ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4770
    Dolar
  • Euro
    43,8129
    Euro
  • Altın
    4.093,720
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    6/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/20°
    IZMIR
  • KONYA
    8/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
19 Ağustos 2022 Cuma - 15:23

Mahkeme, Buca Cezaevi yıkıldıktan sonra yıkım ihalesini iptal etti!

İzmir Barosu'nun, İzmir Valiliği tarafından 4 Mart 2022'de hurda karşılığı ihalesi yapılan ve yıkılan Buca Cezaevi'nin yıkım faaliyetlerinin durdurulması için açtığı davada karar çıktı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, cezaevi yıkıldıktan sonra yıkım ihalesinin iptaline karar verdi. İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Şefika Yıldırım Sert, "Maalesef adalet yine geç geldi. Yargı bir kez daha hukuksuzluğa yenik düşmüştür" dedi.

Mahkeme, Buca Cezaevi yıkıldıktan sonra yıkım ihalesini iptal etti!

SONKALEİZMİR-İzmir Valiliği, 1959 yılında açılan 62 yıllık Buca Cezaevi'nin şehir merkezinde kalması, bina yaşının fazlalığı ve ihtiyaca cevap verememesi gerekçeleriyle 4 Mart 2022'de hurda karşılığı ihaleye çıktı. İhaleyi 16 milyon 420 bin TL teklif veren Nermanoğlu Hafriyat adlı firma kazanırken, yıkım işlemleri de kısa sürede başlatıldı.

İzmir Barosu, yıkım ihalesinin iptali için 17 Mart 2022'de teknik şartnamede asbestli yapıların yıkılmasına yönelik tedbirlere yer verilmediği, yıkımın bu haliyle gerçekleşmesi halinde cezaevi çevresinde ikamet edenlerde ve bu yıkımda çalışacak işçilerde serbest asbest liflerine maruz kalınması neticesinde çeşitli hastalıkların doğacağı gerekçesiyle dava açtı.

"YIKIM İHALESİ İPTAL EDİLDİ"

Dava süreci içerisinde yıkım işlemleri tamamlanırken, İzmir 2. İdare Mahkemesi'nden de karar çıktı. İhalenin iptal edildiği kararda “Gerek çalışanların gerekse kamu sağlığının doğrudan ve ciddi düzeyde olumsuz etkileneceği dikkate alındığında, yıkıma başlamadan önce yıkım izni alınması gerektiğine veya yıkıma başlanılmadan önce asbestli imalatın var olup olmadığı, varsa asbest içeren imalatlar için asbestin türünü, miktarını ve yerini belirlemeye yönelik envanter çalışması yapılmasının zorunlu olduğu, asbest ve diğer benzeri tehlikeli atıkların diğer atıklardan ayrı ve buna münhasır personel ve ekipmanlarla ayrıştırılması zorunluluğunun anılan mevzuatta yer aldığı halde, bu hususlara ilişkin olarak uyuşmazlık konusu ihaleye ait idari şartnamede yer verilmediği görülmektedir” denildi.

"MAALESEF ADALET GEÇ GELDİ"

İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Şefika Yıldırım Sert ise kararın ihaledeki hukuksuzluğu tescil etmesi açısından sevindirici olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Maalesef adalet yine geç geldi. Dava dilekçesinde ortaya koyduğumuz hususlar tümüyle yaşam hakkıyla ilintili olmasına ve yıkım sürecinin kontrolsüz biçimde başlatıldığına ilişkin tüm delilleri sunmamıza rağmen yıkım tüm hızıyla sürmüş ve tamamlanmıştır. Bu olay bir kez daha göstermiştir ki; yargı sistemindeki hantallık hukuksuzluğun ve özellikle idarenin hukuka aykırı eylemlerinin payandası olmaktadır. Talebimize ve ortaya koyduğumuz tüm delillere rağmen ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmediğinden, ihale ile öngörülen yıkım kararı uygulanmış ve yıkım işlemi sonuçlanmıştır. Deyim yerindeyse yargı bir kez daha hukuksuzluğa yenik düşmüştür.

"ASBESTLİ BİNALAR İÇİN EMSAL KARAR"

Temennimiz iki yönlüdür; birincisi, idarenin bundan sonra bu tür eylem ve işlemlerinde hukuka uygun davranması, oldu bitti yaratmadan, öncelikle halk sağlığı ve kamu yararını düşünerek hareket etmesi, ikincisi ise idarenin hukuka aykırı eylemleri konusunda tek güvence olan yargının daha hızlı çalışması ve özellikle de yaşam hakkı ile ilintili konularda, uygulandıktan sonra iptali mümkün olmayan işlemler yönünden yürütmenin durdurulması kararlarında daha titiz ve hızlı davranmasıdır. Son olarak; mahkemenin asbestli binaların yıkımına dair kararı, son derece kritik ve sonrası için emsal oluşturacak bir karardır. Her ne kadar ihaleyi alan firma tarafından yıkım gerçekleştirilmişse de kararın kesinleşmesi ile birlikte sorumlular hakkında hukuki ve cezai süreci devam ettirmekte kararlıyız.”

 

 
İZBAN hattına iki yeni istasyon!
 
Göztepe’de devir tamamlandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZBAN hattına iki yeni istasyon!
İzmir’de kent içi raylı sistemin önemli halkalarından İZBAN’a iki istasyon ...
İzmir'deki cinayetin nedeni belli oldu!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Berivan Uslu (32) ...
Binali Yıldırım'dan depremzede açıklaması!
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas ...
 
O sürücüye tahliye!
İzmir'in Karaburun ilçesinde, yolun karşısına geçmeye çalışan, Göztepe ...
Habertürk yönetiminden flaş Ebru Baki kararı!
Habertürk yönetimi, her sabah Para Gündem programı ile ekranlara gelen ...
İYİ Partili Kırkpınar: İzmir'de şuan oyumuz 23,6... Birinci parti olacağız"
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, yaptırdıkları anketlere göre, ...
 
Asbestli gemi protestosu... Karşıyaka tek yürek!
İzmir Sanat Eğitim Kültür Merkezi Derneği (İSKEM) ve Karşıyaka Genç İş ...
Kaçırıldığını söylemişti... Gerçek çok farklı çıktı!
Denizli'de mesaj atıp kaçırıldığını söyleyen İran uyruklu Parfane Poladin ...
Ürküten bilanço: 7 ayda 11 bin kişi!
Sahil Güvenlik ekipleri, Ege Denizi'nde 1 Ocak-31 Temmuz 2022 tarihleri ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri