ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
3 Haziran 2022 Cuma - 17:51

Lezita'da işten atılan onlarca işçi eylem yaptı!

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde bulunan Abalıoğlu Lezita fabrikasında, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atıldıklarını ileri süren 36 işçi eylem başlattı. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçilerden Burçak Gürledik ve nişanlısı Murtaza Keser, düğünlerine yaklaşık 1 ay kala işten çıkarıldıklarını anlattı. İşçileri ziyaret eden CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko, sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu, firmanın işçileri çıkararak suç işlediğini ileri sürdü.

Lezita da işten atılan onlarca işçi eylem yaptı!

SONKALEİZMİR-Kemalpaşa'daki Abalıoğlu Lezita fabrikasında çalışan işçiler, bir süre önce, uzun mesai ve kötü çalışma koşullarına tepki amacıyla Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'na üye oldu. Bir süre sonra, fabrika yönetimi tarafından işçilerden 36'sı işten çıkarıldı. İşçiler, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atıldıklarını ileri sürerek fabrika önünde eylem başlattı.



Yaklaşık 20 gündür eylem yapan ve mücadeleden vazgeçmeyeceğini dile getiren işçilerden Burçak Gürledik, şunları söyledi:

"Biz Abalıoğlu Lezita’da çalışmakta idik. Ayın 16’sında (Mayıs) sendikal sebeplerden dolayı babamız işten çıkartıldı. Ardından bir iş durdurma eylemi yaptık bu eylemi yaptığımız için bizde işten çıkartıldık sendikalı olduğumuz için 11 Haziran’da düğünümüz var ve bunu bile bile çıkarttıklarını düşünüyoruz biz. Bu yaptıkları çok büyük bir ayıp. İşten çıkartma sebeplerini 25/2’i olan yüz kızartıcı suçtan gösterdiler. Biz burada yüz kızartıcı bir suç işlemiş olsaydık bir tutanağımız olurdu. 4 yıldır bu fabrikada çalışıyorum ve bunun üzerine bir kere bile tutanağım olmamasına rağmen beni 25/2, nişanlımı 25/2’den ve babamı da 25/2’den çıkarttılar. Hırsızlık olarak çıkarttılar. Biz tekrar iş bulamayalım, işsizlik maaşı alamayalım diye resmen bizi damgaladılar.”
Gürledik'in nişanlısı Murtaza Keser ise “10-11 Haziran’da düğünümüz vardı. Hem babamı çıkarttılar hem nişanlımı ve beni çıkarttılar biz ne yapacağız bilmiyoruz düğünümüz var. İşsiz kaldık” dedi.



CHP'Lİ BAYIR: EL İNSAF

İşçileri ziyaret edip destek veren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da şöyle konuştu:

"Burada bu işten atılan arkadaşlarımızın yanlış anlamadıysak, bir; sadece asgari ücret alıyorlardı, hiçbir sosyal başka ödemeleri yoktu. İkincisi; esas benim içimi acıtan konu, fabrika sahibi Abalıoğlu ailesi bilinen bir aile. Yeri geldiğinde herkese 'biz size ekmek veriyoruz' diyen bir aile. Peki bu işten atılan arkadaşlarımızı 2'nci maddeden, yani hırsızlık damgası vurarak mı işten atıyorlar? Bu insanın içini acıtıyor. Bu arkadaşlarımız şimdi buradan işten atılmakla kalmıyor, öyle bir damga vuruluyor ki bir daha iş bulamayacak duruma geliyorlar. Yani buna el insaf denir. Böyle bir şey olamaz. Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Biz bunu parlamentoda da dile getireceğiz. İlgili bakanlara da anlatacağız. Şu an Abalıoğlu ailesi anayasayı çiğniyor.”



CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise şunları söyledi:

"Öncelikle 17 günden bu yana, bu çadırda direnen işçi kardeşlerimi yürekten kutluyorum. Sendikamızın işçilere sonuna kadar sahip çıkacağına da inanıyorum. Dolayısıyla anayasanın 51’inci maddesi der ki ‘İşçiler özgür iradesi ile istedikleri sendikaya üye olabilirler.’ Dolayısıyla burada anladığımız şu, birincisi; Abalıoğlu şirket yönetimi gerçekten anayasal suç işlemektedir. İkincisi; bizim geleneklerimize göre sendikal hak ve özgürlüklere göre kesinlikle disiplin kurulu kararı olmadan sadece işçiler sendikalı olduğu için işten atılıyorsa bu sosyal bir cinayettir. Dolayısıyla biz yetkilileri sendikacılar olarak Türkiye Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı'ndan yetki alıp burada işçi kardeşlerimizi sendikalı yapıyoruz. Dolayısıyla Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (İLO) üye olduğundan dolayı Türkiye anayasası ve uluslararası çalışma örgütünün almış olduğu kararlar bizim anayasamızın 51’inci maddesine denk geldiğinden dolayı, Abalıoğlu ailesi işçiyi sadece sendikalı olduğu için işten atıyorsa anayasal suç işliyordur. Biz direnişteki arkadaşlarımızın işi,ekmeği, geleceği için, işçi kardeşlerimizin iş başı yapmaları için TBMM’de arkadaşlarımızın sesi ve soluğu olacağız."  
Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ise “Bugün direnişimizin 16’ncı günü. Bugün de eylem alanımıza gelerek bizlere destek olan CHP İzmir Milletvekillerine tüm arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

 
Karşıyaka'da mis kokulu festival!
 
Tunç Soyer: "3 yılı dolu dolu geçirdik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özdağ: Soylu, vatandaşlık işlemlerinin hızlandırılmasını istedi!
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ...
Büyükşehir'den Uzundere açıklaması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminin ardından Uzundere Toplu ...
Orhan Gencebay: Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın başının etini çok yedim
Ankara'da Sincan Belediyesi'nin Müzik Akademisi açılışına katılan Orhan ...
 
Canan Kaftancıoğlu tahliye sonrası TEM kenarındaki bir tesise bırakıldı
TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP Grup Sözcüsü ve CHP İstanbul Milletvekili ...
Soyer: 3 adımda koku sorununu çözeceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de geçmiş yıllarda ...
Türk sinemasının Rambo'su son yolculuğuna uğurlandı!
Türk sinemasının 'Rambo'su olarak bilinen oyuncu Sönmez Yıkılmaz, Teşvikiye ...
 
6 çocuk babasından acı haber!
İzmir'in Konak ilçesinde 10 gün önce silahla yaralanan kişi, tedavi gördüğü ...
Hanefi Avcı'nın rütbeleri sökülecek!
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın rütbelerinin Emniyet Genel Müdürlüğü ...
Çevre Mühendisleri Odası'ndan su uyarısı!
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Ekolojik Yıkımla Mücadele ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri