ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3629
    Dolar
  • Euro
    34,6630
    Euro
  • Altın
    2.383,210
    Altın
  • Bist-100
    10.194,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
15 Aralık 2020 Salı - 12:38

Mavişehir'de aslında ne oldu!

Karşıyaka Mavişehir'de 4 gündür süren yağmur, sahil şeridini sular altında bıraktı. Lodosla kabaran deniz, taşkınla birleşti. Bazı sitelerin otoparkındaki otomobiller sular içinde kaldı. Ortaya çıkan çarpıcı manzaranın ardından bölgenin altyapısı ve yapılaşma başlangıcı tekrar gündeme geldi. Sorunun İzmir Büyükşehir'de Burhan Özfatura, Karşıyaka'da ise Kemal Baysak'ın başkanlıkları dönemine dayandığı belirlendi.

Mavişehir de aslında ne oldu!

SONKALEİZMİR- İzmir'in yapılaşma süreci en çok tartışılan yerlerinden Karşıyaka Mavişehir'deki süreç 1990'lı yıllarda başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 1995 yılında Emlak Bankası tarafından yapımına başlanan Mavişehir İkinci Etap Konutları'nın yağmur suyu projeleri Emlak Bankası tarafından İZSU’ya onay için gönderildi ve 17 Temmuz 1996’da onaylandı. Yani Burhan Özfatura'nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde...

Projede öngörülen yol kodları +1,70 metre ile +1,45 metre arasında yer alması gerekirken, hali hazır durumda su baskınına maruz kalan kimi bölgelerde yol kodunun +0,40 metreye kadar düştüğü görüldü. Yani olması gereken kottan 1 metre daha aşağıda...

Yine Emlak Bankası tarafından bu alanda yapılan yağmur suyu kanallarının da denize uygun deşarj kotlarında yapılmadığı dikkati çekti. Yağışsız dönemlerde bile deniz seviyesinin med-cezir hareketlerinde veya açıktan karaya doğru esen şiddetli güney rüzgarlarında kabarması +0,70 metre kotuna kadar yükselmesi ayrıca sorun yaşatıyordu...

İZSU, BAĞLANTI YAPMADI...

Dolayısıyla İZSU projelere uyulmadığı için bu binaların kanal bağlantılarını yapmadı. Ancak, Kemal Baysak'ın başkanlığını yürüttüğü o dönemin Karşıyaka Belediyesi, bu konutlara kanal bağlantısı evrakı olmadan oturma izni verdi. Bugün yaşanan sorun da 1997 yılına uzanan bu yanlıştan kaynaklandı.

BU SORUNLAR YAŞANMAYACAKTI...

O dönemde İZSU’nun isteğine uygun hareket edilmiş olsaydı, bu sorunla da karşılaşılmayacaktı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da aynı bölgede inşaatlarda 2,5 metre kod yüksekliği arıyor ve buna uymayana ruhsat vermiyor.

İZSU Genel Müdürlüğü, 2009 yılında sorun yaratan sokaklarda 1260 metre ızgaralı kanalet uygulaması gerçekleştirdi ve bu suları denize tahliye etmek amacıyla 4 adet motopomp kurarak normal yağış alınan zamanlardaki sorunu çözdü.

NEDEN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Ancak deniz seviyesinin bazı dönemler 1,5 metre’den fazla yükselmesi mevcut durumu yaratıyor. İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri Karşıyaka Mavişehir’de denizin yükselmesi nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için yoğun çaba harcamasına, kurulan pompalar sürekli olarak çalıştırılmasına rağmen deniz seviyesinin altında kalan alanlarda suyun yükselmesinin önüne geçilemiyor.

BÜYÜKŞEHİR'İN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz seviyesinin altında kalan Mavişehir'de özellikle denizin yükseldiği dönemlerde yaşanan su baskınlarını önlemek için Kıyı Rehabilitasyon Projesi yürütüyor. Peynircioğlu Deresi yakınındaki Deniz Kent Restoran önünden başlayıp kuzeye doğru Mavi Ada bölgesini de içine alan 2 kilometrelik sahil hattında Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında sahil bölgesinde hem deniz suyu kabarmasıyla meydana gelebilecek taşkını hem de zemin altından deniz suyu geçişini engellemek için yerin 4 metre altında yapılan 2 bin 88 metrelik su içi betonun inşa ediliyor.

2021 AĞUSTOS'TA TAMAMLANCAK

Ön kısımda yeniden imal edilecek kaya tahkimatın da kazısı sürüyor. Söz konusu kaya tahkimat dalga etkisinden alanı koruyacak ve deniz seviyesinden yaklaşık 1,5 metre yüksekte olacak. Ayrıca yerleşim bölgelerindeki yağmur suyunu toplamak üzere bin 750 metre uzunluğunda yağmur suyu hattı yapılıyor. Toplanan sular mevcut terfi merkezindeki pompalar aracılığıyla denize verilecek. 32,5 milyon liraya mal olacak çalışmalar 2021 yılı Ağustos ayında tamamlanacak.
 

 
Mucize bebeklerin adı Bayraklı'da yaşayacak
 
Karşıyaka’ya bir kütüphane daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mucize bebeklerin adı Bayraklı'da yaşayacak
İzmir Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremde enkaz altından ...
Bornova 'Katılıyoruz' dedi...
Bornova Belediyesi, sivil toplumu ve katılımı güçlendirmeyi hedefleyen ...
Konak’ta Avrupa heyecanı
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner unvanını almak için çalışmalarını ...
 
Kadınlar üretiyor, tadına doyulmuyor
Karaburun Belediyesi’nin yarımadadaki tarımsal ürünlerin daha fazla katma ...
Efes Selçuk'ta toplu sözleşme sevinci... Yüzde 50'ye yakın zam!
Efes Selçuk Belediyesi ile Belediye – İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler ...
Büyükşehir meclisinde 'Uyarı maili' tartışması
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, ...
 
Başkan Erdoğan'dan "Hayvanlar aç kaldı' iddiasına yanıt...
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, belediyeye ait Geçici ...
Çiğli Belediyesi'ne spor kenti ödülü
Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Spor Kentleri Federasyonu’nun düzenlediği ...
Büyükşehir'den öğrencilere büyük destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış ayları için 25 bin ilkokul ve ortaöğretim ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri