ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Kılıçdaroğlu'dan flaş Özgür Özel hamlesi!
Kılıçdaroğlu'dan flaş Özgür Özel hamlesi!
Milyonları ilgilendiriyor: Vergiyi ödemek için son 7 gün
Milyonları ilgilendiriyor: Vergiyi ödemek için son 7 gün
CHP'nin internet sitesinden PM ve MYK üyelerinin isimleri kaldırıldı
CHP'nin internet sitesinden PM ve MYK üyelerinin isimleri kaldırıldı
Kılıçdaroğlu cephesinden Özgür Özel'in seçim çağrısına yanıt
Kılıçdaroğlu cephesinden Özgür Özel'in seçim çağrısına yanıt
6 Mayıs 2021 Perşembe - 14:02

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 19'da sabit tutma kararı aldı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo  faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 19,00 olarak kaldı.  

TCMB, Mart ayında 100 baz puanlık faiz artırımı beklentisine karşın 200 baz puanlık artırım kararı ile faiz bugünkü seviye olan yüzde 19,00'a yükseltilmiş, Nisan ayında ise beklentilere paralel olarak  sabit bırakmıştı.

TCMB kararında şöyle denildi:

"Salgına bağlı olarak 2020 yılında sert daralan küresel ekonomi,  destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin  etkisiyle toparlanmaya devam etmektedir. Bu iyileşme sürecinde,  özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme  belirleyici olmaktadır. Son dönemde emtia fiyatlarında yeniden artış  gözlenirken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası  finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır.

Salgının sınırlayıcı etkilerine rağmen yurt içi iktisadi faaliyet  güçlü seyretmektedir. Salgın kısıtlamalarına bağlı olarak iç talep bir  miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. İmalât sanayi  faaliyeti kuvvetli bir ivme sergilerken, salgın kısıtlamalarından  olumsuz etkilenen hizmet sektörlerindeki zayıf seyir sürmektedir.

Bununla birlikte, salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak  iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır. Ticari  kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ılımlı bir seyir  gözlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığı makroekonomik istikrar  açısından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe  karşın, ihracattaki güçlü artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin  gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kredilerde  gözlenen yavaşlama cari işlemler dengesinde öngörülen iyileşmeyi  desteklemektedir.

Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve  enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları  ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir.

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı  etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon  beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para  politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul,  politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları  kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe  işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine  ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza  edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam  edilecektir.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki  düşüş, ters para ikâmesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış  eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi  yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu  etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının  sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin  oluşacaktır."
 


 

Etiketler:
 
Mahkemeden flaş Torbalı kararı!
 
Çiğli'de balıkçılara tam kapanma desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taş Kongresi için geri sayım başladı
Doğal taş sektörünü yeni teknolojilerle tanıştıran 6. Uluslararası Taş ...
Üst üste iki gün zam geldi!
Bu geceden itibaren geçerli olmak üzere benzine 30, motorine 14, otogaza ...
Boeing'den flaş 737-800 kararı!
Boeing Company’den bugün yapılan açıklamaya göre 737-800 model yolcu uçakları ...
 
Su ürünleri ihracatına ''levrek'' damgası!
Türkiye'nin yılın ilk 4 ayında gerçekleştirdiği su ürünleri ihracatı, ...
Egeli ihracatçılar 82 yıllık rekoru kırdı!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2020 yılı Nisan ayında 815,4 milyon dolar ...
Emeklilere bayram ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 12,7 milyon emekliye Ramazan ...
 
Vergi ödemelerine tam kapanma düzenlemesi!
Bu yılın birinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi ...
Enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, martta yıllık yüzde 16,19 olan tüketici enflasyonunun nisanda yüzde ...
Dolarda sert artış beklentisi!
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dolar/TL için adil değer tahminini ...
 
urit,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri