ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    40,5947
    Dolar
  • Euro
    46,5170
    Euro
  • Altın
    4.335,490
    Altın
  • Bist-100
    10.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    26/33°
    ADANA
  • ANKARA
    22/36°
    ANKARA
  • ANTALYA
    27/31°
    ANTALYA
  • BURSA
    23/36°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    23/35°
    IZMIR
  • KONYA
    21/36°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP’den kuraklık nedeniyle zarar eden çiftçilere destek çağrısı
CHP’den kuraklık nedeniyle zarar eden çiftçilere destek çağrısı
2025-YKS tercih süreci yarın başlayacak
2025-YKS tercih süreci yarın başlayacak
Bugün son gün: Yarın ücret 7.438 TL olacak
Bugün son gün: Yarın ücret 7.438 TL olacak
Fatih Altaylı'nın hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu
Fatih Altaylı'nın hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu
10 Ağustos 2024 Cumartesi - 17:40

Kredi kartları patladı... Batıkta büyük artış!

Kredi kartında takipteki alacak hacmi son bir yılda 10,2 milyar TL'den 37,2 milyar TL'ye yükseldi. Bu kalemde sadece son dört haftadaki artış 5 milyar TL oldu. Son dört haftada genel takipteki alacak da 32 milyar TL arttı.

Kredi kartları patladı... Batıkta büyük artış!

Faizlerdeki artış, reel ücretlerdeki gerileme ve ekonomideki yavaşlama, sorunlu kredi hacminde artışı hızlandırdı.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, bankaların ve finansman şirketlerinin tasfiye olunacak alacakları (takipteki alacaklar), 6 Temmuz-2 Ağustos arasındaki dört haftada 32 milyar TL'lik hızlı artışla 242,9 milyar TL'ye yükseldi. 

asfiye olunacak alacaklar, sadece dört haftada yüzde 11,8 oranında arttı.

SON HAFTALARDA HIZLANDI

Bir önceki dört haftalık dönemde, yani 8 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri arasında tasfiye olunacak alacaklardaki artış miktarsal olarak 4,9 milyar TL, oransal olarak yüzde 2,3 olmuştu.

Bankaların ve finansman şirketlerinin tasfiye olunacak alacak hacmi, yılbaşından bu yana geçen 31 haftada 52,9 milyar TL artarken, bu artışın yüzde 60,5'lik kısmı son dört haftada kaydedildi.

Geçen sene ilk 31 haftalık dönemde tasfiye olunacak alacak hacminde artış sadece 11,3 milyar TL olmuştu.

Tasfiye olunacak alacak hacmi son bir yılda ise oransal olarak yüzde 43,6, miktarsal olarak 73,8 milyar TL oldu.

KARTTA TAKİP PATLAMASI

Son dört haftada tasfiye olunacak kredilerdeki 32 milyar TL'lik artışın 5 milyar TL'lik kısmı, bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklandı. 

Son sekiz haftada bireysel kredi kartında tasfiye olunacak alacak tutarı 8,9 milyar TL artışla 37,2 milyar TL'ye yükseldi. Bu sekiz haftada oransal artış yüzde 24 oldu.

Bu kalemde yılbaşından bu yana artış 21,9 milyar TL olurken, son bir yılda artış oranı yüzde 264,7 oldu.

4 Ağustos 2023'te 10,2 milyar TL olan bireysel kredi kartında tasfiye olunacak alacak hacmi, bir yılda yaklaşık üç kat artmış oldu.

Tüketici kredilerinde tasfiye olunacak alacak tutarı son bir yılda oransal olarak yüzde 63,9, miktarsal olarak 16,3 milyar TL'lik artışla 41,8 milyar TL'ye yükseldi.

Ticari ve diğer kredilerde tasfiye olunacak alacak tutarı sadece 30,6 milyar TL'lik artışla 164,1 milyar TL oldu. Bu artışın 16,3 milyar TL'si, son dört haftada kaydedildi.

ALTI AYDA 891 BİN KİŞİ TAKİBE DÜŞTÜ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69,7 oranında artışla 645 bine yükselmişti.

Aynı dönem için bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 34,3 oranında artışla 536 bin kişi olmuştu.

Bu dönemde bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 43 artarak 891 bin kişiye ulaşmıştı. Temmuz ayında bu rakamda artışın hızlanmış olduğu tahmin edilebilir.

Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2024 yılı Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 98,4 artışla 142 bin kişiye yükselmişti. Bu rakam, Aralık 2021 sonrasındaki 30 ayın zirvesi olarak kayıtlara geçmişti.

Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı da haziranda yıllık yüzde 75,7'lik artışla 67 bine ulaşmıştı.

Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerden borcu devam etmekte olan kişi sayısı 2024 yılı Haziran sonu itibarıyla 3 milyon 804 bin 248 olarak kayıtlara geçmişti.

Kredi kartında azami gecikme faizi aylık yüzde 4,55 seviyesinde bulunuyor.

Etiketler:
 
Balıkesir Büyükşehir'in kahraman itfaiye eri... Kendi solunum cihazıyla kurtardı!
 
Memur eylemlerinde kritik gün belli oldu... SANDIKLAR KURULUYOR!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsada sert kayıp
Bu hafta yatırım araçları içinde en kötü performansı borsa gösterdi. Borsa ...
Merkez Bankası, enflasyon tahminini açıkladı!
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu ...
Kiraz ihracatı 209 milyon dolara ulaştı
Türkiye’nin üretiminde dünya lideri ve ihracatta güçlü bir oyuncu olduğu ...
 
Yurt dışından alışverişe yeni vergi!
Yurt dışından sipariş edilen ürünlere ek gümrük vergisi uygulanacak. 
Benzine indirim geldi!
Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanma devam ederken benzine indirim geldi. 
Bitcoin çakıldı... Kripto piyasası yangın yeri!
Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı, ABD ekonomisinin resesyona gideceğine ...
 
Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı!
TÜİK'e göre temmuzda aylık yüzde 3,23 olurken, yıllık enflasyon yüzde ...
Sigaraya bir zam daha!
Enflasyon verisi sonrası artan ÖTV fiyatlarının sigaraya zam olarak yansımasının ...
Maliyeden sigara firmasına 6 milyar ceza!
Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Kayserispor 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Beşiktaş 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Çaykur Rizespor 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Corendon Alanyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Galatasaray 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Gaziantep FK 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Gençlerbirliği 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Göztepe 0 0 0 0 0 0 0 0
10 ikas Eyüpspor 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Kasımpaşa 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Kocaelispor 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Antalyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Rams Başakşehir 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Samsunspor 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0 0 0
18 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
19 Trabzonspor 0 0 0 0 0 0 0 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri