ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3766
    Dolar
  • Euro
    34,7681
    Euro
  • Altın
    2.413,000
    Altın
  • Bist-100
    10.102,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İYİ Partili başkan istifa etti!
İYİ Partili başkan istifa etti!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
10 Haziran 2021 Perşembe - 11:19

Nükleer atıklar için yeni adım!

Gaziemir Emrez Mahallesindeki nükleer atıklarla ilgili Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda öncülüğünde yeni bir girişim başlıyor. Meslek ve çevre örgütlerinin temsilcileriyle toplantıda bir araya gelen Arda, bilim insanları, teknik uzmanlar, yerel yöneticiler ve çevre örgütlerinin de yer aldığı bir komisyon kurulmasını önerdi. Toplantıda, ilk adım olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ziyaret edilmesi kararlaştırıldı.

Nükleer atıklar için yeni adım!

3 haftadır atıkların gömülü bulunduğu alanda “Duran Adam” eylemi yaparak atıkların temizlenmesi çağrısı yapan ve kamuoyu oluşturmaya çalışan Başkan Arda, şimdi de atıkların temizlenmesi için mücadele edecek bir komisyon kurulması için meslek odaları ve çevre örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.

Emrez’deki nükleer atıkların sadece Gaziemir’in sorunu olmadığını belirten Başkan Arda, “Ben kendimi öne atarak burada bir direniş başlattım. Halkımızın sağlığı için mücadeleye devam ediyorum. 3 ay boyunca her Cuma durmaya devam edeceğim. Ancak bu eylem bittikten sonra burasının unutulmaması lazım. Bunun için konuya ilişkin tüm dinamiklerin yer aldığı bir komisyon kurularak bu alan temizlenene kadar her türlü girişimde bulunmalıyız” dedi.

Bu alandaki tüm süreçleri ve girişimleri kurulacak komisyonun yönetmesini de öneren Başkan Arda, “500 bin ton nükleer atığın gömülü olduğu, normal değerin yüzlerce katı oranında radyasyon yayan bu atıkların temizlenmesi halkımızın sağlığı için çok önemli. Bunun için bundan sonra bu süreci bu kurulun yönetmesini öneriyorum. Bilim insanları, meslek ve çevre örgütleri burayı yıllardır takip ediyor. Onların ellerindeki verileri birleştirelim. Yol haritamızı bu komisyon belirlesin. 50 bin kişinin oyunu almış biri olarak ben vatandaşlarımıza karşı sorumluyum. Bunun için sesimi yükselttim. Artık tüm örgütlerin tek çatı altında burası için mücadele etme zamanı geldi. Herkes katılarak güç vermeli. Tek hedefimizin de bu nükleer atıkların bilimin öngördüğü şekilde temizlenmesi olmalı” dedi.

''ÖNCELİKLE HUKUKİ ADIM ATILMALI''
Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Emekli Öğretim Üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül de, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir nükleer facia olmadığını, bu atıkların en kısa sürede güvenli bir bölgeye taşınması gerektiğini söyledi. Öncelikli olarak hukuki adımların atılmasını öneren Küçükgül, çözüm bulunana kadar konunun Birleşmiş Milletler Atom Enerji Komisyonu da dâhil olmak üzere uluslararası alana taşınması gerektiğini dile getirdi.

İTİCİ GÜCE İHTİYAÇ VAR
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da, atıkların ortaya çıkmasından bu yana konuyu takip ettiklerini ancak geçmiş dönemde yerel yönetimlerin bu hareketin yanında yer almadığını söyledi. Somut adım atılmadan, eyleme geçilmeden hedefe ulaşılamayacağını kaydeden Kınay, “Burada teknik uzmanlık isteyen yönleri ile hukuki boyutları var. Ulusal ve uluslararası uzmanlık alanları var. Atıkların nasıl geldiğinin gizlendiği bir süreç var. Buradaki mücadelenin kurumsal bir yapı üzerinden daha da güçlendirilmesini önemsiyoruz. Bu uzun soluklu bir yol. Yaşam mücadelemiz için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da uzmanların davet edilmesini de önemli buluyorum. Katkı vermiyorlarsa da bunun kamuoyuna ifşa edilmesi gerekiyor. Biz 14 yıldır bu çalışmaları yapıyoruz. Hepimiz bu katkıları vermekten memnunuz. Bu çalışmaları daha ileri götürmek için itici bir güce ihtiyacımız var” dedi. 
 

PROFESYONEL BİR YAPI
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, komisyon kurulmasının önemine dikkat çekerek, “Bu işin profesyonel bir yapı ile izlenmesi ve takip edilmesi gerekiyor. Konuyu takip edecek, değerlendirebilecek bir kurumun olması yol kat edebilmek için gerekli” dedi.

Dünya Kenti İzmir Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Güler de, kentteki sivil toplum örgütlerinin ve halkın da bu sürece dâhil edilmesi gerektiğini vurgularken sorunu tüm İzmir’in sahiplenmesinin önemine dikkat çekti. Çok farklı kesimlerin de komisyona dâhil edilmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Güler,  kısa süre içinde bir çalıştay yaparak konuyu dünyanın gündemine taşımayı da önerdi. 


EYLEMİ TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehlika Koç da, mücadele sürecine halkın, özellikle kadınların da dâhil edilmesinin önemine dikkat çekti. Yapılan eylemi “takdir”le karşıladıklarını belirten Koç, buradaki direnişin daha geniş kesimlerce duyulmasını sağlayacak her türlü adımın atılmasını da istedi.

Gaziemir Çevre Platformu’ndan Yüksel Keleş de, dünyadaki tüm çevre örgütlerine bu atık sorununun duyurulması gerektiğini ifade ederek, “Bu konu çok önemli. İzmir halkının da bu harekete katılmasını sağlayacak adımlar atılmasını da önemsiyoruz” dedi. 

 
Tek, tek toplanıp ceza yazıldı!
 
Tarım cenneti Selçuk'a JES ve GES hançeri!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tek, tek toplanıp ceza yazıldı!
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçenin farklı noktalarına ...
Bayraklı'da Smyrna toplantısı!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Eski Smyrna Kenti'nin UNESCO ...
AB ile önemli işbirliği!
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe ...
 
Karaburun'da vatandaşların RES zaferi!
İzmir’in Karaburun ilçesinde vatandaşların yoğun tepkilerine neden olan ...
Tarihi İstiklal İlkokulu, yeniden çocukların oldu!
Konak Belediyesi, Yenilikçi  Öğrenme Merkezi’ne dönüştürdüğü tarihi İstiklal ...
Soyer, Almanya'daki tanıtım ofislerini açtı!
İzmir'i dünya kenti yapma vizyonuyla somut adımlar atmaya devam eden İzmir ...
 
İzmir Türkiye’nin ilk adil ticaret şehri oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi üretenin sesini yükseltmek ve halkın adil ...
Başkan Günel'den 'Fosil Müzesi' açıklaması... "Havuz medyası baltayı taşa vurdu"
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
Kuşadası'nda vatandaşlara HES kodlu anahtarlık!
Kuşadası Belediyesi, belediye hizmet binalarının girişinde HES kodu oluşturma ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri