ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5004
    Dolar
  • Euro
    34,6901
    Euro
  • Altın
    2.496,860
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/16°
    IZMIR
  • KONYA
    10/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
7 Aralık 2022 Çarşamba - 11:45

Meme kanserli hastaya yoga şifası

Radyasyon Onkoloğu Burcu Durmak İşman, “yoga”nın meme kanserli hastalar üzerindeki olumlu etkilerinin bilimsel olarak gösterildiğini söyledi. Uzm. Dr. İşman, “radyoterapi ile eşzamanlı yoga dersi alan hastalarda halsizliğin daha az görüldüğü, genel sağlık durumunun daha iyi olduğu gözlenmiştir. Meme kanserli olup yoga dersi alanlarda almayanlara kıyasla halsizliğin yüzde 57 daha az görüldüğü bildirilmiştir. Biz uygun hastalarımıza bu nedenle yoga seansları düzenliyoruz” dedi.

Meme kanserli hastaya yoga şifası

Radyasyon Onkoloğu Burcu Durmak İşman, “yoga”nın meme kanserli hastalar üzerindeki olumlu etkilerinin bilimsel olarak gösterildiğini söyledi. Uzm. Dr. İşman, “radyoterapi ile eşzamanlı yoga dersi alan hastalarda halsizliğin daha az görüldüğü, genel sağlık durumunun daha iyi olduğu gözlenmiştir. Meme kanserli olup yoga dersi alanlarda almayanlara kıyasla halsizliğin yüzde 57 daha az görüldüğü bildirilmiştir. Biz uygun hastalarımıza bu nedenle yoga seansları düzenliyoruz” dedi.

Kent Sağlık Grubuna bağlı Kent Onkoloji Merkezi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. İşman, meme kanseri tanısı alan hemen her kadının doktorlarının önerdiği tedavilerin dışında da önlemler alma ihtiyacı hissettiğini belirtti. Uzm. Dr. İşman, alternatif tedavi ve spor yöntemleri arasında da yoganın sıkça geçtiğini kaydetti. Meme kanseri seyri üzerine yayınlanan son önemli çalışmalardan birinin sonuçlarının dikkat çekici olduğunu ifade eden Uzm. Dr. İşman, “haftada düzenli olarak, 3 defa 30 dakika tempolu yürüyüş veya yüzme sporuyla uğraşanlarda, meme kanserinin olumsuz seyrinin yüzde 20 daha az olduğu gösterilmiştir. Meditasyon, nefes kontrolü, çeşitli duruş pozisyonları ve hareket teknikleriyle ruh-zihin-beden dengesini sağlama prensibine dayanan yoganın da meme kanserli hastalar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır”  diye konuştu.

KLİNİK ÇALIŞMALARLA ORTAYA KOYULDU

Meme kanseri- yoga ilişkisi konusundaki son çalışmaların sonuçlarından örnekler veren Uzm. Dr. İşman,sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Yayımlanan bir klinik çalışmada; yoganın meme kanserli kadınlarda hormonal tedaviye bağlı kas ve eklem ağrılarında azalma sağladığı gösterilmiştir. Ayrıca radyoterapi ile eşzamanlı yoga dersi alan hastalarda halsizliğin daha az görüldüğü genel sağlık durumunun daha iyi olduğu gözlenmiş; kanda stres hormonu kortizolün seviyesinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Meme kanserli 200 kadının katılımıyla yapılan bir başka çalışmada ise; yoga dersi alanlarda almayanlara kıyasla halsizliğin %57 daha az görüldüğü bildirilmiştir. Ayrıca kanda inflamasyon belirteçlerinde (IL-1, IL-6) yüzde 20 azalma sağladığı saptanmıştır. Başka bir çalışmada ise yogik hareketler, yogik nefes ve meditasyondan oluşan iki saatlik bir yoga programının kandaki bağışıklık sistemi hücrelerinde genetik düzeyde etkili olduğu da kanıtlanmıştır. Kemoterapi ile eşzamanlı; yoga programı uygulanan hastalarda kemoterapiye bağlı bulantı, kusmanın sıklığı ve şiddetinin daha az olduğu görülmüştür ve kemoterapiye bağlı bulantı kusmanın tedavisinde; standart antiemetik ilaçlarla birlikte tamamlayıcı bir yöntem olarak uygulanabileceği belirtilmiştir. Diğer bir çalışmada; yoga, meme kanserinde iyileşme sağlanmış ancak menopoz benzeri şikayetleri olan kadınlarda; bu şikayetlerde azalma sağlamıştır. Meme kanseri tedavisi sonrası tam iyileşme sağlanmış olan, fazla kilolu hastalarda 6 ay yoga desteği ile kiloda anlamlı bir fark olmaksızın bel çevresinde incelme saptanmıştır.

HAFTADA İKİ GÜN YOGA SEANSI DÜZENLİYORUZ

İşman, Kent Onkoloji Merkezi olarak uygun olan ve isteyen meme kanserli hastalar için haftanın iki günü yoga seansı düzenlediklerini söyledi. Eğitmenler Filiz Arıkan ve Meltem Arıcan tarafından yüz yüze verilen yoga eğitimlerini pandemiyle birlikte uzaktan vermeyi sürdürdüklerini belirten Uzm. Dr. İşman, “Biz de yoganın meme kanserli hastalarımız üzerindeki olumlu etkilerini bizzat gözlemliyoruz. Hastalar kendilerini iyi hissettiklerini söylüyor. Bizim için de önemli veriler toplanıyor” dedi. İşman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Bilinmesi gereken bir başka nokta var. O da yoganın yalnızca erken evre kanserlerde kullanılabilen bir tamamlayıcı uygulama olmadığıdır. Yoganın ileri evre meme kanserli kadınlarda ağrı ve halsizliği azalttığı; durumunu kabullenme ve psikolojik olarak rahatlama sağladığı gösterilmiştir. Yani yoga; tam iyileşme şansının olmadığı, fiziksel performans durumu müsait hastalarda da kullanılabilecek bir uygulamadır. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi, Amerikan Tıbbi Onkoloji Derneği, Mayo klinik gibi saygın onkoloji kuruluşları da kanser hastaları için yogayı önermektedir.”

YOGAYA BAŞLAMAK İSTEYENLER DİKKAT:

Ancak kanser hastaları;

  • Yoga derslerine başlamadan önce mutlaka hekimleriyle konuşmalı ve kendileri için uygun olduğundan emin olmalıdır.
  • Yoga dersi alacakları merkezin, kanser hastalarıyla ilgili ne derece deneyimli olduklarını sorgulamalıdır.
  • Kendileri için uygun olmayan fazla zorlayıcı duruş ve hareketleri içeren tekniklerden kaçınmalıdır.
  • Yoganın herhangi bir sağlık probleminin tedavisinde tek başına kullanılamayacağını, hastalığın esas tedavisini kesinlikle aksatmamaları gerektiğini bilmelidir

 
Zeytinden ilham alarak Türkiye birincisi oldular
 
Kuşadası'nda afetle mücadelede uluslararası adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinden ilham alarak Türkiye birincisi oldular
Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır ...
EYT düzenlemesinde yaş şartı talebi!
Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan çalışma tamamlandı. Kadınlarda ...
Motosiklet ve saksıları çaldılar... O hırsızlar yakalandı!
İzmir'in Bayındır ilçesinde hırsızlık yaptıkları suçlamasıyla 2 kişi gözaltına alındı.
 
Ağrı’da 10 zincir market kapatıldı
Ağrı'da AK Partili Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın talimatı ile kent merkezindeki ...
İzmir'de suç örgütüne darbe... Silah imalathanesi bulundu!
Suç örgütüne yönelik İzmir merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda ...
Devrilen traktörün altında can verdi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde traktörün devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti.
 
Uyuşturucu kuryesi Layka'dan kaçamadı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde durdurulan bir araçta narkotik köpeği Layka ...
Dev ihale 2,5 yıl öne çekildi... Seçimden önce yapılacak!
2025 yılında yapılması gereken milyarlarca liralık Esenboğa Havalimanı ...
6 yaşında imam nikahı... Cübbeli Ahmet de isyan etti!
Kamuoyunda ‘Cübbeli Ahmet‘ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, Hiranur Vakfı’nın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri