ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3496
    Dolar
  • Euro
    35,0999
    Euro
  • Altın
    2.307,710
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
16 Eylül 2022 Cuma - 09:47

Politika Durağı, 9 Eylül ve Tunç Soyer tartışmalarını ele aldı

Radyo İzmir'deki Politika Durağı'nda bu hafta gündem, muhteşem 9 Eylül kutlamalarının ardından başlayan Tunç Soyer tartışması oldu. Kentin 3 deneyimli gazetecisi Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır, tarihe geçen 100. kurtuluş yıl dönümü etkinliklerini değerlendirdi. Gazeteciler, yaptığı konuşmayla günlerdir Türkiye gündemine yerleşen Tunç Soyer'i ve AK Parti cephesinin tavrını da ele aldı.

Politika Durağı, 9 Eylül ve Tunç Soyer tartışmalarını ele aldı

SONKALEİZMİR- Gazeteciler Sercan Avcı, Onur Çakır ve Mustafa Akbaş, Radyo İzmir’de Politika Durağı programında kent ve ülke siyasetinin nabzını tuttu.

Bu haftaki programda gündem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kentin tarihe geçen 100. kurtuluş yıl dönümü etkinliklerinde yaptığı konuşma üzerinden başlayan tartışma oldu.

MUSTAFA AKBAŞ: KILIÇDAROĞLU SOYER’İ ONORE ETTİ

Son Kale İzmir Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Akbaş’ın programda konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

- Kılıçdaroğlu işi politize etmeden kurtuluşun ruhuna uygun bir biçimde duyarlı davrandı. Muazzam etkinliğin mimarı Tunç Soyer’di. Orada Kılıçdaroğlu konuşma yapmayıp aslında evsahibi durumundaki Tunç Soyer’i de onore etti.

- Soyer muazzam bir konuşma yaptı. Tarihi bir konuşmaydı. Her cümlesi titizlikle seçilmiş. Tarihle bugünü kapsayan, vurucu, net bir konuşmaydı. Soyer’in hatipliğinin ne kadar iyi olduğunu gördük. Hiç takılmadı. Milyonlarca insan önünde duraksamadan iyi bir konuşmaydı.

SOYER O SÖZLERİ SÖYLERKEN HAKSIZ MIYDI?

- Tartışma konusu… Cımbızla çektikleri bir cümle var. Nutuk’ta yer alan çok kıymetli bir paroladır aslında Türk Milleti açısından.. Bizi karanlıktan aydınlığa çıkartan önemli bir paradigmadır: Bunu Soyer’in dillendirmesi suç mudur, hata mıdır? Tam tersine kendilerinin de söylemesi gerekir. Ama ecdad tartışmasına kadar geldi iş. Soyer bunları söylerken haksız mıydı? Neden işi Osmanlı Cumhuriyet kapışmasına getiriyorsun. Kurtuluş mücadelesine karşı her türlü entrikaya imza atıp, büyük taarruz bitince de kendisini kurtarmak için ‘gayemiz birdir’ başlıklı yazılar yazan Ali Kemal gibilerin, gaflet delalet hıyanet içinde olmadığını mı düşünüyoruz. Hepsi de gaflet delalet içindeydi. Sabri Efendi. Mustafa Kemal Paşa hakkında ölüm fetvasını veren insan. Bunlar Osmanlı devletinin yöneticileri, ileri gelenleri, sözde gazetecileri... Atatürk boynunda idam fermanıyla gitmedi mi Samsun'a... Bunlar nettir, somuttur, tarihsel birer gerçekliktir. Peki kim vardı o zaman başta. Vahdettin vardı Damat Ferit vardı. Onlar ne yaptı, İngiliz zırhlısına binip kaçtılar. Peki bunu söylemek suç mudur?

SANA OY VERİLİNCE MİLLİ İRADE OLUYOR, OY VERMEYİNCE…

·- Bakan Kurum ‘İzmir işgal altında’ dedi. Neyi kastediyor belli değil. Büyükşehir Beleidyesi’nin yönetimi mi işgal altında, İzmir kenti mi? 15 Temmuz’dan sonra siz aylarca demokrasi mitingleri yaptınız. Milli iradeye saygı diye diye her gün bu buluşmaları tertiplediniz. Yani şimdi sana oy verilince milli irade oluyor. Sana oy vermeyince işgal mi oluyor. Bakan Kurum'un yaptığı çok doğru açıklamalar değil. Cumhurbaşkanı’nın açıklaması daha da fecaat. Soyer’in adaylığı netleşince yandaş kalemler üzerinden babasıyla ilgili propaganda yapıldı. O dönemki gaye İYİ Parti CHP arasında çatlak yaratmaktı. İzmir'de o zaman birileri de bu oltaya düştü ama Kemal bey ve Meral hanımın net duruşuyla kriz aşıldı. Şimdi yine konuyu ısıtıp ortaya getiriyorlar. Nurettin Soyer, askeri bir savcıdır. FETÖ ele başı Fetullah Gülen hakkında da iddianame düzenleyen ilk savcıdır. Bugün bizim iktidarımız "biz kandırıldık, ne istediler de vermedik" diyor ya, işte bu Nurettin Soyer ta 50 yıl önce kandırılmamış. FETÖ'yü sanık sandalyesine oturtmuş.

- Soyer, CHP içinde şekilsel anlamda desteklendi. İçerik anlamında, ideolojik anlamda desteğe bakmak lazım. Soyer’İn tavrı ideolojik. Atatürk doktrininden hareket eden ideolojik bir tavır. CHP yönetiminde uzun zamandır bu denli çıkış görmedik. O yüzden Soyer’in açıklaması fazlasıyla partiyi de aşan sağlam bir çıkış oldu. Onlar da şaşırmış olabilirler. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Soyer’in sözleri için ‘gereksizdi’ dedi. Bence Akşener’in eleştirisi gereksiz oldu. Soyer’inki net, somut durum tahlilidir. Atatürk’ten alınan bir cümledir. AK Partililer yüksek perdeden sert çıkış yaptığı için mi Meral Hanım için ‘gereksiz’ oldu. Ben İYİ Parti’nin bu çıkışına şaşırdım, tuhaf buldum. Sahiplenmesini beklerdim. Orada Atatürk’ü Türk Milletini sahipleniyorsun, sadece Tunç Soyer'i değil.

- Vahdettin ve Damat Ferit meselesinde AK Partililer'i anlamak mümkün değil. Yani siz, hasbelkader bir ülkede belli bir oy oranıyla sandıktan çıktınız diye tüm tarihsel gerçekleri de değiştirebileceğinizi mi sanıyorsunuz. Soyer'in 100 yıl öncesine dair söyledikleri şu önünde oturduğumuz masa kadar net ve somut. Siz iktidar partisisiniz diye, yahut çok daha yüksek sesle bağırıyorsunuz diye bu gerçeklik değişmez.

ONUR ÇAKIR: SOYER ÇITAYI YÜKSEĞE KOYDU

Gündemebakış Haber Sitesi Yayın Yönetmeni Onur Çakır’ın programda konuşmasından satır başları şöyle;

- Sadece Cumhuriyet Mitingleriyle karşılaştırılabilecek bir organizasyondu. Tarkan ismi de insanları heyecanlandırdı. Konser müthişti ancak konserden önceki 100 yıl öncesinin canlandırılması, ışık gösterileri, hava gösterileri, fener alayı… Hepsi güzeldi. Soyer için sıkıntı şu, çıtayı çok yükseğe koydu. İzmirliler daha iyisini isteyecek önümüzdeki yıllarda...

- Kılıçdaroğlu’nun katılımı önemliydi. Konuşma yapmadı. İlk önce garipsedim ama sonra düşündüm uygun olan buydu. İstese konuşma yapardı, siyasi malzemeye çevirebilirdi. İlk başta yadırgadım ama sonra doğru yapıldığını düşündüm.

TARTIŞMANIN FİTİLİNİ HAMZA DAĞ ATEŞLEDİ

- Soyer konuşurken tartışılan bölüm benim dikkatimi çekmedi. O alandakilerin de çekmedi bence. Farklı noktalar eleştirilebilir diye düşünmüştüm. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a dikkat çekmek istiyorum. Bu tartışmanın fitilini ateşleyen kendisi. Bu işin bu kadar büyümesini, siyasi propaganda olmasını sağlayan Hamza Dağ’dır. İlk tweeti Hamza Dağ attı. Bu tartışmanın kendilerine yaradığını düşünerek hareket ediyorlar. ‘CHP’li Başkan Osmanlı’ya hakaret etti’ argümanıyla ilerliyorlar. Bu tartışma bence İzmir’de Tunç Soyer’e artı yazar. İzmir’de AK Parti’ye eksi yazar. Türkiye genelinde ise soru işareti. Muhafazakar seçmene ‘Bakın CHP’liler Osmanlı’ya saldırıyor’ algısıyla toplu hareket ediliyor.  Soyer’in Osmanlı’ya hakaret ettiğini düşünmüyorum. Günümüze de gönderme yaptı Soyer… İzmir özelinde bu tartışmanın kendilerine yaramayacağını, ülke genelinde ise AK Parti’ye puan kazandıracağını düşünüyorlar. Bende böyle düşüyorum. Büyükşehir meclisinde bile bu konu bu kadar büyütülmedi.

- AK Parti’nin kendileri açısından başarılı bir süreç ilerlerken bugün bu işi biri bozdu. Kim o Bakan Murat Kurum… Geçmişte iktidar temsilcilerinin İzmirle ilgili sözleri hala konuşuyor. Bakan Kurum  ‘İzmir yönetimi işgal altındadır’ dedi. AK Parti’de bu sözler büyük rahatsızlık yarattı. İzmir’i işgal altında tutan kimdir. Sayın Bakan ne demek istiyorsunuz? Bu konuşma AK Parti’nin yürüttüğü argümanı bozdu. İzmir özelinde tekrar AK Parti’ye eksi yazar.

'YUNAN’I DENİZE DÖKTÜK' DESEYDİ…

- Soyer’e sadece bir eleştiri getirmek istiyorum. Konuşmasında ‘Yunan’ı denize döktük’ deseydi en azından tartışmanın nabzı düşerdi ya da buradan eleştirilmezdi. Bunu yakın ekibine sordum. Kendisi de canlı yayında söyledi. ‘Emperyalist güçler’ dediğini söyledi. Yunanistan emperyalist gücüydü o zamanın. Ancak deseydi  tartışmanın nabzı bu kadar olmazdı.

EN SON KONUŞMASI GEREKEN ZEYBEKCi

- AK Parti cephesinde bir kişiyi daha eleştireceğim. Nihat Zeybekci. 2019 seçimlerinde AK Parti’nin İzmir adayıydı. Tunç Soyer’e karşı bir mağlubiyet yaşadı. Seçimi kaybeden biri Soyer’in konuşmasından 2 gün sonra açıklama yapıyor. Ben Nihat Bey’in söylediği cümleleri okumayacağım buradan. ‘İzmir’de ecdadımıza’ diyeerek başlayan bir açıklama. Olacak iş değil. Sen seçim kaybetmişin Soyer karşısında. En son konuşması gereken Zeybekci’ydi…

VEKİLLER EN BAŞTA YALNIZ BIRAKTI

- 9 Eylül’ün ertesi gün ortalık  alevlendi. Ben ilk günler Soyer’in biraz yalnız bırakıldığını düşünüyorum. CHP İl Başkanı bir çıkış yaptı ama vekiller sessizliğe büründü. Özgür Özel Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili, daha çok cevap verdi. Vekiller bir tweet atmayı bile neden zul gördü. Cumhurbaşkanı açıklama yaptı sonrasında CHP’li vekiller tweet attı. Bakan Kurum’un çıkışı sonrası cevap vermeye başladılar. Mesela Selin Sayek Böke… Genel Sekreter, İzmir Milletvekili…  İzmir yangın yeri… İzmir vekilisin ama sessizsin.

SERCAN AVCI: SOYER VAAT ETTİĞİ KUTLAMAYI HAYATA GEÇİRDİ

Gerçekizmir Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sercan Avcı’nın değerlendirmeleri şöyle oldu: 

- Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer günler öncesinden İzmirliye büyük bir kutlama vaat etmişti. Soyer vaat ettiği kutlamayı hayata geçirdi. Bundan 40-50 yıl sonrada konuşulacak bir kutlama. Tüm Türkiye bu kutlamayı konuştu. Sayı polemiğine girmeyeceğim ama müthiş bir kalabalık. Hiçbir tatsız olay yaşanmadı. 100 yıl öncesi canlandırıldı. Hasan Tahsin’in ilk kurşunu sıkması. Hafızayı da tazelemesi bakımında önemliydi. Ve Tarkan konseri. Çok özlemişler. İzmir’de ilk defa böyle konser verdi. İlk kez canlı izleyenler oldu. Unutulmaz anlar yaşandı. Metrekare hesabı yapanlar oldu. Sayı değil de coşkulu güzel bir kalabalık vardı. Sayı tartışmalarını bırakmak lazım.

KILIÇDAROĞLU POLİTİZE ETMEDİ

- Kılıçdaroğlu’nun o gece orada olması önemli. Çünkü uzun yıllardır İzmir Milletvekili... Birde potansiyel Cumhurbaşkanı Adayısınız. İzmir’in 100.yıl kutlamasında yer alması önemliydi. Katılması ne kadar değerliyse, konuşma yapmaması sadece vatandaşı selamlaması da güzeldi. Konuşma yapmadı. Politize etmedi kutlamaları. Torunuyla birlikte tweet attı konserden. Kutlamaların önüne geçmedi.

- Şunu niye yapamıyoruz bilmiyorum. Sabah pankart taşındı. İzmir’de partilerden temsilciler vardı. Akşamki kutlamada neden bu görüntü verilemiyor. Hayal mi bu?

'OSMANLI’YI HEDEF ALDI' DEMEK HAKSIZLIK

- Soyer’in konuşması tarihi bir konuşmaydı. Vücut dili de çok iyiydi. ‘Ecdad’ tartışması yaşanıyor. Soyer’in konuşmasını dinlerken bu kadar tartışılacağını hiç düşünmemiştim. Soyer’in kimi, kimleri işaret ettiği ortadaydı. Buradan ‘Osmanlı düşmanı, Osmanlı’yı hedef aldı’ demek haksızlık.

- Bu tartışmada Soyer’in babası Nurettin Soyer’in yeri yoktu. Cumhurbaşkanı’nın Soyer’in babası üzerinden bu çıkışı yanlıştı.

CHP İÇİNDE BENCE EN ÇOK DESTEK GÖRDÜĞÜ TARTIŞMA

- Hamza Dağ’ın attığı tweet sonrası CHP’li vekiller yanıt vermeye başladı. Bugüne kadar Soyer üzerinden çok çeşitli tartışmalar oldu. CHP içinde en topyekün savunulduğu tartışmanın bu olduğunu düşünüyorum. Özgür Özel, Faik Öztrak, Veli Ağbaba, Tuncay Özkan hepsi konuştu, tweet attı… Daha önce yalnız bırakıldığı tartışmalar oldu ama bu kez iyi bir destek gördü bence CHP içinden.. Arası kötü deniyor Selçuk Belediye Başkanı ile… Filiz Hanım uzun bir yazı yayınladı gece ve tartışmayla ilgili…  CHP Genel anlamda bu tartışmada iyi bir şekilde Soyer’in arkasında durdu. Sadece Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun bu konuda bir değerlendirmesi olmaması dikkati çekti. Çünkü o gece oradaydı. Belki bilerek girmek istemedi. Burada eleştirilecek bir şey varsa. İlk 3 gün CHP çok savunur pozisyondaydı. ‘Haksız ya da hatalı’ pozisyonundan kurtulma havası vardı. En baştan daha atak olunabilirdi.

 
Karabağlar'da Efsaneler Buluşması!
 
Her ay 7 bin 500 esnaf kepenk indiriyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu lisesinde Müdür WC
Düzce Mevlana Anadolu Lisesi Müdürü Suzan Ardıç Çiner’in okulda kendisine ...
''Yerli ve Milli Escobar' pankartına polis baskını!
Polis, Zafer Partisi Genel Merkezi'ne asılan "Yerli ve Milli Escobar" ...
İzmir merkezli 10 ilde dolandırıcılık operasyonu!
İzmir merkezli 10 ilde, kişilerin sosyal medya hesaplarını çalarak, bu ...
 
Hakan Fidan'ın Suriye mesaisi!
Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan dört farklı kaynak, MİT Başkanı ...
Buca Belediyesi'nde en düşük maaş 11 bin 500 TL oldu
Buca Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel ...
Suat Toktaş Halk TV'den ayrıldı!
Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, iki buçuk yıldır görev yaptığı kanaldan ayrıldı.
 
YÖK'ten KPSS açıklaması!
YÖK Başkanı Erol Özvar, sorunların çalındığı iddiasıyla iptal edilen KPSS ...
İzmir'de hekimler iş bıraktı: ''Emeğimiz sömürülüyor''
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimlere yapılan ücret zammının ...
Faciaya neden olan midibüsün şoförü konuştu: Araçta değildim!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, 2 kişinin öldüğü, 4 kişinin de yaralandığı trafik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri