ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2020
    Dolar
  • Euro
    35,0069
    Euro
  • Altın
    2.498,740
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/30°
    IZMIR
  • KONYA
    16/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!
Ayşe Ateş: Beni de öldürecekler!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gözaltı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gözaltı
27 Temmuz 2021 Salı - 15:55

Orhanlı'da JES direnişi!

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı kırsal Orhanlı Mahallesi'nde açılmak istenen jeotermal kuyular, jeotermal enerji santrali (JES), güneş enerji santrali (GES) ve rüzgar enerji santrali (RES) projelerine ilişkin köylünün protesto gösterisine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de destek verdi. Orhanlı'da yapılmak istenen halk katılım toplantısına köylü ve çevreciler tepki gösterdi. Toplantı iptal edilmek zorunda kaldı.

Orhanlı da JES direnişi!

SONKALEİZMİR- Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. adlı firma, Seferihisar'ın Orhanlı Mahallesi'nin Gökçam Mevkii'nde 12 jeotermal kuyu açıp, JES, GES ve RES projeleri yürütmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Son derece verimli toprakların bulunduğu bir vadide kurulmak istenen bu projelere bakanlıktan "ÇED gerekli değildir" kararı çıktı. Ancak, organik tarımın yoğun olduğu bölgede yapılmak istenen bu faaliyet, Orhanlı köylüsü ve çevrecilerin yoğun tepkisini çekti. 99 köylünün başvurusunu dikkate alan İzmir 3. İdare Mahkemesi, organik tarım ve erkence zeytinin önemli merkezlerinden Orhanlı'ya geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceğini belirttiği projeye ilişkin "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti. Ancak, mahkeme kararına rağmen, yasaya aykırı şekilde faaliyetine devam eden firmanın bölgedeki en az 200 yaşındaki 21 zeytin ağacını kestiği tespit edildi.

Tüm bu yaşananların gölgesinde, Orhanlı'da bugün "Halk Katılım Toplantısı" yapmak isteyen şirket yetkilileri, köylüler ve çevrecilerin tepkisiyle karşılaştı. “Orhanlı sahipsiz değildir” sloganları atıp pankart açan köylüler, Orhanlı'da jeotermal ve enerji faaliyeti istemediklerini dile getirdi. Halk katılım toplantısı iptal edilmek zorunda kaldı. Protesto öncesinde toplantının yapılacağı alanda zeybek gösterisi gerçekleştirildi. 

Orhanlı köylüsüne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve çok sayıda çevreci de destek verdi.

Başkan Tunç Soyer, "Orhanlı, İzmir’imizin üreterek yaşayan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan son derece değerli bir köyü. Bölgede iklim kriziyle uyumlu kadim üretim yöntemleri binlerce yıldır kesintisiz olarak uygulanıyor. İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağıyla dünyanın en kaliteli zeytinyağlarından birisi yine Orhanlı’da üretiliyor. Jeotermal enerji çalışmaları, İzmir’imizin doğal ve kültürel güzellikleriyle dolu Orhanlı köyüne zarar vermemeli. Orhanlı köylümüzün jeotermale karşı sürdürdüğü haklı mücadelenin yanında yer alarak sürecin takipçisi olacağım” dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise “Orhanlı köyünün jeotermal enerji santrallerine karşı vermiş olduğu mücadeleyi en başından beri destekliyor, süreci takip ediyorum. İlçemizin bu güzide köyü, organik tarımıyla bütün Türkiye’ye gıda sağlıyor. Burada insanlar geleceklerini, çocuklarının yaşam hakkını, zeytin ağaçlarını korumak için bir arada. Orhanlı köylüsünün yanında yer alarak bu mücadeleyi desteklemeye devam edeceğim” diye konuştu.


 

 
Sahte içki operasyonu!
 
Tanju Özcan: Söylediklerimin arkasındayım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte içki operasyonu!
İzmir'in Bornova ilçesinde düzenlenen sahte içki operasyonunda 921 şişe ...
CHP’den Tanju Özcan açıklaması!
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Bolu ...
Beyoğlu'nda çatışma: 3 ölü, 1 yaralı!
İstanbul Beyoğlu'nda akraba olan iki grup arasında çıkan silahlı kavgada ...
 
Motosiklet sürcüsü can verdi!
İzmir'in Urla ilçesinde otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi.
Çeşmeli turizmcilerin yüzü gülüyor!
Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından Çeşme, Kurban Bayramı tatilini dolu geçirdi.
Yağmur'un katili komşusu çıktı!
Aydın'ın Didim ilçesinde, önceki gün gittikleri yakınlarının düğününden ...
 
Atatürk büstünü yakıp çöpe attılar!
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Büyük Taarruz’un başladığı Afyonkarahisar’ın ...
İzmir'de korkutan deprem!
İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Canlı yayında talihisiz kaza!
TVNET kanalında spiker Duygu Öztürk‘ün sunduğu ‘İç Hatlar‘ programında talihsiz bir kaza yaşandı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri