tutulacağını ifade etti.

Ay sonunda yapılacak olan değerlendirme ile, karantina uygulaması yeniden değerlendirilip tekrar gözden geçirilerek bir karara bağlanacak.

Gürcistan
Gürcistan Çevre ve Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Yardımcısı Yuri Nozadze’de Corona virüs teşhis edildiği ifade edildi.

Açıklamada, “Nozadze'nin yaptırdığı test enfeksiyonu doğruladı. Çevre ve Tarım Bakan Yardımcısı doktorların gözetiminde tedavisine devam edecek” denildi.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

 
Kaf-Kaf adım adım Kupa'ya...
 
O ülkede koronavirüs nedeniyle OHAL ilan edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tepki çeken Atatürk afişi!
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 105. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Çanakkale ...
Kolonya satışları patladı...
Türkiye'de de 'koronavirüs' vakasının görüldüğünün açıklanmasının ardından, ...
Koronavirüs korkusu reyonları boşalttı!
Türkiye'de ilk koronavirüsün tespit edildiğinin açıklanması ile tüm yurtta ...
 
Koronavirüslü hastalar İzmir'deki o hastanelerde tedavi edilecek!
Türkiye'de koronavirüs tespit edilmesinin ardından gözler tedavilerin ...
İşte Haluk Levent'in yeni hayali
Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu AHBAP Platformu'nun çıkış amacını ...
Gaziemir'de kritik buluşma! Kayyum tehdidini ele aldılar
CHP İl Başkanı Deniz Yücel ve il yönetimi, eski sosyal medya paylaşımları ...
 
Türkiye'de koronavirüs tespit edildi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk koronavirüsün tespit edildiğini ...
Bakan Selçuk'tan Koronavirüs tatili açıklaması!
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ...
İzmir'de bir doktor intiharı daha!
Daha önce peş peşe doktor intiharlarının yaşandığı İzmir'de yine kahreden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri