ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5687
    Dolar
  • Euro
    43,6369
    Euro
  • Altın
    4.018,460
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    9/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    8/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bahçeli'den Sırrı Süreyya Önder mesajı: Hakikaten çok üzgünüm; terörsüz Türkiye, manevi bir armağan olacak
Bahçeli'den Sırrı Süreyya Önder mesajı: Hakikaten çok üzgünüm; terörsüz Türkiye, manevi bir armağan olacak
Hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder için CHP'den ilk mesaj
Hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder için CHP'den ilk mesaj
DEM Parti'den ilk açıklama: Barış mücadelesine layıkıyla sahip çıkacağız
DEM Parti'den ilk açıklama: Barış mücadelesine layıkıyla sahip çıkacağız
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
8 Eylül 2024 Pazar - 16:03

Kredi kartlarına SGK ayarı geliyor

Son gelişmelere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verileri kullanılarak, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesi planlanıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, bu yeni düzenlemelerle kredi kartı limitlerinin gerçek gelirlerle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Kredi kartlarına SGK ayarı geliyor

Türkiye'de enflasyon ve bireysel borçların artışı, hükümeti yeni ekonomik düzenlemeler getirmeye zorluyor. Son gelişmelere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verileri kullanılarak, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesi planlanıyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, bu yeni düzenlemelerle kredi kartı limitlerinin gerçek gelirlerle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Ancak bu değişiklik, bireylerin kredi kartı limitlerinin hesaplanmasında bazı zorluklar yaratabilir.

YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI

İsa Karakaş’ın YouTube üzerinden yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken SGK verilerini daha kapsamlı şekilde kullanacağını belirtti. Bu adım, enflasyonu kontrol altına almak ve bireysel kredi kartı borçlarının artışını yavaşlatmak amacıyla atılacak. Karakaş, “SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken daha fazla veri kullanacak. Bu durum, bireylerin gelirlerinin doğru şekilde değerlendirilmesini sağlayacak. Ancak işverenlerin çalışanların maaşlarını doğru bildirmemesi halinde bazı zorluklar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON VE BORÇ ARTIŞI

Türkiye'de son dönemde enflasyon artışına bağlı olarak bireylerin kredi kartı kullanımı ve borçlanmaları da ciddi bir ivme kazandı. Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler enflasyonu bir miktar düşürse de, kredi kartı borçlarıyla ilgili sorunlar devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin 2024 Nisan raporuna göre, kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %70 oranında artmış durumda. Aynı şekilde bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı da %32,5 oranında artış gösterdi.

Bu tablo, bireysel borçların yönetilmesi konusunda daha güçlü mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Yeni düzenlemeler ile kredi kartı limitleri belirlenirken, kişilerin SGK verileri üzerinden gelirlerinin gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor. Bu durum, kredi kartı limitlerinin daha düşük belirlenmesine ve borçlanmanın kontrol altına alınmasına yol açabilir.

KREDİ KARTI LİMİTLERİNDE YENİ DÖNEM

İsa Karakaş’a göre, yeni sistemle SGK verilerinin entegrasyonu sayesinde bireylerin kredi kartı limitleri daha doğru bir şekilde hesaplanacak. Emekliler ve çalışanlar için belirlenen kredi kartı limitleri, gelirleri dikkate alınarak daha gerçekçi ve sürdürülebilir olacak. Özellikle işverenlerin çalışanların gerçek maaşlarını SGK’ya bildirmemesi halinde bazı sorunların ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle çalışanlar, işverenlerine gerçek maaşlarının bildirilmesi konusunda daha fazla baskı yapma eğiliminde olabilir.

EKONOMİGK İSTİKRAR İÇİN ATILAN BİR ADIM

Hükümetin bu düzenlemeyle asıl amacı, bireysel borçlanmayı ve enflasyonu kontrol altına almak. Kredi kartı limitlerinin gelirle daha uyumlu hale getirilmesi, bireylerin borçlanma kapasitelerini sınırlayarak ekonomik istikrara katkı sağlayacak. Ayrıca, bu düzenlemenin kredi kartı harcamalarında daha bilinçli ve dengeli bir kullanım sağlaması bekleniyor.

Sonuç olarak, SGK verileri ile bankaların kredi kartı limitlerini belirlemesi, bireysel kredi kartı borçlanmalarını daha sağlıklı bir zemine oturtmayı amaçlıyor. Bu yeni düzenleme ile hem tüketicilerin borçlanma kapasiteleri daha gerçekçi olacak hem de ekonomik istikrar adına önemli bir adım atılacak.

Etiketler:
 
Zehra’nın katilinden 'Hatırlamıyorum' savunması!
 
Montella'dan 9 Eylül mesajı... ''Kutlamalara katkıda bulunmak istiyoruz''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahmut Özgener: İzmir örnek ve öncü bir kent
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu ...
Yorgancılar: "9 Eylül bağımsızlığımızın nişanesidir"
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Eşsiz önderimiz Atatürk’ümüzün, ...
16 kişinin mal varlığı donduruldu!
Terör örgütlerine finansman sağladığı tespit edilen yabancı uyruklu 16 ...
 
Fitch'ten flaş Türkiye kararı!
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti, not ...
490 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı!
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ...
Özgür Demirtaş'tan kötü senaryo: En kötüsünü henüz görmedik!
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya ...
 
SPK'dan bir şirkete daha halka arz onayı!
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Durukan Şekerleme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ...
Araç sahipleri dikkat... İndirim geldi!
Akaryakıt fiyatlarında araç sahiplerini sevindiren haber geldi. Benzin ...
Yorgancılardan orta vadeli program değerlendirmesi!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, hükümetin orta vadeli ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
10 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
11 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
12 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
13 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri