ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3857
    Dolar
  • Euro
    34,7766
    Euro
  • Altın
    2.400,130
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
12 Aralık 2020 Cumartesi - 10:34

Kuraklığa karşı 'Atık su' önerisi...

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası Su kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Baba, geçen yıla oranla yağışların azaldığını belirtip sanayi ve tarımsal alanda atık su tesislerinden elde edilen suyun kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Alper Baba, "Atık suların iyi bir şekilde arıtılıp istenilen limit düzeyine geldikten sonra tarım ve sanayi sektöründe muhakkak kullanılması gerekiyor. Ülkemizde buna yönelik stratejilerin hızlı bir şekilde devreye girmesi lazım" dedi.

Kuraklığa karşı  Atık su  önerisi...

Son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Baraj ve göller ile yer altı su seviyelerinde düşüş yaşandı. İçme suyunun yanı sıra tarımsal üretim ve sanayi sektörünün de ilgilendiren su kaynaklarındaki düşüş endişe yarattı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Uluslararası Su kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Baba, gelişmeler hakkında bilgilendirip öneri sundu. Geçen yıla oranla bu yıl yağışların düştüğünü belirten Prof. Dr. Alper Baba, "Ege Bölgesi'nde yaklaşık yüzde 23, Güneydoğu'da yaklaşık yüzde 24, Marmara'da yüzde 20, Karadeniz'de yüzde 10 civarlarında yağışın azaldığını görüyoruz. Bu durum, su kaynaklarımızı etkiliyor. Özellikle barajlarımızı etkiliyor. Bugün barajlarımızın doluluk oranları yüzde 20-30'lara inmiş durumda. İzmir için örnek verirsek. İzmir, Türkiye'nin en büyük 3'üncü kenti. İzmir'e su sağlayan Tahtalı Barajı'nın geçen sene doluluk oranı yüzde 64.5 iken, bugün yüzde 36 oranında görüyoruz. Bu da şunu ortaya koyuyor. Geçen yıl ile bu sene arasında yüzde 50 oranında bir azalma var. Bu diğer barajlar için de geçerli. Bazı barajlarda ise bu oran daha düşük seviyelere inmiş durumda. Zaten barajlarda doluluk oranı yüzde 10'lara inmeye başladığı zaman kullanamama, yani kapasitesinden yararlanamamak durumu ortaya çıkmış demektir" dedi.

‘YERALTI SULARI ÖNEMLİ’

Barajlardaki doluluk oranının düşmesinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Alper Baba, "Türkiye'de su kaynaklarımızın önemli bir kısmı tarımda kullanılıyor. Yani tarımda kullanılan su oranı yüzde 70-80 arasında değişebiliyor. Tarım sektörünün su kaynaklarının önemli bir kısmı yer altı sularından geliyor. Bugün yer altı suyu önemli bir stratejik öneme sahip. Bugün kırsal kentlerde tarımsal üretim yapanların yüzde 95'e yakını yer altı sularını kullanıyor. Sanayi kentleri, su ihtiyacının yüzde 90'ını yer altı sularından sağlıyor. Bugün köylerimize mahallelerimizde baktığımız zaman yüzde 95 civarında su kaynaklarının yer altı sularından kaynaklandığını görebiliyoruz. Türkiye'nin bütün kentlerindeki nüfuslarını düşündüğünüzde bunun yüzde 50'yi geçen miktarının yer altı sularından sağladığını görüyoruz. Bu nedenle bu kaynakların iyi korunması gerekiyor. Yer altı su kaynaklarının seviyelerinin düştüğünü gözlemliyoruz. Yağmur azalıp sıcaklık arttıkça su seviyeleri ciddi bir düşüş yaşanıyor" dedi.

‘ATIK SU DEĞERLENDİRİLMELİ’

Yaşanan olumsuzluğa karşı atık suların tarım ve sanayi sektöründe kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Alper Baba, "Atık suların iyi bir şekilde arıtılıp istenilen limit düzeyine geldikten sonra bunun tarım ve sanayi sektöründen muhakkak kullanılması gerekiyor. Ülkemizde buna yönelik stratejilerin hızlı bir şekilde devreye girmesi gerekiyor. Kaldı ki Türkiye'de su kaynaklarımızın önemli bir kısmını tarım ve sanayi sektörü kullanıyor. Atık suları bu sektörlere entegre edebilirsek, iklim değişikliğine karşı adaptasyon sürecini başlatmış oluruz. İzmir için bunu örnek verebilirim. Bugün Torbalı havzasını düşünecek olursak, Küçük Menderes havzası önemli bir tarım bölgesidir. Ciddi bir su kaynakları sorunu yaşar. Yine Menemen bölgesine bakarsak inanılmaz bir sanayi var burada. İki bölgede de önemli atık su arıtma tesisleri var. Bu tesislerden çıkan suların iyi arıtıldıktan sonra muhakkak hem sanayi hem de tarım sektöründe kullanılmasına izin verilmesi gerekiyor. Buna yönelik altyapıların hızlı bir şekilde elden geçirilmesi gerekiyor" dedi.

 

 
İşte bağışıklık güçlendirici besinler
 
Motosikletli kuryelerin 'duyarsızlık' isyanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte bağışıklık güçlendirici besinler
Koronavirüs vakalarının artış göstermesinin ardından bağışıklık sisteminin ...
Aydın'da Suriyeli dehşeti
Aydın'ın Sultanhisar İlcesi'nde meydana gelen kavgada, Suriye uyruklu ...
Meteoroloji uyardı... SEL, DOLU, HORTUM!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir ve Ege bölgesinde bu geceden itibaren ...
 
Çifte maaşçılara suç duyurusu!
Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ...
56 saatlik sokağa çıkma yasağı başladı
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında 56 saat sürecek sokağa çıkma ...
226 kişi daha yaşamını yitirdi!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Türkiye Covid- 19 Hasta Tablosu' verilerini ...
 
İzmir'de 116 parça sikke ve takı ele geçirildi
İzmir'in Buca, Gaziemir ve Bornova ilçelerinde düzenlenen operasyonda ...
İzmir'de gümrük kaçağı 1018 ürün ele geçirildi
İzmir'in Çeşme ve Karabağlar ilçelerinde gümrük kaçağı 1018 ürün ele geçirildi.
İzmir'de uyuşturucu operasyonu
Operasyonda 1,5 kilogram kubar esrar, 48 kök Hint keneviri, 2 tabanca, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri