ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
25 Aralık 2022 Pazar - 12:35

Küçük yatırımcı borsaya koştu

Merkezi Kayıt Kuruluşu Genel Müdürü Dr. Ekrem Arıkan, yılbaşından bu yana 1 milyon 200'den fazla kişinin borsa ile tanıştığını belirterek bu kişilerin portföy büyüklüğünün de bu dönemde yüzde 100 arttığını ifade etti.

Küçük yatırımcı borsaya koştu

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Dr. Ekrem Arıkan, yılbaşından bu yana borsa ile tanışan 1 milyon 200 bin yatırımcının ortalama portföy büyüklüğünün 100 bin lira civarında olduğunu söyledi.

Arıkan, Borsa İstanbul’da yerli yatırımcı talebinin son 6 ayda ivmelenmekle beraber 2022’nin oldukça hareketli geçtiğini, 2022’nin bu anlamda rekorların sürekli kırılıp tazelendiği bir yıl olduğunu bildirdi.

Yatırımcı ilgisinin hala hızla artarak devam ettiğini aktaran Arıkan, “Yılbaşından bu yana 1 milyon 200 bini aşan bir yatırımcı ilgisi oldu. Bugünlerde ise 3 milyon 580 bin hisse senedi piyasasına doğrudan yatırım yapan yatırımcı var. 1 milyon 207 bin yatırımcının 179 bini aralıkta gelmiş ki bu da çok önemli bir sayı” dedi.

‘451 BİN KİŞİ BU YIL HİSSE SENEDİ ALDI’

Yeni yatırımcı ilgisini “risk iştahı artan yatırımcılar” ve bir de “ilk defa yatırım hesabı açarak hisse senedi alımına başlayan yatırımcılar” olarak ikiye ayırdıklarını belirten Arıkan, “Bu iki gruba ayrı ayrı bakacak olursak, 755 bin yatırımcı risk iştahı artarak fon ve tahvil gibi yatırımlarının yanında doğrudan hisse senedi almaya başlamış. 451 bin kişi ise bu yıl yatırım hesabı açarak hisse senedi almış” diye konuştu.

‘ERKEKLERİN RİSK İŞTAHI DAHA YÜKSEK’

MKK Genel Müdürü Dr. Arıkan, kadın yatırımcıların da ilgisinin arttığını gördüklerini ifade ederek, “Sermaye piyasalarında hesap açarak hisse senedi almış yatırımcıların oranlarına baktığımız zaman bunun yüzde 35’i kadın, yüzde 65’i erkek. Bu oranı sevindirici buluyorum. Çünkü daha önce bu oran yüzde 30’a yüzde 70 gibiydi.” dedi.

Kadınların yatırım davranışlarını henüz analiz etmediklerini ancak ilerleyen dönemde bu konuyu da çalışmak istediklerini aktaran Arıkan, genel olarak bakıldığında, erkeklerin risk iştahının kadınlara göre daha yüksek olduğunu, kadınların yatırım tarzlarını daha sağlıklı bulduklarını söyledi.

‘YIL BAŞINDA ORTALAMA PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜ 50 BİN LİRAYDI’

Yeni yatırımcıların portföy büyüklüğü bakımından incelendiğinde, ortalama değerlerin oldukça sağlıklı ilerlediğine işaret eden Arıkan, yeni yatırımcının portföy büyüklüğünün ortalamada eski yatırımcılara oranla daha düşük kalmasının gayet normal olduğunu belirtti.

Yeni yatırımcının gözü kara bir şekilde evini satarak veya kredi kullanarak borsada yatırım yapmasının sağlıksız olduğunu vurgulayan Arıkan, “Geçmişte yaşanmış böyle kötü tecrübeler var. Borsanın yükseldiği zamanlarda sağından solundan duyduğu haberlerle borsaya girip büyük mağduriyetler yaşayan yatırımcılar olabiliyor. Sağlıklı olan daha mütevazı büyüklüklerle finansal yatırımlarla girmek ki, bu bizim analizlerimiz çerçevesinde gayet güzel görünüyor” dedi.

Yılın başlarında yeni yatırımcıların ortalama portföy büyüklüğünün 50 bin lira olduğunu aktaran Arıkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geldiğimiz noktada ekim, kasım, aralıkta ortalama yeni yatırımcılar için söylüyorum; portföy büyüklükleri 100 binin üzerine çıkmış görünüyor. Bu ne demek? Yani yılbaşında girip de hala portföyünü saklayan veya eylül, ekim, kasım aylarında gelenlerin ortalama toplam portföy büyüklükleri 100 binleri aşmış.

Demek ki yılbaşında gelenler de bir şekilde 50 bin lira ile geldiyse artık hisselerdeki artışlarla beraber 100 binin üzerine gelmiş. Yeni gelenler de ortalama 100 bin gibi bir portföy büyüklüğüyle yatırımını yapmış. Bu gayet sağlıklı bir şey” 

 
Başkan Soyer, Sünger Kent projesini tanıtacak
 
'Nasreddin Hoca' 20 bin çocuğu ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer, Sünger Kent projesini tanıtacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kuraklıkla mücadelede ...
Tire'ye su müjdesi
İzmir’in Tire ilçesi genelinde yaklaşık 7 milyon liralık yatırımla projelendirilen ...
Kanser ilacıyla ilgili mahkemeden kritik karar
İzmir'de bir süredir 'over maling neoplazmı' (Yumurtalık kanseri) tedavisi ...
 
Kılıçdaroğlu, ülkücü kanaat önderleriyle bir araya geldi
Kılıçdaroğlu, çeşitli programlara katılmak için geldiği kentte bir otelde ...
İşçi maaşına yüzde 54, şirketlere yüzde 84 zam
Hükümet asgari ücrete yüzde 54.7 zam yaparken, doğalgaz dağıtım şirketlerinin ...
Atatürk’süz cumhuriyet koreografisi
Trabzonspor tribünleri, Fenerbahçe maçının başlama vuruşundan önce açtığı ...
 
İkizlerin vurgununda yeni ayrıntılar ortaya çıktı
İzmir Emniyeti ekipleri tarafından, 28 yaşındaki ikiz kardeşler Rıdvan ...
Bornova'da hediyelik eşya günleri
İzmirliler, yılbaşı hediyelerini Bornovalı kadınlarından alacak. Bornova ...
Araç sahipleri dikkat! Emsal karar...
Yargıtay, garanti süresi içinde birden fazla kez aynı arızayı veren aracın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri