ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    42,0592
    Dolar
  • Euro
    48,4724
    Euro
  • Altın
    5.407,550
    Altın
  • Bist-100
    11.133,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/30°
    ADANA
  • ANKARA
    4/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    4/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 çocuk öldü, 4 kişi yaralandı
Anadolu Otoyolu'nda kaza: 1 çocuk öldü, 4 kişi yaralandı
CHP’den AK Parti’ye geçti: Erdoğan rozeti taktı... İlk işi bu oldu!
CHP’den AK Parti’ye geçti: Erdoğan rozeti taktı... İlk işi bu oldu!
Anne Minguzzi'yi isyan ettiren beraat kararının gerekçesi açıklandı! Dikkat çeken 'delil' ayrıntısı
Anne Minguzzi'yi isyan ettiren beraat kararının gerekçesi açıklandı! Dikkat çeken 'delil' ayrıntısı
1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak: Tüm telefon sahiplerinden bu para kesilecek
1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak: Tüm telefon sahiplerinden bu para kesilecek
6 Nisan 2021 Salı - 11:41

Motokaravanda ÖTV değişikliği teklifi

CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, karavan ve karavancılık kültürünün yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve turizm gelirlerinin artırılması hedefiyle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.

Motokaravanda ÖTV değişikliği teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Karavan ve karavancılığın sahipleri tarafından tutku ve özgürlük kavramları ile açıklanan bir yaşam biçimi olduğunu ve dünyada ciddi gelir getiren sektör ve önemli bir turizm şekli haline geldiğini belirtti.

CHP’li Polat, Türkiye’de yüksek Özel Tüketim Vergisi oranları sebebiyle motorlu karavan sahibi olmanın zor ve maliyetli olduğunu belirterek, karavan ve karavancılık kültürünün yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve turizm gelirlerinin artırılması hedefiyle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.

2020 YILINDA SADECE 5 YENİ KARAVAN TRAFİĞE KAYDEDİLDİ
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sonrası ortaya çıkan yeni normallerin mesafeyi ve temizliği öngördüğünden, karavan ve karavancılık ‘yeni turizm’ anlayışının merkezinde olacağını ifade eden CHP’li Polat, Meclis’e sunduğu kanun teklifinin gerekçe kısmında, “Türkiye’de yüksek Özel Tüketim Vergisi oranları sebebiyle motorlu karavan sahibi olmak oldukça zor ve maliyetlidir. Karavan sahibi olmak isteyenlerin tercih ettiği başlıca yol, bir ticari aracı karavana dönüştürmektir. Süreçte, alınan ticari aracın kullanım amacı ve sınıfı değişmekte, hususi araca çevrilmektedir. Sigorta ve vergi fiyatlarında kaçınılmaz artışlar olmaktadır. Kullanım amacı doğrultusunda bu araçların motor hacimlerinin yüksek olması gerekliliği ÖTV oranını da ayrıca katlamaktadır. 2021 yılı itibariyle ticari araç ÖTV’si ile alınan sıfır bir araç karavana dönüştürüldüğünde ÖTV oranı yüzde 220’lere kadar yükselmektedir. Karavan yapılacak araç 2000 cm3’den küçük motorlu ise yüzde 130 – 150; 2.0 cm3 ve üzeri yüksek hacimli motorlu araçlar içinse yüzde 220 ÖTV oranı geçerli olmaktadır. Ticari aracın beş yaş ve üzerinde olması durumunda ÖTV düşmekte, aslında karavan sahibi olmak isteyenlerce bu araçlar da yaşı ve yüksek kilometreleri sebebiyle tercih edilmemekte fakat maliyetler sebebiyle mecbur bırakılmaktadır. Bir anlamda ülkemizdeki karavan severlerin yeni ve sıfır bir araca binme hakkı yüksek vergi oranları sebebiyle gasp edilmektedir. 2020 yılında Türkiye’de sadece 5 (beş) yeni karavanın trafiğe kaydının yapılması bunun en açık göstergesidir” dedi.


TÜRKİYE ÖNEMLİ MERKEZ OLMA POTANSİYELİNE SAHİP
Karavan kullanımına teşvik edilmesinin önemli bir turizm geliri olacağını belirten CHP’li Polat, “Türkiye, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden miras kalan tarihi güzelliklerinin yanı sıra aynı anda farklı iklimleri yaşama imkanı sunan eşsiz doğası ile karavan turizmi için önemli bir merkez olma potansiyeline sahiptir. Karavan kültürünün ve kullanımının teşvik edilmesi, turizmin geliştirilmesi ve ekonomiye katkı sağlamak anlamına gelecektir.  Vergi oranlarının makul bir seviyeye çekilmesi ile karavana ulaşım kolaylaşacak, 0-5 yaş arasındaki araçlara yönelim artacaktır. Pazar payı yükselecek, karavan parkından, yedek parça sektörüne karavan endüstrisinde gelişme sağlanacak ve turizm gelirleri artacaktır” ifadelerini kullandı.

ÖTV DEĞİŞİKLİĞİ TURİZM GELİRLERİNİ ARTTIRABİLİR
Vergi oranlarında değişiklik yapılmasının karavan kültürünün geliştireceğini vurgulayan CHP’li Polat, “2019 rakamlarına göre Avrupa'da 2 milyon 140 bin 457 adetlik motorlu karavan parkı bulunurken, Türkiye'de bu sayı sadece 8 bin’dir. 2019 yılında Avrupa'da 132 bin karavan tescili yapılırken Türkiye'de ise bu sayı sadece 800’dür. Avrupa'da karavan endüstrisinin geliri 29.2 milyar Euro, karavan turizm geliri ise 100 milyar Euro'yu aşmış durumdadır. Türkiye'de ise endüstrinin geliri sadece 26 milyon Euro’dur. Karavan turizm geliri ise 300 milyon Euro civarındadır. Türkiye karavandaki yüksek vergi oranları sebebiyle satıştan sanayiye, endüstriden turizme çok geniş bir yelpazede elde edilebilecek gelirden mahrum kalmaktadır. Kanun teklifimiz ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişikliğe gidilerek, karavan ve karavancılık kültürünün yaygınlaştırılması, karavan sektörünün ve sanayisinin geliştirilmesi, Türkiye’nin tanıtımının genişletilmesi ve turizm gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir.” dedi.

 
Bahçeli'den 104 amirale sert sözler!
 
Urla'da yelken yarışları heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli'den 104 amirale sert sözler!
TBMM'deki grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli, Emekli amirallerin ...
Sürekli’den Özkısırlar’ın ailesine taziye ziyareti...
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; geçtiğimiz günlerde, vefatı, ...
Ümit Özdağ: Amirallere gösterilen tepkiye en çok FETÖ ve Yunanlar sevindi
İYİ Parti'den ayrılan ve yeni parti kurma çalışmaları yürüten İstanbul ...
 
İYİ Partili İlay Aksoy'dan parti yöneticisine sert eleştiri: AKP bile AKP'ye bu kadar yardımcı olmadı
Emekli amirallerin bildirisi üzerinden yaşanan gerilim İYİ Parti'de sert ...
Akşener'den Erdoğan'a 'gözaltı' çağrısı!
104 emekli amiralin yayınladığı bildirinin ardından siyasette tansiyon ...
Bahçeli, 2004’de 313 generale ‘iktidarı uyarmaları’ için mektup yazmış
Emekli amirallerin bildirisine ilişkin, “Muhtıra tarzında hazırlanarak ...
 
CHP'li Kılıç TBMM gündemine taşıdı... "3 defa temeli atılan proje çöpe atılmak üzere"
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
TKP Genel Sekreteri Okuyan: AKP emperyalizmle nikah tazelemek için tasfiyeye hazırlanıyor!
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, 104 emekli amiralin yayımladığı bildiriyi ...
İYİ Parti Lideri Meral Akşener'den emekli amirallere tepki
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, emekli amirallerin yayınladığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 11 9 2 0 25 5 20 29
2 Fenerbahçe 11 7 4 0 21 8 13 25
3 Trabzonspor 11 7 3 1 17 7 10 24
4 Samsunspor 11 5 5 1 17 11 6 20
5 Göztepe 11 5 4 2 13 6 7 19
6 Beşiktaş 11 5 2 4 18 15 3 17
7 Gaziantep FK 10 5 2 3 15 18 -3 17
8 Tümosan Konyaspor 11 4 2 5 18 18 0 14
9 Rams Başakşehir 11 3 4 4 12 9 3 13
10 Corendon Alanyaspor 10 3 4 3 11 11 0 13
11 Kocaelispor 11 3 2 6 10 15 -5 11
12 Çaykur Rizespor 10 2 4 4 11 14 -3 10
13 Kasımpaşa 11 2 4 5 11 15 -4 10
14 Hesap.com Antalyaspor 10 3 1 6 11 20 -9 10
15 Zecorner Kayserispor 11 1 6 4 11 24 -13 9
16 Gençlerbirliği 11 2 2 7 10 16 -6 8
17 ikas Eyüpspor 10 2 2 6 6 13 -7 8
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 10 1 1 8 10 22 -12 4
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri