ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
18 Ocak 2024 Perşembe - 10:07

Politika Durağı'nda gündem aday belirleme süreci...

Bir TV'de yayınlanan Politika Durağı’nda gündem siyasi partilerdeki aday belirleme süreci trafiği oldu. Deneyimli Gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır 4 cephede son gelişmeleri kritik kulis bilgilerle ele aldı. Programda CHP'nin İzmir Büyükşehir Adayı konusunda dikkat çeken mesajlar verilirken, Gazeteci Mustafa Akbaş, "İzmir'i Özgür Özel belirlemezse liderliği tartışılır" dedi.

Politika Durağı nda gündem aday belirleme süreci...

SONKALEİZMİR - Deneyimli gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır Bir TV’de yayınlanan Politika Durağı programında siyaset gündemini masaya yatırdı. Politika Durağı’nda gündem siyasi partilerdeki aday belirleme süreci trafiği oldu. Deneyimli Gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır 4 cephede son gelişmeleri kritik kulis bilgiler ve çarpıcı yorumlar eşliğinde Politika Durağı masasına taşıdı.

İYİ PARTİ’DE BÜYÜK KRİZ VE 10 ADAY!

Politika Durağı’nda perde İYİ Parti’yle açıldı. İYİ Parti’de İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu’nun görevden alınmasıyla noktalanan kriz ve akabinde 10 ilçe adayının açıklanması hakkında çarpıcı yorumlar geldi.

“GÖREVDEN ALINMASININ TEK NEDENİ VAR, ÖZLALE İSTEMEDİ!”
İYİ Parti değerlendirmesinde ilk sözü alan Gazeteci Onur Çakır, “Ümit Özlale’nin adaylığının açıklanmasının hemen ardından küçük bir kar tanesi olarak başlayan kriz finalde bir çığa dönüştü. Bu olay AK Parti’de ya da CHP’de yaşansaydı çok büyük ses getirirdi. Sonuçta İYİ Parti hala yeni sayılabilecek ve hala teşkilatlanmada sıkıntıları olan bir parti. Şimdi il başkanını beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ‘Seçimle gelen seçimler gider’ diyen İYİ Parti Genel Merkezi seçimle gelen bir ismi görevden aldı. Neden aldı? Ümit Özlale istemediği için aldı. Bunun dışında farklı şeyler de söyleniyor ama ben bunun dışındaki tüm sebepleri geri atıyorum. Olayın İl Başkanının görevden alınmasına kadar geleceği hiç aklıma gelmezdi. Yeni Başkan Ülkü Doğan çok düzgün bir insan, teşkilatçı bir insan, bunlara itirazım yok ama kongrede seçim kaybeden bir ismin o göreve atanmaması gerekiyordu. Parti az kalsın dağılmaya gidiyordu. Parti büyükleri araya girmese ilçelerde büyük istifalar olacaktı. Gerçekten büyük bir kopuş olacaktı” ifadelerini kullandı.

“MÜSAVAT BEY YÖNETİME EL KOYDU”
Gazeteci Mustafa Akbaş ise, “Seçime bu kadar az bir süre kala bu yaşananların faturası pek iyi olmaz ama kriz de adım adım geliyorum dedi. Neredeyse her hafta konuştuk burada İl Başkanı ile Büyükşehir Adayı arasındaki gerilimi. Yapılan il kongresinde epey bir oy alarak seçilmiş bir il başkanı var. Diğer tarafta sanki nazire yapar gibi de kongrede fark attığı isim var. Bari başka bir ismi atasaydınız. Partili olabilir, nitelikli olabilir, çalışkan olabilir ama bu parti içi demokrasinin tamamen askıya alındığını gösteren bir durum. Perde arkasında da şu var tabi ki, Ülkü Hanım Müsavat Dervişoğl’na çok yakın bir isim, hatta kendisi aday çıkardı kongrede. Ben bu durumu şöyle yorumluyorum, Müsavat Bey İzmir’de yönetime el koydu. Zaten biz de burada krizi sonlandıracak ismin o olduğunu söylüyorduk. Bu yaşananlar teşkilatta da çok ciddi bir tepki yarattı. Bir de şimdi aday gösterilme beklentisi olup da karşılanmayanlar da çıkacak ortaya. Onlarla da birlikte mevcut yönetime ve mevcut Büyükşehir Adayına karşı bir tepki halesi oluşacak. Zaten Genel Merkez itibariyle sorunlu bir parti, siyaseten kriz yaşayan bir parti. Buradaki kriz kişilerle alakalı ama olumsuz anlamda ciddi bir paratoner oluşturabilir. Çanlar İYİ Parti için çalıyor” diye konuştu.

“GENEL MERKEZ DURUMU AÇIKLADIĞI ADAYLARLA DENGELEDİ”
Gazeteci Sercan Avcı da, “Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi, benim için sürpriz olmadı. Bu şekilde seçime girmeleri çok zordu zaten. İki isimden birinden vazgeçilecekti, Genel Merkez bir karar verdi. Hem İzmir Milletvekili hem de Genel Başkan Yardımcısı olan Büyükşehir Adayından vazgeçemeyecekleri için İl Başkanından vazgeçtiler. Çünkü ortada bir rest vardı. Genel Merkez bence doğru bir müdahalede bulundu. Ortadaki koordinasyon sıkıntısı o kadar ayyuka çıkmıştı ki… İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu ile Büyükşehir Adayı Ümit Özlale neredeyse hiçbir saha çalışmasında bir arada değildiler. Bu çok sıkıntılı bir durumdu. Sinan Bezircilioğlu’ndan bu kadar kolay vazgeçilmesinin bir önemli nedeni daha var. Kendisini kongre sürecinden bu yana destekleyen isimler bugün artık ya yoklar, ya güçlü değiller. O gün Aytun Çıray destekliyordu, bugün partide değil. Destekleyen isimlerden biri Hüsmen Kırkpınar’dı, milletvekili olduktan sonra suya sabuna dokunmuyor. Bence bu kadar kolay görevden alınmasının nedenlerinden biri de bir Ankara lobisi olmaması. Atamaya gelirsek, benim Ülkü Doğan’ın bu görevi yapabileceğinden hiçbir şüphem yok ama kongrede kaybetmiş bir ismin atanması hoş değil tabi ki… Teşkilatın ses çıkarması çok normal. Teşkilatta tepkiler olması normal ama bu durum da bugün 10 ilçe adayının açıklanmasının ardından o biraz dengelenmiş. Çünkü açıklanan ilçelerde o dönem kongrede Sinan Bezircilioğlu’na destek veren isimler var. Genel Merkez burada biraz dengeye gitmiş, kongredeki denklemi de göz ardı etmemiş” değerlendirmesinde bulundu.

“TAM BİR TEŞKİLAT LİSTESİ”
İYİ Parti’nin açıkladığı 10 ilçe adayını değerlendiren Gazeteci Çakır, “İYİ Parti İzmir’de ilçelerde aday bulmakta zorlandı. Eylülde ya da ekimde açılan başvurular uzatıldıkça uzatıldı. Başvuru olmayınca nasıl bir tablo ortaya çıktı, bakalım. Balçova Adayı, ilçe başkanı… Çiğli Adayı, ilçe başkanı… Gaziemir Adayı, ilçe başkanı… Güzelbahçe Adayı daha önce milletvekili listesinde olan biri isim… Karaburun Adayı, parti yöneticisi… Kemalpaşa Adayı, ilçe başkanı… Ödemiş Adayı, ilçe başkanı… Bergama ilginç, DEVA Parti’den istifa edip İYİ Parti’ye geçen meclis üyesi… Torbalı Adayı, belediye bürokrasisinden. Tam teşkilat listesi. Bir kanaat önderi ya da ilçede tanınırlığı çok fazla bir isim yok. Teşkilata güven açısından güzel ama seçim alma noktasında isimler biraz daha kamuoyunda tanınan, bilinen isimler olması lazım. Bakalım metropolde ne yapacaklar? Şu an çalışmalara devam ediyorlar ama birkaç ilçe hariç büyük sürpriz beklemiyorum” mesajlarını verdi.

“BEN METROPOL İLÇE ADAYLARINI MERAK EDİYORUM”
Gazeteci Mustafa Akbaş da, “Burada aslında çok fazla yorum yapabilecek bir durum yok. İYİ Parti’yle ilgili tablo merkez ilçeleri belirlediklerinde ortaya çıkacak. Mesela Konak, Buca, Karabağlar adaylarını merak ediyorum ben. Ben bugünkü isimlerin ilçelerinde denklemi çok değiştirebilecekleri yönünde izlenimler almadım” yorumunda bulundu.

GÖZLERİN ÇEVRİLDİĞİ İLÇE TİRE… SALİH ATAKAN DURAN’IN ROTASI NE OLACAK?

“İYİ PARTİ NE YAPIP EDİP İKNA ETMELİ”
İYİ Parti başlığında bir ‘Tire parantezi’ açan Gazeteci Avcı, “Benim için burada en dikkat çeken şey partinin iktidarda olduğu Tire’nin açıklanmamış olması. Bu günlerdir konuşulan krizin gerçekten var olduğunu gösteriyor. Bu mevcut Başkan Salih Atakan Duran ile İYİ Parti arasında karşılıklı bir kriz. Geride kalan hafta Cumhur İttifakı listesinde bir değişiklik yaşandı ve Tire’den seçime MHP’nin adayının girmesi kararlaştırıldı. Uzun süredir Salih Atakan Duran’la ilgili İYİ Parti’den aday olmak istemediği, AK Parti, MHP ve hatta CHP ile flörtte olduğu konuşuluyordu. CHP adayını açıkladı. Salih Atakan Duran’ın MHP’den aday olabileceği dillendiriliyordu ama son edindiğim bilgi MHP ile bir anlaşma sağlanmadığı yönünde. Salih Atakan Duran’ın veto edildiğini duydum. Cumhur İttifakı’nın ilçedeki anketinde kendisiyle birlikte Hüseyin Çapkınoğlu, Arif Demirkan, Mert Falakalı ve Kadir Uğurlu sorulmuş. Cumhur İttifakı’nın Tire arayışı sürüyor. Ama bu durum İYİ Parti için de Salih Atakan Duran için de kötü bir durum. İYİ Parti adaylığını açıklamazsa bir başarısızlık mı ilan etmiş olacak yoksa Duran’ın partiden vazgeçtiğini mi anlatacak? Bu bence izahı zor bir durum. Bence İYİ Parti’nin ne yapıp edip Duran’ı ikna etmesi lazım” diye konuştu.

“İYİ PARTİ’YE DÖNÜŞÜ ÇOK ZOR!”
Gazeteci Akbaş ise, “Bence Salih Atakan Duran’ın İYİ Parti’yle bir kopuşu yok, İYİ Parti kendisini aday göstermek istemiyor. Bu arada MHP’de de bir Salih Atakan Duran krizi yaşandı. Geride kalan Pazar günü ilçede bazı teşkilat üyeleri ilçe başkanlığa ve il başkanlığına giderek adaylığını istemediklerini söylemişler. Partililerin açıkça veto etmesi MHP’yi Duran konusunda geri adım attırmış. Ben Salih Atakan Duran’ın AK Parti’ye daha yakın olduğunu düşünüyorum. Belki yeniden bir ilçe değişimi formülü üretilebilir ve AK Parti’nin adayı olarak sandığa gidebilir ama o zaman da ilçedeki MHP’liler oy atmaz. Salih Atakan Duran’ın İYİ Parti’ye dönüşü çok zor olduğunu düşünüyorum çünkü İYİ Parti istemiyor” dedi.

“DURAN-MHP KONUSU HALA KAPANMIŞ DEĞİL”
Gazeteci Çakır da konuya, “Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’ın net bir tavrı var, o da şu: Ben İYİ Parti’yle seçimi alamam, alamayacağım seçime de girmem. İlk önce AK Parti’yle flört ediyor, ancak bir noktada tıkanıyor. Daha sonra MHP Tire için bastırıyor. MHP ile süreci MHP Tire İlçe Teşkilatı’nın ‘Salih Atakan Duran’ın göstermeyin de kimi gösterirseniz gösterin’ tavrı tıkıyor. Büyük bir tepki var. Ama yüzde yüz bitti diyemeyiz. Salih Atakan Duran konusu Genel Merkez’e de taşınmış. MHP’de biliyorsunuz genelde resmi liste açıklanınca görürsünüz adayları, bunu da hesaba katarsak kapı hala kesinlikle açık” sözleriyle katkı verdi.

MHP ADAYLARI

3 gazeteci programda MHP’nin İzmir’de açıkladığı adaylar konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

“EN DİKKAT ÇEKEN ADAY ÇEŞME ADAYI”
Gazeteci Çakır değerlendirmesinde, “Aliağa’nın adayı beklenildiği üzere Serkan Acar… 2014’de kimse beklenmezken aradan sıyrıldı ve belediye başkanı oldu, 2019’da başarısını perçinledi. HDP’lilerin bile oyunu alan bir MHP’li başkan. Bunu bize sandık sonuçları söylüyor. HDP’li seçmenin yüksek olduğu mahallelerde yerel seçimlerde MHP’ye oy çıkıyor. Gerçekten ders niteliğinde okutulması gereken bir şey. Bütün belediye başkanları ‘Seçilirsem parti rozetimi çıkaracağım’ der ya bunu Aliağa’ya gittiğiniz zaman fark ediyorsunuz. İlçede sokakların temizliğinden sosyal tesislere kadar. Aliağa Belediyesi İzmir’de bir ilke imza attı, battı-çıktı yaptı düşünün. Serkan Acar’ın yoğurt yiyişi çok farklı. Aliağa’nın kapısından adımını dışarı atsaydı bugün kendisini yüzde 99 Büyükşehir Adayı olarak konuşurduk. Foça’da Taner Acar’ın adaylığı da MHP açısından sürpriz değil. 2014 ile 2019 arasında meclis üyeliği de var. Bence en dikkat çeken aday Çeşme Adayı Esat Tanık. Eski DYP İzmir Milletvekili Süha Tanık’ın yeğeni… Aynı zamanda da Rahmetli Ahmet Piriştina’nın eşinin yeğeni… Çeşme’de oy farkı da fazla yok burada. CHP ile Cumhur İttifakı arasında 3 bin oy fark var. Bir de İYİ Parti aday çıkaracak bu kez. Özetle Çeşme’de önemli bir yarış yaşanabilir. Son olarak Dikili ile ilgili de bir şey söyleyeyim. 2 aday var, 2’sinden biri tercih edilecek. Bir kriz yok ama bir yarış var gibi” ifadelerine yer verdi.

"MHP'DE İYİ ADAYLAR SAHADA"

Gazeteci Akbaş da, “MHP’nin adayları iyi isimler, sıkı çalışmışlar. Mesela Çeşme Adayı Esat Tanık İzmir’in yakından tanıdığı bir aileden. CHP’li seçmenden bile oy alabilecek bir isim. Başta MHP açısından İzmir’deki adayları genel itibariyle kazanmak için değil ama Cumhur İttifakı’nın oyunu artırmak için ve sonraki siyasi duraklarda kendisini gösterme açısından önemli diye düşünüyorduk. Ama şimdi görüyoruz ki oy farklarının çok olmadığı ilçelerde iyi de çalışılmış adaylar sahada. Seçim sürecinde iyi bir çalışmayla bir sürpriz yapabilirler” dedi.

AK PARTİ’DE BÜYÜKŞEHİR ADAYI SAHNE ALIYOR

“HEM DEMİRBAŞTI, İSTEMEYEN İSİMLER DE ONDA BİRLEŞTİ”
Politika Durağı programında AK Parti’nin İzmir gündemi de masaya yatırıldı. Hamza Dağ’ın aday tanıtım toplantısında İzmir Büyükşehir Adayı olarak sahne alması beklenen süreçle ilgili konuşan Gazeteci Çakır, “2-3 anket yapıldı. Hamza Dağ demirbaştı, diğer isimler hep değişti. Hamza Dağ’ın aday olmasını istemeyenler, parti içi siyasette karşısında olanlar bile Hamza Dağ ismi üzerinde birleşti. Anketlere o kadar farklı isimler girdi ki o isimlerin yerine Dağ’ın yanında durmayı tercih ettiler. Dağ’ın önündeki tek sıkıntı şuydu… ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul ve Ankara’yı çok istiyor, görevi kritik, yerinde kalmalı’ düşüncesini pohpohlayanlar oldu. Bu hem Genel Merkez düzeyinde hem İzmir milletvekilleri düzeyinde hem de İzmir Teşkilatı düzeyinde. Bu durum kapalı kapılar ardından giderek yayıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hamza Dağ için ‘O kritik bir görevde’ demesi de bu işi tırmandırdı. Ama süreçte Dağ’ın isminin her yerde önde çıkması bence Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da biraz mecbur bıraktı. AK Parti İzmir cumartesi günü Adnan Menderes Havalimanı’nda büyük bir karşılamaya hazırlanıyor. 3 ya da 4 Şubat günü de Sayın Cumhurbaşkanı İzmir’e gelecek. İlçe adayları süreci bence şöyle işleyecek. Büyükşehir Adayı Dağ ve İl Başkanı Bilal Saygılı hızlı bir şekilde oturup konuşacak. Sonra parti genel merkezine gidecekler, anketlere bakılacak ve adaylar 3 aşağı 5 yukarı belli olacak.
Ben en çok metropol ilçe adaylarını merak ediyorum. Partinin iktidarda olduğu ilçelerinden birinde sıkıntı olduğu söyleniyor ama bence mevcut başkanlar aynen devam edecek” değerlendirmesini yaptı.

“AK PARTİ’NİN ALABİLECEĞİ EN DOĞRU KARAR”
Gazeteci Akbaş ise, “AK Parti’nin alabileceği en doğru karar. Çünkü tanınırlık, bilinirlik sıkıntısı yok, teşkilatla hiçbir sorunu yok. Yıllardan beri önemli görevler üstlenmiş, teşkilat yoklamalarında da hep birinci sırada çıkan bir isim Hamza Dağ… Burada bir avantaj da yerelde kendini yıpratmamış olması. Çok keskin çıkışları olmadı. CHP’li seçmende de Hamza Dağ’a dair ciddi bir tepki yok. Bu anlamda AK Parti’nin sahaya sürebilecekleri en doğru adaydı. Ama burada şu var. Hamza Dağ tüm ilçeleri nakış gibi işleyip adayları kendi belirleyecek mi? Hamza Dağ yereldeki dinamiklere oldukça hakim” diye konuştu.

“HER SEBEPTEN EN DOĞRU ADAYDI”
Gazeteci Avcı da konu hakkında değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: Hamza Dağ AK Parti açısından en doğru adaydı. Öncelikle bir İzmirli, ikinci bu adaylığı çok istedi. Kenti çok yakından tanıyor. 3 dönem milletvekilliği yaptı. Teşkilatın tam desteğini almış durumda. Anketlerden, temayülden çıkmış bir isim, adaylığı tartışılmayacak. Bunların yanı sıra her dönem bir yere aday olup yıpranmışlığı yok. Hamza Dağ bence burada AK Parti’nin oyunu bir yukarıya çıkarabilecek bir isim. MHP de adaylığının arkasında duracak. Bu yönden çok fazla artısı var. Bence AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı’nın da bir numaralı adayıydı. Bu noktada da koordinasyon sorunu yaşanmayacak ve aday belirlemede de bir kriz yaşanmayacağını artı bir faktör olarak dile getirebiliriz…

CHP’DE AÇIKLANAN ADAYLAR VE MASADAKİ SORU: BÜYÜKŞEHİR ADAYI KİM OLACAK?  

Politika Durağı gündeminde CHP’de açıklanan 6 aday (Bergama-Tanju Çelik, Bayındır-Davur Sakarsu, Kiraz-Nasuh Coşkun, Kınık-Sema Bodur, Tire-Hayati Okuroğlu, Torbalı-Övünç Demir) ve cevabı merakla beklenen ‘Büyükşehir Adayı kim olacak?’ sorusu da yer aldı.

"CHP MUTFAĞI İYİ ÇALIŞMIŞ"
Gazeteci Çakır CHP’nin açıkladığı 6 adayla ilgili olarak, “CHP mutfağı iyi çalışmış. Torbalı’da Övünç Demir’in olması artık beklenen sonuç. Yıllardan beri ilçe başkanlığı yaptı, MYK’dan çıktı sonra PM’de aday olamadı, küsmedi, devam etti, adaylığı kopardı aldı. Çatlak sesler olabilir ama ben ilerleyen günlerde bunların da kapanacağını ve Demir’in herkesi kucaklayacağını düşünüyorum. Bu 6 ilçe içinde Bergama adayı konusunda bir tek yanıldık. Ali Bor ismi çok öndeydi, Tanju Çelik ismi açıklanınca aşırı şaşırdım. AK Parti’de 2015 yılında mevcut Başkan Hakan Koştu’yla sahada çalışma yapan bir isimdi. Örgütte büyük tepki olur diye düşündüm. Aradığım isimler nokta atışı dedi. Tanju Bey’in sürekli sahada çalıştığını söylediler. Aday gösterilmesinin en büyük nedeni anketten açık ara birinci çıkması. Mesela Kınık’ta bir kadın aday var. Sema Badur gerçekten partinin çıkarabileceği en iyi adaylardan biri. En büyük tepkinin Bayındır’da olduğu söyleniyor. Şoförler Odası Başkanı Davut Akarsu’nun adaylığı sonrası CHP orada 2-3 parçaya ayrılır gibi geliyor. Bayındır’da zaten her dönem aday konusu bir kriz oluyor” mesajlarını verdi.

“TOMBALADAN ÇIKMIŞ İSİMLER DEĞİL”
Gazeteci Akbaş ise, “Bu insanlar tombaladan çıkmış isimler değil. Bence CHP Genel Merkezi oralarda yaptığı anketlerde bu isimlerin çok önde olduğunu gördü ki açıkladı. Mesela Bergama Adayı Tanju Çelik’i buna bakarak açıkladı bence. Kendisi bir çocuk doktoru. Neredeyse her aileye dokunmuştur orada. Bu açıdan bakınca doğru bir tercih olduğu görülüyor. Orada AK Parti’nin de önünü tıkayabilecek bir aday” dedi.  

"ÖVÜNÇ DEMİR ANKETLERDE MEVCUT BAŞKANIN ÖNÜNDE ÇIKAN TEK ADAY ADAYIYDI"

Gazeteci Avcı’dan da, “CHP bugün itibariyle Bergama, Tire, Kiraz ve Bayındır’da seçime ortak... Kınık’ta bence seçimi alamaz ama bunun nedeni açıklanan aday değil, mevcut Belediye Başkanı Sadık Doğruer’in çok önemli bir figür olması… Torbalı CHP’nin elinde olan bir belediye ve CHP değişim kararı aldı. Mithat Tekin yerine Övünç Demir açıklandı. CHP Torbalı’da gösterebileceği en iyi adayı gösterdi. Övünç Demir ismi anketlerde 30 ilçede mevcut belediye başkanı önünde çıkan tek isimdi. 2019’da MYK’dan ismi geçmiş, PM’de değiştirilmiş, mağdur olmuş ama küsmemiş 2 yıl kenarda beklemiş, daha sonra ilçe başkanı olarak atanmış, daha sonra seçilmiş, partinin oyunu yükseltmiş, üye sayısını yükseltmiş. Sadece partililerin değil Torbalı’nın iyi gününde, kötü gününde yanında olmuş. Demir o kadar önde çıkmış ki CHP iktidarda olmadığı ilçelerle birlikte açıkladı O’nun adaylığını. Bu ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor zaten” mesajları geldi.



“TUNÇ SOYER ADAYLIĞA EN YAKIN NOKTADA”
Programda son bölüm CHP’deki İzmir adayı trafiğine ayrıldı. Gazeteci Çakır detaylı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu pazartesi gününden bu yana Ankara’da kamp kurmuş durumda. CHP’de İzmir bugün itibariyle ilk kez masaya yatırıldı. Heyetlerin tuttuğu raporlar, anketler, milletvekillerinin görüşleri, hepsi masada. Normalde bu hafta PM Perşembe günü olacaktı ama kahreden haberler sonrası önümüzdeki hafta pazartesi olacağı söyleniyor, iptal olursa Salı-Çarşamba günleri yapılacak. İzmir’e çalışılmaya başlandı. Önümüzdeki hafta açıklanır mı peki? Normalde son haftaya kalacağını düşünüyordum ancak bugün Özgür Özel’in bir görüşmede önümüzdeki hafta büyükşehir belediye başkanını açıklayacağını söylediğini duydum. Varsayımdan gidelim, peki haftaya açıklanırsa aday kim olur? Genel Başkanının 2 dudağı arasında olan bir şey bilmek imkansız ancak tahminlerimiz var. CHP Genel Merkezi İzmir özelinde çok kötü bir süreç yürüttü. Mevcut başkanı İzmir’de iktidarın kucağına doğru itti. ‘Demek ki başarısız ki sona bırakıldı’ gibi bir algı yarattı. Tunç Soyer’e gerçekten büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Kurultaydan sonra ‘Tunç Soyer bitti’ denilirken bugün Tunç Soyer bence aday gösterilme noktasında en yüksek yere gelmiş durumda. Bence adaylığa 2 ay öncesinden çok daha yakın. Ama ‘Tunç Soyer olmazsa kim olur?’ derseniz Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın da adaylığa yakın olduğunu düşünüyorum. Buğra Gökçe ile ilgili çok farklı bilgiler geliyor ama her ne olursa olsun potada olduğunu düşünüyorum. Gökçe’nin Büyükşehir olmazsa bir ilçe belediyesi için adaylaştırılabileceğini düşünüyorum. Haklarını verelim, Abdül Batur 25 yılını belediyeciliğe vermiş bir isim, yok saymak kesinlikle olmaz. Olgun Atila’nın da anketlerden çıktığını biliyoruz. Öyle ya da böyle Olgun Atila ismi de var. CHP’de hala çok bilinmeyenli bir denklem var. Ben hala haftaya açıklanma ihtimalini düşük görüyorum, bekleyeceğiz, göreceğiz.

“‘İMAMOĞLU TAYİN ETTİ’ ALGISINI İZMİR SİYASETİ KALDIRMAZ”
Gazeteci Akbaş da, “Geçen hafta Ekrem İmamoğlu ile Özgür Özel arasındaki gerilim konuşuldu hep. Tabi ki bunlar aday belirleme noktasında yaşanan gerilimler. İzmir konusu da tam bu perspektifte çok gündeme geliyor. Özgür Özel çok açık bir şekilde ‘İzmir’i ben belirleyeceğim’ dedi. CHP bunca yılın ardından Egeli bir Genel Başkan seçtikten sonra O’na Ege’nin en önemli şehrinin adayını tayin ettirmeyecekse ciddi kriz yaşanır. Hem Özgür Özel’in liderliği tartışılır, hem de partide çatlama yaşatırsın. ‘İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı’nı tayin etti’ algısını İzmir siyaseti, CHP siyaseti kaldırmaz. Süreç uzadıkça mevcut Başkan Tunç Soyer tabi ki güçlenecektir. Partide İzmir özelinde bir tartışma çıktığında, o tartışma bir gerilime dönüşürse ‘O zaman biz kavga etmeyelim mevcut başkan devam etmesi’ noktasına gelinebilir. Dolayısıyla Tunç Soyer her zaman masada ve doğal aday… Ben bu arada Buğra Gökçe’nin de bizzat Ekrem İmamoğlu’nun adayı mı değil mi bilmiyorum. Kendisine ithal aday söylemi de çok yapıştı. Buna ben söylesem olmaz ama 8 yıl genel sekreterliğini yaptığı Aziz Kocaoğlu bu söylemi kullanınca o üzerine çok yapıştı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’da kurultay sürecinde İzmir’de değişim ateşini yakan bir isim. Özgür Özel’e en yakın isimlerden biri. Bence o da adaylık sürecine en yakın isimlerden birisi. Abdül Batur belediyecilik anlamında İzmir duayenlerinden, hiç kimse yok sayamaz. Olgun Atila da başladığı andan itibaren sürekli enerjisini artırarak ilginç bir şekilde çok konuşulan isimlerden bir tanesi…” dedi.

“TUNÇ SOYER ADAYLIĞA ÇOK YAKIN, ALTERNATİF BÖKE’NİN İKNA EDİLMESİ”
Gazeteci Avcı ise CHP cephesindeki durumu şu sözlerle değerlendirdi: Öncelikle tüm aday adaylıklarını tebrik etmek lazım. Hepsi çok çalıştı ve mevcut başkanı hiçbir şekilde tartıştırmadılar. Tunç Soyer de öyle, çok doğru bir süreç götürdü. İlk başlarda tedirginliğini çok fazla belli etti ama son 15 gündür o da toparladı. Tunç Soyer bugün itibariyle adaylığa en yakın olduğu durumda. Ama ben onunla birlikte potaya bir ismi koyuyorum. 2 ay öncede söyledim, dönüp dolaşıp raftan inecek dedim. O isim de CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke… Bence CHP Genel Merkezi Tunç Soyer ile Selin Sayek Böke arasında bir karar verecek. Hala Selin Sayek Böke’yi ikna etmeye çalışan bir ekip var. Eğer adaylığa ikna olursa bir adım öne geçer ve açıklanır. Ancak kendisi adaylığa çok soğuk… Cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık yapabilecek bir isimden söz ediyoruz. Yerel yöneticiliğe soğuk ki ben Özgür Özel’in kafasındaki ilk ismin o olduğunu düşünüyorum… Ama Selin Sayek Böke ikna edilmezse Tunç Soyer çok önde. Diğer adayların da artıları kadar handikapları var. Cemil Tugay ve Buğra Gökçe’nin çok fazla artıları var ama anketlerde istenilen düzeyde çıkmıyorlar. Genel Merkez bu noktada İzmir’de bir riske girmek istemeyebilir. Tunç Soyer ve Selin Sayek Böke olmazsa Cemil Tugay dışında bir alternatif olmadığını düşünüyorum. Bunu da neden söylüyorum, Buğra Gökçe bir türlü ‘İstanbul adayı’ algısını aşamadı ve bir süredir Konak, Bayraklı ve Urla gibi ilçe anketlerine sokulduğu bilgileri var. Belki Ankara Çankaya, belki İstanbul’da bir ilçe de olabilir. Hatta Özgür Özel’in bir sohbette Buğra Gökçe ile kesin olarak belediye başkanı olarak çalışmak istediğini söylediği bilgisi var. Sanki Büyükşehir adaylığı potasından biraz geri kalmış durumda…

Tunç Soyer’in yıpratıldığına katılıyorum ama vizyonu bu durumu hızlı aşabilecek durumda. Zaten Şubat ayında Çiğli Tramvayı ve Narlıdere Metrosu açılışları bu havayı bir anda tersine çevirebilecekler ajandalar…

Avcı ayrıca CHP’de ilçelerdeki hareketlilik hakkında da, “Selçuk’ta Filiz Hanım, Çeşme’de Ekrem Oran, Dikili’de Adil Kırgöz, Beydağ’da Feridun Yılmazlar ve Seferihisar’da İsmail Yetişkin tekrar aday gösterilmeye çok yakın. Mevcut başkanlar içerisinde adaylığa tekrar yakın olan isimler bu isimler. Urla özelinde sürpriz bir isim duydum. TED Koleji kurucularından Açelya Öralay’ın ismini adaylık için duydum. Urla’nın sürprizi o olur” bilgilerini verdi. 

 
Gaziemir’de 27 bin 631 hayvana veteriner sağlık hizmeti
 
Fevzipaşa Bulvarı yenilendi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Saygılı'dan Hamza Dağ yorumu... ''İZMİR HAZIR''
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan ...
AK Parti'de adaylar yarın açıklanacak... İşte o isimler!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın açıklayacağı 16'sı büyükşehir, 47 ildeki ...
AK Parti'nin İzmir adayı Hamza Dağ oldu
AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Medya Tanıtım Başkanı ...
 
Urla'da Mustafa Günay ve ithal aday rahatsızlığı!
Urla'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, CHP Genel Merkezi'ne, ...
Cumhur İttifakı'nda çatlak... Görüşmeler durdu!
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, AK Parti ile ...
Ali Babacan İzmir'e geliyor
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yarın Tire, Karabağlar, Çiğli ve ...
 
Özgür Özel'den İYİ Parti'ye flaş çağrı...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grup Toplantısı'nda konuştu. Özel; AKP-MHP ...
AK Partili Çankırı: "İzmir'e 44 milyar 700 milyon TL'lik bütçe ile hangi hizmeti sağladınız?"
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı CHP’li İzmir Büyükşehir ...
CHP İzmir'de 6 ilçe adayı ile zirve...
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir’de adaylıkları açıklanan altı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri