ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,9302
    Dolar
  • Euro
    51,9471
    Euro
  • Altın
    7.435,910
    Altın
  • Bist-100
    13.718,00
    Bist-100
  • ADANA
    4/15°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/6°
    ANKARA
  • ANTALYA
    6/15°
    ANTALYA
  • BURSA
    3/8°
    BURSA
  • ISTANBUL
    5/8°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    1/11°
    IZMIR
  • KONYA
    -1/4°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Galatasaray hata yapmadı!
Galatasaray hata yapmadı!
Trump'tan yeni açıklama... Savaş uzayacak mı?
Trump'tan yeni açıklama... Savaş uzayacak mı?
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
‘Laiklik Bildirisi’ imzacılarına soruşturma: İfade için emniyete çağrıldılar
‘Laiklik Bildirisi’ imzacılarına soruşturma: İfade için emniyete çağrıldılar
18 Eylül 2021 Cumartesi - 13:14

Mimarlar Odası'ndan 'Danışma Kurulu' tepkisi...

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet binası ile ilgili 16 kişilik danışma kurulu oluşturulmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası ndan  Danışma Kurulu  tepkisi...

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapılacak yeni hizmet binasının tasarım ve işlev sürecinin yürütülmesi adına 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturduğunu basından öğrenmiş bulunuyoruz. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de modern mimarlık mirası tarihi açısından çok önemli bir yapıdır. Yerel yönetimin, kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanındaki temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne şubemiz tarafından başvuruda bulunulmuştur.

İzmir 1 nolu  Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, başvurumuza yönelik 30.08.2021 tarihli yazılı yanıtında yapının yerinde tespit çalışmalarının yapılması ve ilgili belgelerin idaresinden talep edilmesine, süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir FİZİKİ-İNŞAİ faaliyette bulunulmamasına karar verdiğini bildirmiştir. Kurul bu kararını aynı zamanda Konak Belediyesine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de iletmiştir.

Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” demektir.

Bununla birlikte danışma kurulları konunun onaylanması üzerine değil değerlendirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz.

Açıklanan danışma kurulunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz. 

Bilindiği gibi İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden bir rapor istenmiştir. Raporun içeriği ve yazım dili hakkında ilgili diğer uzman kuruluşlar değerlendirme yapacaktır ancak özetle söylemek gerekir ise rapor binanın güçlendirilemeyeceğini söylememektedir. Güçlendirme yapılabileceği raporda belirtilmiştir. 

Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir.  Modern Mimarlık mirası niteliğine sahip yapıların potansiyellerini kullanarak kentin ve toplumun ihtiyaç duyduğu mekân ve kullanım biçimleri oluşturulmalı, daha fazla kamusallık, açıklık, geçirgenlik gibi Konak ve çevresine değer katacak kavramlar üzerinden yeniden bu yapıları kazanmak esas olmalıdır. 

Toplanması durumunda, danışma kurulununda da benzer görüş ve değerlendirmeler oluşturulacağını beklemekteyiz."

 
Güldür Güldür'ün yıldızından duygusal mesaj!
 
Show TV'nin sesinden üzücü haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçırılan iş adamından hala iz yok!
Adana'da iş insanı Koray S., iş yerinden aracına binerken yüzü maskeli ...
Uygunsuz fotoğrafa tekrar soruşturma!
Dansçı ve sosyal medya fenomeni Eda Yön'ün (22) sosyal medya hesabına ...
Ormanı yakarken yakalandı!
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, çevresinde 5 yıldızlı otellerin bulunduğu ...
 
Sputnik V aşısı için şok karar!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’nın geliştirdiği korona virüs aşısı Sputnik ...
Vefat sayısı 5.7 kat arttı!
Türkiye'de temmuz ayında günlük 50 kişinin altına düşen koronavirüse bağlı ...
Danıştay JES'e 'dur' dedi!
Danıştay 6'ncı Ceza Dairesi, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nin Karabağlar ...
 
Beko'dan AK Parti ve MHP'ye sert sözler!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir'in dördüncüsüne ev sahipliği yaptığı ...
Avukatların kabusu olan dolandırıcı yakalandı!
İstanbul'da kendisini şirket sahibi olarak tanıtarak sözde iş verme bahanesiyle ...
Köyleri de imara açıyorlar!
Köylerde yerleşik alan sınırı 100 metreden 300 metreye çıkarılıp yapı ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 24 18 4 2 58 18 40 58
2 Fenerbahçe 23 15 8 0 52 21 31 53
3 Trabzonspor 24 15 6 3 48 28 20 51
4 Beşiktaş 24 13 7 4 45 29 16 46
5 Göztepe 24 11 9 4 27 16 11 42
6 Rams Başakşehir 24 11 6 7 42 26 16 39
7 Samsunspor 23 7 10 6 25 27 -2 31
8 Kocaelispor 24 8 6 10 21 25 -4 30
9 Gaziantep FK 23 7 7 9 30 40 -10 28
10 Çaykur Rizespor 24 6 9 9 31 35 -4 27
11 Corendon Alanyaspor 24 5 11 8 26 30 -4 26
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 23 6 5 12 28 34 -6 23
13 Tümosan Konyaspor 24 5 8 11 27 37 -10 23
14 Hesap.com Antalyaspor 23 6 5 12 22 36 -14 23
15 ikas Eyüpspor 24 5 7 12 19 35 -16 22
16 Kasımpaşa 24 4 8 12 20 35 -15 20
17 Zecorner Kayserispor 23 3 10 10 18 43 -25 19
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 24 3 4 17 21 45 -24 13
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri