ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
12 Aralık 2022 Pazartesi - 11:44

Mahkeme, basına demeç veren profesörün maaşını kesen DEÜ Rektörlüğü'nü haksız buldu

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nün, ANKA Haber Ajansı ve Birgün Gazetesi'ne verdiği demeçler nedeniyle Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk hakkında uyguladığı "1/8 oranında maaştan kesme" cezasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, maaştan kesilen tutarların Prof. Dr. Çelenk'e faiziyle iade edilmesine karar verdi.

Mahkeme, basına demeç veren profesörün maaşını kesen DEÜ Rektörlüğü nü haksız buldu

SONKALEİZMİR- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi binasının, 2019 yılında Narlıdere'den Buca'ya taşınması sürecine itiraz eden Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk hakkında o dönem disiplin soruşturması açılmıştı. “Kademe ilerleme cezası” da verilen Prof. Dr. Çelenk, "görülen lüzum üzerine" üç kez görevden uzaklaştırıldı. Prof. Dr. Çelenk'in fakülte yönetiminin kararlarına karşı açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Dava süreci devam ederken DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Disiplin Kurulu, 6 Aralık 2021'de soruşturma dosyasını yeniden açarak Prof. Dr. Çelenk'e “maaşında kesinti cezası” vermişti. Kademe ilerleme cezası da yeniden verilen Çelenk'e devam eden disiplin soruşturmaları nedeniyle ise cezanın brüt aylığın yarısının kesilmesi olarak uygulanacağı bildirilmişti.

O dönemde ANKA Haber Ajansı'na konuşan Prof. Dr. Semih Çelenk, bu ceza ve soruşturmaları yargıya taşıyacağını açıklarken, "Konu ile ilgili görüş bildirmek istemiyorum. Bu olay 4'ü sonuçlanan 4'ü de süren 8 davaya konu oldu. Adalete intikal etmiş bir konu hakkında yorum yapmak istemem. İşimle ilgilenmek istiyorum. Ben şimdi önümüzdeki günlerde sahneye koyacağım Haldun Taner’in 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' oyunuyla meşgulüm. Oyunda Efruz ile Vicdani’ye Hoca’nın söylediği bir laf var. Diyor ki ‘Düşünen kafalara zararlı fikirler üşüşür. Büyüklerimiz her şeyi bizden iyi düşünür.’ Haldun Bey’i rahmetle anıyorum" demişti.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Prof. Dr. Çelenk'in açtığı, basına demeç verdiği gerekçesiyle uygulanan "1/8 oranında aylıktan kesme" cezasına ilişkin davada ise kararını açıkladı. Mahkeme, AK Parti eski Milletvekili Nükhet Hotar'ın rektörü olduğu DEÜ'yü haksız buldu. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Disiplin Kurulu'nun aldığı kararın hukuka aykırı olduğuna hükmeden mahkeme, yapılan tüm kesintilerin ise yasal faiziyle birlikte Prof. Dr. Çelenk'e iade edilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, yargılama giderlerini de DEÜ Rektörlüğü'nün üzerinde bıraktı.

"DAVACI, KENDİSİNE YÖNELTİLEN SORULARA YANIT VERMİŞTİR"

Mahkemenin oybirliği ile aldığı kararda şöyle denildi:

"Dosyada bulunan bilgi ve belgelerin birlikte değerlendirilmesinden; davacıya ceza verilmesine neden olan haber içeriklerinden davacının kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdiği, beyanlarında davalı idare kurulları tarafından alınan kararları organ veya üyelerinin aleyhinde davranışlara yol açmak maksadına ilişkin herhangi herhangi bir ifadeye yer verilmediği, alınan kararların içeriklerinden bahsettiği, kararlara karşı dava açacağını ifade ettiği dikkate alındığında yukarıdaki yasa maddesinde belirtilen 'organ ve yetkisi aleyhine davranışlara yol açmak maksadıyla' yaptığı sabit olmadığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından işlem nedeniyle yoksun kalacağı parasal haklarının kesinti tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle ödenmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, davanın kabulüyle, davacının işlem sebebiyle yoksun kalacağı parasal hakların kesinti tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, 610,10-TL yargılama gideri ile karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 5.500,00 TL vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin talep edilmemesi halinde işbu kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi"ne istinaf yolu açık olmak üzere11/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."

 
Gavur Mahallesi sergisi ziyaretçi rekoru kırıyor!
 
İnşaat maliyeti bir yılda yüzde 117 arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklarda insan koronavirüsü tehlikesi!
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ...
Sapık amcanın cezası belli oldu!
Diyarbakır'da 6 yaşından 10 yaşına kadar öz amcasının istismarına uğrayan ...
CHP lideri Kılıçdaroğlu Adalet Bakanlığı'na yürüdü!
Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkındaki soruşturma hakkında bilgi ...
 
Tire Dereli Barajı'nda sona doğru!
Türkiye’nin en verimli havzalarından Küçük Menderes havzasında bin 420 ...
Dünyanın en sert maddesi!
Dünyanın en sert maddesi artık elmas deği. Bilim insanlarından oluşan ...
Gaspçılara açılan ateş Zuhal'i canından etti!
İstanbul Valiliği, silahlı gasp suçundan 7 ayrı sabıkası olan iki kişinin ...
 
Şakkadanak Batırel'den yeni iddia!
AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinin yazarı Necmettin ...
Tatile gelen Rus jinekoloğa dehşeti yaşattılar!
Bursa merkezli 3 ilde düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınıp, ...
Antalya’da sel felaketi!
Antalya Kumluca'da etkili olan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi... ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri