Silahlanma ve savaşa yığınak kararlarının alındığı, Türkiye’ye yeni görevlerin biçildiği NATO Zirvesi öncesi Ankara, İstanbul ve pek çok kentte yerde gözaltına alınan yüzlerce kişi hala tutuklu.
Evlerinden, işyerlerinden şafak baskınlarıyla alınıp cezaevlerine gönderilenler zirve sona ermesine rağmen bırakılmış değil.
Tutukluluklara yapılan itirazlar mahkemelerce reddediliyor.
TEMA’CILAR İÇERİDE
Bunlardan en çarpıcı olanı ise kır pikniğinden dönerken gözaltına alınıp bir kısmı tutuklanan TEMA gönüllüleri. Zirve başlamadan ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanan TEMA gönüllüleri 17 gündür tutuklu. Aralarında TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer’in de bulunduğu 4’ü erkek 6’sı kadın 10 gönüllü Sincan Cezaevinde tutuluyor.
TEMA Vakfı’nın başkentte 3 Haziran’da Nallıhan Kuş Cenneti gezisine katılan grubun dönüşte bir akaryakıt istasyonunda karşılaştığı madencilere destek vermesi operasyon gerekçesi yapılmıştı.
Vakıf avukatlarından Süleyman Çetin, NATO zirvesinin bitmesi nedeniyle tutukluluğa itirazda bulunduklarını açıkladı. Çetin, “Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Yanlış bir istihbarat ya da adli bir hata var. Özellikle kolluktan kaynaklanan bir hata var. Bu insanların suçlandıkları yapılarla bir arada olması ihtimali, sıfır. Hiç yok” dedi.
Savcılığın sevk yazısında “NATO Zirvesi’ne karşı eylemde bulunma ihtimaline binaen” tutuklama talebinde bulunduğunu hatırlatan Çetin, “Zirve bitti. Bir an önce bu mağduriyetin giderilmesi ve hem TEMA gönüllülerine hem de TEMA Vakfı’na iade-i itibar yapılmasını talep ediyoruz. Özür dilenmesi gerekiyor gönüllülerden. Bulundukları yaş itibariyle de ilk defa polis, karakol yüzü gördüler” diye konuştu.
İKİ KEZ MİDE KANAMASI
Cezaevi koşullarının zorluğuna dikkat çeken Çetin, “Gönüllümüz Gamzeli Sorgun Seren cezaevinde iki defa mide kanaması geçirdi. Kendisinin 92 yaşında babası var. 12 yaşında oğlu var. Babasının ve çocuğunun bakımını üstleniyor. Gamzeli hanımın yakınları ağır işitme engelli babasını arayarak ‘tatildeyim, döneceğim’ diye bir tiyatro oynuyor” ifadelerini kullandı.
YER YATAĞINDA YATIYORLAR
Gönüllülerin yaş ortalamasının 65 üstü olduğuna dikkat çeken Çetin, “Düşme tehlikesi olduğu için ranzada üst kata çıkamıyorlar. Yer yatağında yatıyorlar. Kimileri dönüşümlü yatıyor. Yaş itibariyle diyabet, tansiyon, kalp, kanser geçmişi olan var” ifadelerini kullandı.
Gönüllülerin büyük kırgınlık yaşadığını kaydeden Çetin, “Devlete inanan, devlete 40 yılını, 50 yılını emek vermiş insanlar bunlar. Vatan, toprak, bayrak sevdalısı bu insanlar. Ve düşürdükleri haller onur kırıcı. Şu an büyük zorluk yaşıyorlar” dedi.
4 YABANCIYA NATO GÖZALTISI: GGM’DE ADLİ KONTROL ENGELİ
NATO operasyonları kapsamında gözaltına alınanlar arasında biri Birleşik Krallık, üçü Almanya vatandaşı 4 yabancı turistin de olduğu öğrenildi. 5-6 Temmuz’da kaldıkları otelden ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla gözaltına alınan turistler, 9 Temmuz’da adli kontrol ile serbest bırakıldı. Ancak haklarındaki yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle ülkelerine dönemedi. Ayrıca yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle sınır dışı işlemi de fiilen uygulamadı, turistler geri gönderme merkezinde (GGM) tutuluyor.
Av. Süheyla Oğuz, gezi amaçlı ülkeye gelen ikisi kadın dört turistin gözaltı işlemleri sırasında ters kelepçe uygulandığını ve fiziksel kötü muameleye maruz kaldıklarını söylediğini aktardı. Oğuz, somut olgu ve delil bulunmadığını belirtirken “Müvekkillerin herhangi bir örgütle bağlantısı bulunmadığı gibi, soruşturma dosyasında da bu yönde tek bir delil dahi mevcut değildir” ifadelerini kullandı.
İTİRAZ KABUL EDİLMEDİ
25 Haziran’da tutuklananlar arasında bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Emel Memiş’in tutukluk itirazı da 1 Temmuz’da yapılmıştı. Ancak itiraz kabul edilmedi.
NATO İÇİN YAPTILAR
Ankara’daki NATO Zirvesi nedeniyle yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bunlardan 200’ü aşkın kişi “örgüt üyeliği”, “gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gibi hukuksuz iddialarla tutuklandı.
İstanbul: 170’e yakın gözaltı, 45’e yakın tutuklama
Ankara: 390’ı aşkın gözaltı, 176 tutuklu
İzmir: 61 gözaltı
Eskişehir: 35 gözaltı
Denizli: 3 gözaltı
Antalya: 44 gözaltı 2 tutuklama 4 ev hapsi
Bursa: 12 gözaltı 3 tutuklama
Adana: 14 gözaltı 4 ev hapsi
Hatay: 10 gözaltı
Mersin: 4 gözaltı 2 tutuklama
Kocaeli: 3 gözaltı 1 tutuklama
(BİRGÜN)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
| # | TAKIM | O | G | B | M | A | Y | AV | P |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Amed Sportif Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 | Beşiktaş | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 3 | Çaykur Rizespor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 4 | Corendon Alanyaspor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 5 | Çorum FK | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 6 | Erzurumspor FK | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 7 | Eyüpspor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 8 | Fenerbahçe | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 9 | Galatasaray | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 10 | Gaziantep FK | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 11 | Gençlerbirliği | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 12 | Göztepe | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 13 | Kasımpaşa | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 14 | Kocaelispor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 15 | Konyaspor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 16 | Hesap.com Antalyaspor | 34 | 8 | 8 | 18 | 33 | 55 | -22 | 32 |
| 17 | Rams Başakşehir | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 18 | Samsunspor | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 19 | Zecorner Kayserispor | 34 | 6 | 12 | 16 | 27 | 62 | -35 | 30 |

Künye
İletişim
Facebook
Twitter
RSS
Sitene Ekle
Günün Haberleri