ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2520
    Dolar
  • Euro
    34,7592
    Euro
  • Altın
    2.441,780
    Altın
  • Bist-100
    10.269,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Zuhal Ebrar Yıldız'ı vuran polis hakkında karar!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Serbest bırakılan Kalben'den ilk açıklama!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
27 Ekim 2021 Çarşamba - 10:14

Purçu: Romanların sorunları zerre kadar azalmadı!

CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan, 2021 yılına ilişkin son Türkiye İlerleme Raporu’nun Romanlara dair kısmı ile ilgili konuştu. Purçu “Her yıl olduğu gibi bu yıl da AKP iktidarında Türkiye’nin Roman vatandaşlara yönelik tutumu değişmemiş, Roman hakları, Romanların eğitimi, istihdamı, entegrasyonu, Romanlara karşı ayrımcılık vb. konularda bir adım ileriye gidilmemiştir.” ifadelerini kullandı. 

Purçu: Romanların sorunları zerre kadar azalmadı!

Purçu, raporla Türkiye'nin her yıl daha geriye gittiğinin, demokrasi ve insan hakları konusunda gözden düştüğünün ortaya çıktığını ifade etti.

Söz konusu raporun Romanlara ilişkin kısmına dair açıklama yapan CHP’li Purçu, “Romanların yıllardır uğradığı ayrımcılık, henüz hiçbir konuda zerre kadar azalmamıştır. Bunun sonucunda 2021 yılında da Romanlar kayıt dışı istihdama mahkûm edilmiş, günlük kazançlı güvensiz işlerde çalışmak zorunda kalmışlardır. AKP, bu konuda herhangi bir politika izlememiş, Romanların Kayıtlı İstihdama Erişimi konusunda herhangi bir adım atmamıştır. Romanlardan oluşan hanelerin çoğu, derin yoksullukla mücadele etmekte ve temel ihtiyaçlara erişememektedir. Sosyal politika alanında da Romanlara yönelik olarak spesifik bir çalışma olmadığı, AB’nin raporuna da yansımıştır. Birçok alanı olumsuz etkileyen pandemi sürecinde Romanlar, her yönden dezavantajlı konuma düşmüşlerdir. Roman çocukların eğitime erişimi bu yıl da mümkün olmamış, genel olarak Roman kadınlar Türkiye’deki diğer kadınlar gibi haklarına erişememiş, nefret söylemi de romanlara dair diğer sorunlar gibi devam etmiştir.” dedi.

AB İlerleme Raporu’nda, Romanlara ilişkin yapılan tespitler özet olarak şöyle:

-Romanlar, hedeflenen politika önlemlerinin yokluğunda kayıtlı işlerden büyük ölçüde dışlanmış durumdadır.
Kayıtlı istihdamdan büyük ölçüde dışlanmıştır. Romanları hedef alan sektörel stratejiler bulunmamaktadır. Çoğu Roman sabit gelire sahip olmadığı için Roman vatandaşların istihdam ve yaşam koşulları raporlama döneminde ciddi şekilde kötüleşmiştir.

-Türkiye'nin 2021'de sona erecek olan Ulusal Roman Stratejisi, şu ana kadar sınırlı sonuçlar vermiştir. Yeni bir ulusal strateji henüz kabul edilmemiştir. Strateji uygulamasının izlenmesini ve değerlendirilmesini güçlendirmek için, Roman topluluğu ve bağımsız sivil toplum sistematik ve şeffaf bir şekilde dahil edilmemiştir.
COVID-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitime geçiş, yoksulluk çeken birçok hanenin internete veya uygun cihazlara erişiminin olmaması nedeniyle Roman çocuk ve gençlerin eğitime katılımını olumsuz etkilemiştir. Roman çocuklara sahte zihinsel engelli veya öğrenme güçlüğü teşhisi konarak istismar iddiaları devam etmiştir.

-Romanlar için belirli bir barınma programı tamamlanmazken, birçok kentsel dönüşüm projesi Romanların yaşadığı bölgeleri kapsamaktadır. Roman ailelerin çoğunun tapu sahibi olmaması nedeniyle, projeler Romanların başka yerlere sığınmak için taşınmalarıyla sonuçlanmıştır.

-Romanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki sosyo-ekonomik durumu izlemek için ayrıştırılmış verileri artırmaya ihtiyaç vardır. Romanlara yönelik birkaç nefret söylemi iddiası vakası rapor edilmiş ve STK'lar tarafından mahkemelere taşınmıştır.

-Ombudsman ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Romanların entegrasyonu konusunda bir çalışma yapmamıştır. Romanların hakları konusunda kamuoyunu bilinçlendirme kampanyası yürütülmemiştir.

-Ulusal Roman Stratejisinde cinsiyete duyarlı bir yaklaşım eksiktir. Türkiye'nin ayrıca Romanların ve diğer hassas grupların COVID-19 sonrası kurtarma önlemlerine sürdürülebilir şekilde dahil edilmesinin sağlaması gerekmektedir.

-Türkiye'nin istihdam ve sosyal politikada ayrımcılık yapmama konusunda entegre bir stratejisi veya eylem planı bulunmamaktadır ve bu alanda herhangi bir veri bulunmamaktadır.

 
Gaziemir’de sürpriz zeybek gösterisi!
 
Dengeli beslenmeyi eğlenerek öğreniyorlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in kurtuluşu belgesel oldu!
Milli Mücadele’nin simge şehirlerinden İzmir’in kurtuluşu, “İzmir’e Doğru: ...
Melih Gökçek oyuncağa servet yatırmış!
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Melih Gökçek’in 2012 yılında ...
Diyanet'in seccade fiyatı asgari ücreti solladı!
Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesinde, seccadeler tesbihler, ...
 
İzmir'de yolsuzluk operasyonu!
İzmir’de Buca Belediyesi ihalelerinde yolsuzluk olaylarına karıştıkları ...
İranlı pilot ajanların elinden böyle kurtarıldı!
Suriye’de rejim için savaşmayı reddederek Türkiye’ye kaçan İranlı eski ...
Dernekte kavga: 2 ölü!
Çorum'da Türk Sanat Musikisi Sevenler Derneği'nde çıkan silahlı kavgada, ...
 
Cumhur İttifakı birden fazla maaşa ''evet'' dedi!
Kamu görevlilerinin birden fazla maaş almasının engellenmesini öngören ...
İzmir'de feci kaza!
İzmir'in Bergama ilçesinde önünde seyreden motosiklete çarptıktan sonra ...
Beyaz Saray’dan Büyükelçi krizi ile ilgili açıklama
Türkiye ile 10 ülke arasında yaşanan Osman Kavala gerilimiyle ilgili ABD'den ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri