ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3496
    Dolar
  • Euro
    35,0999
    Euro
  • Altın
    2.307,710
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
1 Mart 2023 Çarşamba - 10:45

Köy Koop Başkanı Neptün Soyer'den destek çağrısı...

Depremin vurduğu illerden Osmaniye'de üreticilere yem dağıtan ve bölgede ihtiyaçların tespiti için çalışmalar yürüten Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer izlenimlerini SONKALE'ye anlattı. Elektrik, su ya da banka borçları olan çiftçilerin bulunduğunu belirterek hükümete çağrı yapan Soyer, "Tarım Bakanlığı bölgede desteklemeleri öne çekti, sistem ağır ama başlattılar. Şimdi devletin destekleme zamanı. Nakit paraya ihtiyaç var" dedi. Soyer, kırsal kalkınma için de köy enstitülerine vurgu yaptı. 

Köy Koop Başkanı Neptün Soyer den destek çağrısı...

SONKALEİZMİR- Köy Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer yönetim kurulu üyeleri ile birlikte depremin vurduğu illerden Osmaniye'de kırsaldaki destek çalışmalarına katıldı. Bölgedeki ihtiyaçların tespiti için yöre halkı ile görüşen Soyer, izlenimlerini SONKALE'ye anlattı.



"TARIM HIZLA DEVAM EDECEK"

Depremler sonrası bölgedeki tahribatın Türkiye tarımına etkisiyle ilgili değerlendirme yapan Neptün Soyer şöyle konuştu:

"Hepimizin başı sağ olsun, geçmiş olsun diliyorum. İnşallah daha dirençli kentler, daha güvenli, daha yaşanabilir, sürdürülebilir, doğayla uyumlu kentler oluşturulabilir. Müthiş bereketli toprakların olduğu, buğdayın ekmeye dönüşüp yerleşik tarımın başlamış olduğu topraklar. Deprem bir doğa olayı... Afete dönüşmesi insanın doğayla uyumlu yaşamayı becerememesinden kaynaklı ne yazık ki. Bunu şunun için söylüyorum. Tarımın yapıldığı, çiftçilikle uğraşan köylümüzü de deprem vurdu. Can kayıpları, hasarlarımız var kırsalda da.  Kentlerdeki tahribata bakıldığında köylerin baş edebildiğini, biraz destek sağladığımızda da hayatını sürdürülebildiğini görüyoruz. Kırsaldan öyle milyonlar göç etmedi. Bu yardımları bir müddet daha devam ettirerek, yaralar sarıldıkça tarım çok hızlı devam edecektir. Kentlerdeki tahribatın kayıplarımızın ülkemize negatif etkileri çok daha fazla olacaktır."



"NAKİT PARAYA İHTİYAÇ VAR"

Bölgede yürüttükleri çalışmalara değinen ve destek çağrısı yapan Başkan Soyer şöyle devam etti:

"İzmir Köy Koop Birliği yönetimi olarak Osmaniye’ye gittik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin köylere yapacağı yem desteğinde ortak çalışmamız oldu. Dağıtımına da katıldık. Köyler hayatını sürdürüyor. Tarlasını sürüyor bahçesine bakıyor. Tarım Bakanlığı bölgede desteklemeleri öne çekti, sistem ağır ama başlattılar. O bölgedeki ihracat ürünlerine ihracatçı birlikleri satış konusunda destek olmalı. Bölgede maddi bir kayıp olmasa da bu insanlar eşini dostunu, konu komşusunu kaybetti. Psikolojik olarak da ihtiyacını karşılamalı bu destekler. Bazı bölgelerde tarlalarda kullanılacak gübre, ekim yapılacak tohum ihtiyacı olacak. Traktör ve ekipmanı hasar gören çiftçiler var. Elektrik, su, ya da bankalara borçları olan çiftçiler... Tam da şimdi devletin destekleme zamanı. Nakit paraya ihtiyaç var."



"ATATÜRK BİZE MÜTHİŞ BİR MİRAS BIRAKMIŞ"

Mustafa Kemal Atatürk'ün kırsal kalkınma için hayata geçirdiği köy enstitülerini anımsatarak bölgede yapılması gereken çalışmaları anlatan Neptün Soyer sözlerini şöyle tamamladı:

"Her bölgenin kendine özgü faaliyetleri, tarım uygulamaları ve davranışları var. Örgütlü yapı yok denecek kadar az. Var olan da zayıf. Osmaniye özelinde söylemek istediğim önemli konu Düziçi Köy Enstitüsü. Bu demektir ki kırsalı güçlü, bir müddet de olsa hafızalarda enstitü gibi model olan bölge, kollektif hareket edebilen ve üretebilen insanlar. Bazı köylerde bu ruhla kurulmuş varlığını sürdüren tarımsal kalkınma kooperatif başkanları ile bir araya geldik. Üretim alanlarını meraları, un değirmenlerini gezdik. Ve bir kez daha anladım ki Mustafa Kemal Atatürk bize müthiş bir miras olarak bırakmış köy enstitülerini. Biz sahip çıkamamışız. Düşünsenize köyde okul olsa, köyde sağlık ocağı olsa, köyde spor sahası olsa insanlar niye kente göçsün. Afet olduğunda da yaralarını kendi kendine de sarabilecekler. Biz işte öyle yaşayan üreten köyler gördük. Üreticilerle köy kahvelerinde oturduk ne yapabiliriz diye? Köy kardeşliği yaptık."

 
Depremzede köpek Vefa, artık İzmir’e emanet!
 
Kahramanmaraş’ta engelli çocuklara Bornova Belediyesi’nden özel destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Büyükşehir'den yapı durumu tespiti hizmeti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin yaşadığı binaya dair fikir sahibi ...
Foça'da 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı kurtuldu...
İzmir’in Foça ilçesinde, üzerinde 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı'nın da ...
Soyer, Yaşar Kemal'i doğduğu köyde andı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, afet bölgesi Osmaniye’ye ...
 
Adnan Oktar'ın villası satıldı!
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör köşe yazısında Adnan Oktar'ın satışa ...
Deprem felaketinde can kaybı 45 bini aştı!
AFAD, Türkiye'nin 11 ilinde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli ...
Kira artışlarına soruşturma!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ...
 
Jeoloji profesöründen kritik İzmir uyarısı!
Jeoloji Profesörü Şükrü Ersoy aralarında İzmir'in de olduğu 4 il için ...
Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan gözaltına alındı!
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya paylaşımındaki ...
Kahramanmaraş’ta art arda korkutan depremler!
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde saat 17.39'da 4.5, saat 17.49'da ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri