ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2081
    Dolar
  • Euro
    34,8604
    Euro
  • Altın
    2.446,320
    Altın
  • Bist-100
    10.219,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/27°
    ADANA
  • ANKARA
    12/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/19°
    IZMIR
  • KONYA
    12/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Başkan Mutlu Göztepe’nin Süper Lig coşkusuna ortak oldu
Başkan Mutlu Göztepe’nin Süper Lig coşkusuna ortak oldu
Ali Koç kararını açıkladı!
Ali Koç kararını açıkladı!
Güneş patlaması Türkiye'de iletişimi etkileyecek mi?
Güneş patlaması Türkiye'de iletişimi etkileyecek mi?
Eski Fenerbahçeli futbolcunun evinde yangın
Eski Fenerbahçeli futbolcunun evinde yangın
12 Temmuz 2023 Çarşamba - 18:22

NATO zirvesi sonrası kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İsveç, bizim AB'ye tam üyeliğimize ve gümrük anlaşmasının yenilenmesine destek verecek. İsveç üzerine düşeni yapmayı sürdürecek" ifadesini kullandı.

NATO zirvesi sonrası kritik açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

* Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bıraktık. Çatışma uzadıkça yıkım ve gözyaşı artarak devam ediyor. Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken savaşın sona ermesi için çaba harcıyoruz. Savaş gemilerinin Türk boğazından geçmesine müsaade etmedik, savaşın diğer bölgelere sıçramasını engelledik.

* Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılması için girişimlerimiz devam ediyor. Sayın Zelenskiy Karadeniz Tahıl Girişiminin devamından yana Sayın Putin’in de bazı önerileri var. Her iki tarafı da dinliyoruz. Savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.

“BAZI MÜTTEFİKLERİMİZİN KURDUKLARI ÇARPIK İLİŞKİ İTTİFAKIN BÜTÜNLÜĞÜNE ZARAR VERİYOR”

* Bazı müttefiklerimizin PKK’nın Suriye’de kurdukları çarpık ilişki ittifakın bütünlüğüne zarar veriyor. Son yıllarda yaşadığımız acıya rağmen halen terörle mücadele bunu konuşmak acı verici.

* 40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülkeyiz. NATO’nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizmle mücadele şart. Şimdiye kadar binlerce vatandaşımızı terör örgütlerinin saldırılarında kaybettik. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir, artık tüm müttefiklerimizde kararlı bir mücadele bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu.

* Zirvenin ikinci oturumunda Asya Pasifik ortaklarımız bize katıldı. Bu ülkelerle NATO ilişkilerinin nasıl geliştirileceği konusunu ele aldık.

“İSVEÇ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEK”

* NATO Ukrayna ilişkilerini bir üst düzeye taşımış olduk. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. İttifak tarihine baktığımızda sırf anayasal isminden dolayı tam 17 yıl kapıda bekleyenleri görürsünüz.

* Türkiye, ittifakın genişlemesine verdiği ilkeli tutumu desteklemiştir. İsveç’in NATO’ya katılımı gündemimizde yer aldı. Ülkemizin beklentilerini İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi konusunu ele aldık. İsveç’in üyelik konusuyla ilgili önümüzdeki süreçlerin nasıl şekilleneceğini ele aldık. İsveç, bizim AB’ye tam üyeliğimize ve gümrük anlaşmasının yenilenmesine destek verecek. İsveç üzerine düşeni yapmayı sürdürecek.

* Kur’an-ı Kerim’e yönelik alçakça saldırılarının ardından İsveç hükümetinin saldırıyı kınayan açıklamalarını not ettik. Bugün BM İnsan Hakları Konseyi Kur’an-ı Kerim’i yakma eylemini nefret suçu olarak nitelendirdi. İnsanların kutsallarına saldırmak fikir özgürlüğü değil barbarlıktır. İsveç’in NATO’ya katılım protokollerini onaylayacak mercii TBMM’dir. Yakın gelecekte Türkiye’nin ağırlığını ve rolünü arttırdığını göreceğiz.

Soru: Rusya-Ukrayna arasında arabulucu olur musunuz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Taraflar arabulucu olmamızı teklif ederse elbette bunu kabul ederiz, buna yönelik potansiyele biz zaten hazırız. Tahıl Koridoru’nda İstanbul nasıl merkez olduysa, biz arabuluculuk rolünü de üstlenebiliriz. Ancak böyle bir teklif gelmiş değil.

Soru: İsveç, onay sürecinin takvimi nasıl işleyecek bunu merak ediyor. Ne zaman gerçekleşecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yol haritasını şu anda İsveç makamları pazartesi akşamı yaptığımız görüşme kapsamında bize sunacaklar. Biz de bunu TBMM’ye sunacağız. Şu anda meclisimiz kapalı, açıldığı zaman TBMM başkanımızın öne çıkaracağı sözleşme bu olacaktır. Birinci derecede onay makamı TBMM’dir. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz.” dedi.

Soru: Vize serbestisine yönelik adım atılır mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biz bunu tüm liderlerle görüştük, en son Von der Leyen ile de görüştük, kendilerinden olumlu bir yaklaşım bekliyoruz. Büyükelçi Çağatay Bey bu konuyu takip edecek.

F-16’lara ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Sayın Biden’ın bizlere ifade ettiği konu onlarda da Kongre bağlayıcı. Kendisi elinden gelen her şeyi yapıyor, takipçisi olacağız, umutluyum” dedi.
 

Etiketler:
 
Dolar ve Euro'da rekor üstüne rekor!
 
İzmir Tabip Odası'ndan aşırı sıcak uyarısı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menzil cemaati lideri hayatını kaybetti... Hastanede izdiham yaşandı!
Menzil cemaati lideri Abdulbaki Erol, Pendik'te tedavi gördüğü hastanede ...
Soyer'den o haberlere sert tepki: BATIYOR DESEK MUTLU OLACAKLAR!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediyenin alacaklı firmalara ...
Aliağa'daki orman yangını soruşturmasında 2 kişiye gözaltı!
İzmir'in Aliağa ilçesinde çıkan ve 120 hektar alanın küle döndüğü orman ...
 
Koruması gazeteciyi dövdü, kaymakam izledi!
Kars'ın Kağızman ilçesinde Kaymakam Okan Daştan’ın koruma polisi, kaymakamlık ...
Dondurucuda parçalanmış ceset bulundu!
İstanbul Bayrampaşa’da mahalle sakinlerini dehşete düşüren bir olay yaşandı. ...
Tahliyesini talep etti... Fişekli saldırgan hakkında karar!
Spor Toto 1. Lig'in 15. haftasında tatil edilen Göztepe-Altay maçında ...
 
Biden'ın elindeki Türkiye notu!
ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi öncesinde dün İngiltere'de Başbakan Rishi ...
FETÖ’den alışveriş kartı ve hediye çeki!
FETÖ'nün "güncel finans yapılanması"na yönelik operasyonun detayları ortaya çıktı.
İzmir'de orman şehidine hüzünlü veda!
İzmir'in Menderes İlçesi'nde çıkan orman yangını sırasında yaralanan, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri