ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,7682
    Dolar
  • Euro
    35,0901
    Euro
  • Altın
    2.457,000
    Altın
  • Bist-100
    10.471,00
    Bist-100
  • ADANA
    24/36°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/31°
    BURSA
  • ISTANBUL
    20/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/36°
    IZMIR
  • KONYA
    16/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Eski koca dehşeti: 2 ölü!
Eski koca dehşeti: 2 ölü!
Oğlunu öldürüp cesedin başında bekledi!
Oğlunu öldürüp cesedin başında bekledi!
THY'den Nedim Şahin'e ''pilav'' cezası!
THY'den Nedim Şahin'e ''pilav'' cezası!
Eşini ve üvey kızını öldürüp intihar etti!
Eşini ve üvey kızını öldürüp intihar etti!
23 Mayıs 2024 Perşembe - 14:07

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Piyasa beklentisi de faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Piyasadaki genel beklenti de faizlerin bugün sabit tutulacağı yönündeydi.

Kararla ilgili açıklamada "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, ek adımlar atılacağı belirtilerek "Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir" ifadelerine yer verildi. 


Haziran 2023-Mart 2024 döneminde politika faizini toplamda 4 bin 150 baz puan yükselten TCMB, geçen ay gerçekleştirilen toplantıda oranı sabit tutmuştu.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, önceki hafta yaptığı enflasyon raporu sunumunda, ilk dört ay enflasyonun tahminlerin üzerinde gerçekleşmesinin de etkisiyle yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artışla yüzde 38'e yükselttiklerini açıklamıştı.

Enflasyonda zirvenin mayısta yüzde 75-76 seviyesinde görüleceğini belirten Karahan, aynı zamanda yılın ikinci yarısında iç talepte zayıflama ve enflasyonda belirgin düşüş olacağını vurgulamıştı.

Kurul tarafından bugün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'ENFLASYONİST RİSKLER CANLI'
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğilimi sınırlı bir zayıflama kaydetmiştir. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etmiştir. Bununla birlikte, tüketim malı ithalatı nisan ayında artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırlamıştır.

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir. 

'SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK'
Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir.

'EK ADIMLAR ATILACAK'
Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacı kapsamında, menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılmıştır. Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir. 

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Etiketler:
 
İzmir'de dolu yağışı!
 
Altay'ın kazancı Enes oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iki fuar kapılarını açıyor!
Bu yıl 11.’si düzenlenen OLIVTECH - Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, ...
Mesleki eğitim Türk moda endüstrisinin baştacı
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ...
Koç Holding'den Yapı Kredi Bankası'yla ilgili yeni açıklama!
Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de sahip olduğu payların satışı ...
 
Kripto piyasasında ETF heyecanı!
Bitcoin ve Ethereum'da kritik eşik aşıldı. Bir süredir durgun olan kripto ...
Türkiye-Birleşik Krallık ticaret hacmi hedefi 25 milyar dolar...
Birleşik Krallık ve Türkiye yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için ...
Maliye'den 2 demir-çelik firmasına 7 milyar TL ceza!
Hazine ve Maliye Bakanlığı sektör sektör yürüttüğü vergi incelemelerini ...
 
Tanıdıklarına sigorta yaptıranlar yandı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile ...
Bakan Şimşek'ten kira artışı sınırı açıklaması!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında önemli açıklamalarda ...
Türk moda endüstrisi ön saflarda...
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Birleşmiş Milletler’in ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri