ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,7724
    Dolar
  • Euro
    43,1564
    Euro
  • Altın
    4.024,350
    Altın
  • Bist-100
    9.663,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/32°
    ADANA
  • ANKARA
    9/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    10/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Benzin ve motorine zam geliyor: Tarih verildi
Benzin ve motorine zam geliyor: Tarih verildi
DEM Parti Selahattin Demirtaş'ın mesajını paylaştı
DEM Parti Selahattin Demirtaş'ın mesajını paylaştı
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcular birbirine girdi: Pilot polis çağırdı
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yolcular birbirine girdi: Pilot polis çağırdı
PKK'nın feshine MHP'den dikkat çeken yorum
PKK'nın feshine MHP'den dikkat çeken yorum
12 Mayıs 2025 Pazartesi - 12:24

Papa'nın Türkiye vasiyeti ortaya çıktı! Dikkat çeken 'Erdoğan' ayrıntısı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco'nun vefatının ardından Türkiye vasiyeti ortaya çıktı. Papa Francesco, “Ben hayatta olmazsam halefim mutlaka İznik’e gitsin” ifadelerini kullanırken yeni seçilen Papa 14. Leo’nun yıl içinde Türkiye’ye gitmesi bekleniyor. Papa’nın önce Ankara’da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi, ardından İznik’e geçmesi planlanacak.

Papa nın Türkiye vasiyeti ortaya çıktı! Dikkat çeken  Erdoğan  ayrıntısı

Bölünmüş Hristiyan dünyasında uzlaşma sağlama çabalarının ilk örneklerinden olan Birinci İznik Konsili’nin 1700’üncü yıl dönümüne denk gelen Mayıs ayı sonunda Papa Francesco’nun Türkiye’ye gitmesi ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ile birlikte ortak bir ayin düzenlemesi bekleniyordu.

Kiliselerin birliği için önem taşıyan ve Paskalya tarihi başta olmak üzere anlaşamadıkları bir dizi ayrışma konusunun da ele alınması beklenen bu etkinliğe, Fener Rum Patrikhanesi ve Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı yerel kilise temsilcilerinin de katılması planlanıyordu.

Ancak Papa Francesco’nun Şubat ortasında hastalanması ve 21 Nisan’da da hayatını kaybetmesi üzerine bu seyahati, 8 Mayıs’ta bu makama seçilen halefi Papa 14. Leo’nun gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Vatikan, yeni Papa’nın Mayıs’ın 25’ine kadar olan programını paylaştı ve o tarihe kadar Türkiye ziyareti olmadığı görüldü.

"TÜRKİYE'YE DAVET EDİLECEK"

ANKA Haber Ajansı'nın Fener Rum Patrikhanesi’ne yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre; Papa 14. Leo’nun 18 Mayıs’ta yapılacak resmi göreve başlama törenine katılacak olan Patrik Bartholomeos, bu vesileyle onunla ayrıca bir görüşme gerçekleştirip Birinci İznik Konsili’nin yıl dönümü için Papa’yı Türkiye’ye davet edecek.

Papa’nın bu daveti kabul etmesi halinde bir tarih üzerinde anlaşılacak. Bunun, önümüzdeki yaz ya da sonbaharda olabileceği düşünülürken, yine Mayıs sonunun da halen ihtimal dışı bırakılmadığı belirtiliyor.

Ancak bu ziyaretin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Papa’ya resmi davet mektubu göndermesi gerekecek. Böylece Papa’nın ziyareti bir “devlet ziyareti” statüsünde gerçekleşecek.

Bu nedenle de, Papa’nın önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi, ardından İznik’e geçmesi planlanacak.

Türkiye’nin, Papa’nın ilk yurtdışı seyahat rotası olabileceği de belirtiliyor.

Bu ziyaretin gerçekleşmesi halinde Papa 14. Leo, Türkiye’ye gelen 5’inci Papa olacak. Türkiye'ye 2014 yılında giden Papa Francesco’nun yanı sıra, Papa 6. Paul (1967), Papa 2. Jean Paul (1979) ve Papa 16. Benedikt (2006) de birer ziyarette bulunmuştu.

TARİHİ DEĞİŞTİRMEK İSTEMİŞ

Öte yandan, Papa Francesco’nun, 10 yıl önce Kutsal Topraklar ziyareti sırasında Patrik Bartholomeos’la İznik buluşmasını planladığı belirtildi. Patrikhanenin bazı danışmanları tarafından ortaya atılan bu fikre iki dini lider de sıcak baktı.

Papa Francesco’nun bu ziyarete ne kadar önem verdiği, yine Patrikhaneye yakın kaynağın ANKA’ya aktardığı bilgiyle ortaya çıktı. Buna göre; Papa, “Hayatta olur muyum o tarihte bilmiyorum, ama ölürsem bu ziyareti mutlaka gerçekleştirmesi için halefime vasiyette bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Papa Francesco’nun ayrıca, Şubat ortasında hastaneye yatmasının ardından Patrik Bartholomeos’tan, mayıs sonu yapılması planlanan bu etkinliğin tarihini ertelemesi konusunda ısrarcı olduğu ve bu şekilde iyileşip bu ziyareti gerçekleştirmeyi umduğu ifade ediliyor.

Merhum Papa Francesco, Vatikan tarafından hiçbir zaman resmi olarak açıklanmasa da, geçen yıl üç ayrı etkinlikte İznik’e gitme isteğinden bahsetmişti. Hem Vatikan hem de Patrikhane buna dair hazırlıkları ileriye taşımıştı.

Papa Francesco, geçen haziran ayında Fener Rum Patrikhanesi'nden bir heyeti Vatikan’da kabulü sırasında, İznik ziyaretini yapmayı kalpten istediğini ifade etti.

Kasım ayındaki bir başka toplantı sırasında yine Türkiye’ye gitmeyi düşündüğünü söyleyen Papa, “2025’te ilk büyük ekümenik konsil olan İznik Konsili'nin 1700'üncü yıl dönümünü kutlama fırsatı bulacağız” diyerek bu konsilin, Kilise'nin ve tüm insanlığın yürüyüşünde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Aralık ayında da Dünya Metodist Konseyi’nden bir delegasyonu kabul eden Papa Francesco, bu yıl dönümü etkinliğinin, tüm Kiliselere ve tüm dinsel topluluklara görünür bir birliğe doğru ilerlemeleri için bir davet olduğunu dile getirdi.

Kiliselerin birliğine çok önem veren ve bunu her vesilede belirten Papa, yine Aralık’taki bu etkinlikte Kiliselere “birlikte yürüme” çağrısı yaparak, "Çünkü hepimiz biriz" dedi.

İZNİK NEDEN ÖNEMLİ?

Hristiyanlığın ilk evrensel kilise meclisi olan İznik Konsili 325 yılının Mayıs ayında burada toplandı. Burada kabul edilen itikat formülü, Hristiyanlığın esasını oluşturdu.

1981 yılından beri Türkiye’yi sıklıkla ziyaret eden, Bizans tarihi ve arkeolojisi alanında birçok bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmış olan Emerit Profesör Vincenzo Ruggieri, Birinci İznik Konsili’nin önemini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi.

Roma İmparatoru I. Konstantin'in çağrısıyla farklı kiliselere bağlı birçok episkoposun katılımıyla düzenlenen Konsilin toplanmasının ana nedenlerinden birinin kiliselerin farklı tarihlerde Paskalya Yortusunu kutluyor olması olduğunu belirtti.

İmparator Konstantin’in tamamen bu farklılığa karşı durduğunu dile getiren Ruggieri, bir diğer ana meselenin de, İskenderiye ruhbanları arasında Hz. İsa'nın kökeni ve “Baba Tanrı” ile olan ilişkisine dair teolojik tartışmalar olduğunu anlattı.

Büyük sorun yaratan bu meselenin çözüldüğünü belirten Ruggieri, İznik’in ayrıca Katolik inancının tanımlandığı yer olduğuna da dikkati çekti.

Konsile 318 episkoposun katıldığı öne sürülse de bu sayının 260-265 arası olduğunu belirten Ruggieri, bunların çoğunun Doğu kiliselerinin temsilcileri olduğu ve Batı’dan az katılım olduğu bilgisini aktardı.

Konsilde, Paskalya’nın her yıl ilkbahar ekinoksundan sonraki ilk dolunayın ardından gelen Pazar günü kutlanması da kararlaştırıldı.

Vincenzo Ruggieri, Papa 14. Leo’nun, resmi ziyaret programlarına başlayacağı zaman tabii ki kendi kararları doğrultusunda Türkiye’ye gidebileceğini ve Francesconun açtığı bu yolu devam ettireceğini düşündüğünü ifade etti.

Papa 14. Leo, seçilmesinin ardından yaptığı ilk açıklamalarda selefi Francesco’ya teşekkür ederek, onun izinden gideceğini söylemişti.

Etiketler:
 
İzmir'de provokatif paylaşım yapan şüpheli gözaltına alındı
 
Başkan Tugay: İzmir dünyaya emsal olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de provokatif paylaşım yapan şüpheli gözaltına alındı
İzmir'de, sosyal medya hesabından provokatif paylaşım yaptığı tespit edilen ...
DMD'li Aras'ın babası: Bir gün yürüyememesinden korkuyorum
İzmir'in Balçova ilçesinde yaşayan Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastası ...
Karaburun'da denizden 1.5 ton hayalet ağ çıkarıldı!
İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 1,5 ton "hayalet ağ" olarak adlandırılan ...
 
Lvbel C5'in cezaevinden ilk görüntüsü ortaya çıktı
Uyuşturucuya özendirme suçlamasıyla tutuklanan rapçi Lvbel C5, cezaevinden ...
İlaç fiyatlarını uçuracak karar
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada 'ülke tarihindeki en önemli ...
Mehmet Şef'in restoranındaki fiyatlar gündem oldu
MasterChef Türkiye'nin sevilen jüri üyelerinden Mehmet Yalçınkaya'nın ...
 
İzmir'de önce güneş sonra sağanak!
İzmir'de yeni hafta cuma gününe kadar parçalı bulutlu ve güneşli geçecek. ...
İzmir ve 16 ilde dolandırıcılık operasyonları: 73 tutuklama!
İzmir’in de aralarında bulunduğu 17 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, ...
Terör örgütü PKK fesih kararını duyurdu!
PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında "Medya Savunma Alanlarında" gerçekleştirdiği ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 33 27 5 1 84 31 53 86
2 Fenerbahçe 33 24 6 3 84 33 51 78
3 Reeder Samsunspor 33 17 6 10 50 38 12 57
4 Beşiktaş 32 15 10 7 49 32 17 55
5 Rams Başakşehir 33 15 6 12 55 49 6 51
6 ikas Eyüpspor 34 14 8 12 49 44 5 50
7 Göztepe 32 12 10 10 53 40 13 46
8 Trabzonspor 33 12 10 11 53 42 11 46
9 Kasımpaşa 33 11 13 9 57 56 1 46
10 Tümosan Konyaspor 34 13 7 14 43 46 -3 46
11 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
12 Gaziantep FK 33 12 6 15 41 46 -5 42
13 Bellona Kayserispor 32 10 11 11 40 50 -10 41
14 Çaykur Rizespor 33 12 4 17 39 52 -13 40
15 Corendon Alanyaspor 33 10 8 15 38 48 -10 38
16 Net Global Sivasspor 34 9 8 17 44 57 -13 35
17 Sipay Bodrum FK 33 9 8 16 24 37 -13 35
18 Atakaş Hatayspor 32 4 7 21 35 66 -31 19
19 Adana Demirspor 32 2 4 26 28 79 -51 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri