ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4194
    Dolar
  • Euro
    34,8576
    Euro
  • Altın
    2.443,550
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
9 Ocak 2022 Pazar - 12:34

Prof. Dr.Şener: Kısalan karantina süreleri bulaş zincirini kırabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, güncellenerek kısılan karantina sürelerini değerlendirip, "Bu bizim için bulaş zincirini kırmak için önemli olabilir. Nedeni se, insanların birçoğu karantina süreleri uzun diye iş yerleriyle ilgili sorun yaşamamak gibi gerekçelerle test yaptırmıyordu. Bu durum da virüsün yayılmasına yol açılıyordu. Yeni sistemle Türkiye'de test sayısıyla birlikte test pozitif sayısı da yükseldi" dedi.

Prof. Dr.Şener: Kısalan karantina süreleri bulaş zincirini kırabilir

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son günlerde dünyada ve Türkiye'de hızla yayılan Omicron varyantıyla ilgili DHA'ya açıklamalarda bulundu. Omicron varyantında, dünyanın genelinde hızlı bir tırmanış trendi varken, Türkiye'de aslında yavaş ve kademeli bir tırmanış görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Alper Şener, "Günlük 10 bin civarında vaka artışı olsa da tam olarak hızlı tırmanma trendine girilmedi. Hızlı tırmanma trendine, ocağın sonu ve şubatın ilk 2 haftası gibi periyotta girilmesi yüksek olasılık. Bu aslında bizim için bir avantaj. Öğrencilerin yarı yıl tatil dönemine geliyor. Bu tatil, bizim için avantajı olabilir. Vaka sayıları yükselmişken, statik faza geçebilir" dedi.

İzmir'deki vaka sayılarına da değinen Prof. Dr. Alper Şener, "Ayaktan başvurusu sayısında 2.5-3 kat artış var. Benim görev yaptığım Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden örnek verebilirim. Ayaktan gelen hasta grubunda 3 kata varan bir artış var. Ayaktan hasta grubundaki artış bereket ki yatan ve yoğun bakım hasta grubuna yansımadı. Şimdilik en azından böyle, bu daha ne kadar böyle sürer bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'OMİCRON BASKIN VARYANT HALİNE GELMEDEN DAHİ VATANDAŞLARIN ZAMANI VAR'

Yatan ve ayakta hasta gruplarını kıyaslayan Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:

 "Yatan hasta grubu, sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran grup. Bu hastalar yattıktan sonra yoğun bakıma gidecek olurlarsa, Covid-19 ile ilişkili olmasa bile yoğun bakımdaki enfeksiyonlar gibi tablolar nedeniyle uzun yatış süresi veya ölüm gibi tablolar söz konusu oluyor. Dolayısıyla bu da sağlık çalışanları olarak iş yükümüzü arttırıyor. Omicron varyantı bu bağlamda dünyada biraz daha rahat seyretti. Ümit ederiz Türkiye'de de daha hafif seyreder. Çünkü şu an İstanbul'la ilgili sadece geri bildirimleri duyabiliyoruz. İstanbul'da da Omicron varyantı hızlı tırmanışa geçti. Anadolu'da da İzmir'de de bu tırmanış yaşanacaktır diye düşünüyorum. Halihazırda Omicron baskın varyant haline gelmeden dahi vatandaşların zamanı var. 3'üncü dozunu olanlar, Omicron dahil tüm varyantlardan korunma yelpazesinin altına girmiş olacak"

'KAPANMA ÇARE DEĞİL'

Kapanma konusunu da değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

"Ben bunun çok akılcı olmayacağını düşünüyorum. Salgının kontrolü anlamında daha önce denendi. Geçmiş dönemlerde şunu deneyimledik. Kapanma dönemlerinde kişiler, iş yerlerine gitme konusunda kapandı. Ancak sosyalleşme konusunda kapanmadı. Bu periyodu çoğunluk, yurt içi veya yurt dışında tatil olarak değerlendirdi. Dolayısıyla insan trafiği oldu. Yurt içindeki dolaşımlar arttı. Farklı görüşte meslektaşlarım da var ama kişisel olarak şunu söyleyebilirim; kapanmanın, Türkiye'deki salgının kontrolünde olgu sayılarını azaltma anlamında bir etkisinin olmayacağını düşünüyorum. Ancak sağlık sisteminin taşıyamayacağı yükte vaka çıkarsa... Mesela ABD'de vaka sayısı 1 milyona yaklaştı. Onlar dahi kapanmayı düşünmüyor. İngiltere de öyle. Fransa 200 bine dayandı. Onlarda dahi bildiğim kadarıyla uzaktan ya da kısmi yani hibrit eğitim var. Ülkemizde de rakamlar bu sayılara çıkarsa, kapanma gündeme gelir mi? Sağlık sistemi tıkanmayacak gibi görünüyor. Çünkü Omicron varyantının hafif klinik tablolarının hafif ayakta ve evde takip grubunu artıracak gibi görünüyor. Gördüğümüz kadarıyla Omicron'un yaşandığı ülkelerde aşırı bir hasta yükü yok. Türkiye'de de öyle olacağını düşünüyorum. Sağlık çalışanları anlamında belli gruplar, ciddi iş yüküne girecekler. Ancak hastanede çalışan bizler, daha rahat olabiliriz. Delta ve Delta Plus'a göre"  

GÜNCELLENEN KARANTİNA SÜRELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Omicron varyantı nedeniyle uygulanan test stratejisine de değinen Prof. Dr.  Şener, şöyle devam etti:

"Test stratejisi, Sağlık Bakanlığı'nın brifingiyle değişti. Bunun değişmesiyle ilgili birçok tartışma var. Test stratejisinin değişmesiyle kastedilen karantina döneminin değişmesi. Sahada şöyle bir bildirim vardı. Vatandaşların ciddi bir kesimi uzun dönemde yani 14 gün ve üstü karantinadan sakındığı için test yaptırmaya gitmiyordu. Ama Delta ve Delta Plus'ta şöyle bir durum var. 2 hafta ve üzerinde devam eder test pozitifliği söz konusuydu. Omicron'da dünya genelinde şöyle bir değişikliğe gidildi. Omicron'da virüsün ortaya çıkma süresi 1 haftanın altında. Dolayısıyla birçok ülke karantina süresini 5-7 gün, bazı ülkeler ise 10 gün uygulamaya başladı. Türkiye'de de optimum sürenin test verilerek 5'inci günden sonra negatifse, karantinadan çıkması. Bilimsel veriler eşliğinde test verilmeden de 7'nci günde karantinadan çıkması karara bağlandı. Çünkü dünyanın geneli de böyle uyguluyor. Bu bizim için bulaş zincirini kırmak için önemli olabilir. Nedeni ise çoğu kişinin karantina süreleri uzun diye iş yerleriyle ilgili sorun yaşamamak gibi gerekçelerle test yaptırmıyor olması. Bu durum, virüsün yayılmasına yol açılıyordu. Yeni sistemle Türkiye'de test sayısıyla birlikte test pozitif sayısı da yükseldi. Daha çok kişi test vermeye gelmeye başladı.  Omicron'un daha baskın hale gelmeye başlamasıyla birlikte test sayılarının daha da artacağını düşünüyorum. Faydası ise daha erken tanı koyacağız. Kısa karantina süresiyle birlikte insanlar bilinçli şekilde karantinadan çıkıp günlük faaliyetlerine dönecek."

Etiketler:
 
Kesik başların incelemesi tamamlandı; dudaklardaki iplerin sırrı belli oldu...
 
'Çapraz şifa' sosyal medyadan...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kesik başların incelemesi tamamlandı; dudaklardaki iplerin sırrı belli oldu...
İzmir'de ele geçirilen, Amazon'un derinliklerinde yaşayan yerlilerin kesip ...
SMA'lı Duru için gerekli yardım toplandı, mor balonlar gökyüzüne bırakıldı
İzmir'de valilik izinli bağış hesabı kampanyasına sosyal medyadan mor ...
Başkan Soyer, Urla'nın muhtarlarıyla buluştu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Urla’da ilçenin muhtarıyla ...
 
CHP'li Bakan: Türkiye, 141 konteyner çöpten nasıl kurtulacak
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Almanya'dan ithal edilen ve yaklaşık ...
CHP'li Serter'den gazetecilere kutlama
İzmir Milletvekili Bedri Serter, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak ...
Karabağlar'da eğitime kesintisiz destek!
Karabağlar Belediyesi, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve dar gelirli ...
 
Acı haber... 16 yaşında hayatını kaybetti
İzmir'de DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin ...
141 can kaybı, 66 bin 237 yeni vaka
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
Acı haber: 3 asker şehit!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Şanlıurfa Akçakale'de teröristlerce döşenen ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri