ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4981
    Dolar
  • Euro
    34,8115
    Euro
  • Altın
    2.441,440
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
8 Ekim 2020 Perşembe - 09:45

Öğrencilere beslenme önerileri

Gaziemir Belediyesi Diyetisyeni Selin Gürler Durmaz, salgın süreciyle beslenme alışkanlıkları değişen çocuklar için altın önerilerde bulundu. Okul çağındaki çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesinin önemine değinen Durmaz, Koronavirüs salgını nedeniyle beslenme alışkanlıkları bozulan öğrencileri sağlıklı beslemek, bağışıklığını güçlü tutmak ve kilo kaynaklı hastalıkların önüne geçmek için ailelere önerilerde bulundu. 

Öğrencilere beslenme önerileri

Koronavirüs salgınına karşı dengeli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmenin çok önemli olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Selin Gürler Durmaz, salgın nedeniyle evlerinde kalan okul çağındaki çocukları beslenme alışkanlıkları ve kilo kontrolü konusunda uyardı. Durmaz, sosyal izolasyon nedeniyle evlerinde kalan çocukların beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, değişen beslenme alışkanlıklarının ilerleyen yaşlarda sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi.
Çocukların beslenme alışkanlıklarının oluşmasında sosyal çevrenin etkisine vurgu yapan Selin Gürler Durmaz, “Okul çağı; çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmenin hızlandığı önemli bir dönemdir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ileride görülebilecek sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynar. Çocuklar, besin seçimleri konusunda okul arkadaşları, öğretmenleri ve sosyal medyadan etkilenebilirler. Pandemi döneminde derslere online katılan çocuklar için bu alışkanlıkları, evde oldukları sürede tamamen aileye ve sosyal medyaya kalmış durumdadır. Bu durumun avantajı aile kontrollü gibi gözükse de sosyal anlamda uzak olan çocuklar, evde oldukları zaman dilimlerini değerlendiremedikleri ve stresli oldukları için de yanlış beslenme seçimleri yapabilirler” dedi.

“Hareketsizlik hastalıklara zemin hazırlıyor”

Çocukların dengeli ve yeterli beslenmesinin gelişimleri ve ilerleyen yaşlarda oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmesinde çok etkili olduğunu belirten Durmaz şunları söyledi: 

“Çocuklarda dengeli ve yeterli beslenmeyi belirleyen temel ilkeler enerji ve protein gereksinimidir. Enerji gereksinimi; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite, ergenlik, bazal metabolizma ve büyüme hızı gibi değişkenlere bağlıdır. Bu dönemde evde vakit geçirmek zorunda kalan çocuklardan okuldaki gibi bir performans sergilemelerini beklemek hata olur. Ne yazık ki bu durumda alınan enerjileri değişmese de harcanan enerji azalacağı için kilo alma eğilimleri artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsiz kalan ve dengesiz beslenen çocuklarda hem yüksek tansiyon hem de şeker metabolizması bozuklukları, kan lipidlerinin yükselmesi gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir.”

“Ev yemeği tercih edin”

Çocuklara fast food, abur cubur ve kızartma yerine ev yemeği tüketmelerini öneren Durmaz, “Düzenli kahvaltı eden çocukların bilişsel işlevleri daha iyi, hafızaları daha güçlü olur. Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan yiyecektir. Her gün mutlaka 1 yumurta ve 30 – 60 g peynir yemelerini sağlayın. Çocuklarınız her öğünde 4 temel besin grubunda yer alan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve ve sebzeler, tahıl grubu yiyecekler tüketmelidir. Günde 3 ana öğün 2 ara öğün şeklinde beslenmeleri gerekmektedir. Çocuklarınıza meyve alışkanlığını ara öğünlerde kazandırın. Sebzeleri de onların seveceği şekilde hazırlamaya çalışın, hatta çocuğunuzun kendisinin hazırlamasına izin verin”  dedi.
Düzenli bir hayattan uzak kalan çocuklarda en sık görülen şeylerden birinin de uyku bozuklukları olduğunu, evde kaldıkları için geç yatıp geç kalkan çocukların uyku düzenlerinin bozulduğunu söyleyen Durmaz, “Unutulmamalıdır ki çocuklar uyku ile büyür” uyarısı da yaptı. 

 

--

 
O ilde sigara içmek yasaklandı
 
Emekliliğine 4 gün kala korona kurbanı olan doktora son veda!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova sinemayla dünyaya açılıyor... O filme iki ülkeden davet
İzmirli sinema ve fotoğraf tutkunlarına proje yapım ve eğitim desteği ...
Kılıçdaroğlu'na Menderes raporu...
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...
Başkan Soyer'den Kemeraltı ve Kültürpark açıklaması... BETON YOK, İŞGAL YOK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ...
 
Karşıyaka’da 2. El Pazarı açılıyor
Karşıyaka Belediyesi, kent genelinde dayanışma ruhunu güçlendirmek ve ...
Konak'a partner geldi
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Turgay ...
İzmir'e sağlık emekçileri için pandemi anıtı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Tabip Odası'nın koronavirüs salgını ...
 
Efes Selçuk'ta okullara hijyen kiti
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel pandemi sürecinde ...
Bornova’da organ bağışı kampanyası
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Kızılay Çadırını ziyaret ederek ...
Mobilyacılar Eğitim Merkezi tam gaz
Karabağlar Belediyesi’nin, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri