ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6026
    Dolar
  • Euro
    34,7809
    Euro
  • Altın
    2.492,060
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
16 Ocak 2023 Pazartesi - 13:19

Rıza Bey Apartmanı davasında yeni gelişme!

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23'üncü Ceza Dairesi, Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı ile ilgili haklarında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılıp, yargılanan o dönemki kamu görevlileri Gamze E. (52) ve Mehmet Ali U.'nun (69) ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına karar verdi. 

Rıza Bey Apartmanı davasında yeni gelişme!

Ege Denizi'nde, Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde, Bayraklı ilçesindeki 8 katlı Rıza Bey Apartmanı'nda 36 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi de yaralandı. Depremin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 13 sanığın yargılanmasına, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilirken, 2 kamu görevlisi Gamze E. ve Mehmet Ali U. hakkındaki soruşturma da tamamlanıp, iddianame hazırlandı. İddianamede, bilirkişi raporunda yapının 1975 yılı deprem yönetmeliğine tabi olduğu, projedeki beton dayanım sınıfının sağlanmadığı, nervürlü donatıların mekanik şartları sağlamadığı belirtildi. Yapının taşıyıcı sistem elemanlarına; epoksi enjeksiyon ile projesiz, izinsiz ve kontrolsüz tamirat yapan ve yaptıranlarla söz konusu tadilatın yapıldığı sonradan kayıt altına alınmasına rağmen bu konuda idari işlem tesis etmeyen ilgili idari mercilerin de sorumlu olduklarına vurgu yapıldı.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ'NDE DAVA AÇILDI

2005 yılında meydana gelen depremden sonra yapının taşıyıcı sistem elemanlarına epoksi enjeksiyon ile projesiz, izinsiz ve kontrolsüz tamirat işlemi yapıldığının tespit edilmesine rağmen binanın 3'üncü grup risk kategorisinde yer aldığına vurgu yapıldı. 2007 deprem yönetmeliğine göre, performans analizi yapılarak sonucuna göre güçlendirme yapılması gerektiği yönünde tavsiyede bulunulmuş olmasına rağmen bu konuda idari işlem tesis etmeyen ve belgede o dönem Bayraklı Belediyesi fen işleri müdür vekili sıfatıyla imzası bulunan Gamze E.'nin sorumlu olduğunun altı çizildi. İnşaat mühendisi Tamer Paker tarafından hazırlanan statik hesap raporu ve betonarme projesi ile yapı ruhsatını 27 Nisan 1993 tarihinde onaylayan o dönemki Bornova Belediyesi imar müdürü Mimar Mehmet U.'nun da sorumlu olduğunun altı çizildi. İddianamede binanın statik ve betonarme projesine onay veren İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde görevlilerin açık kimlik tespitlerinin yapılamadığı belirtildi. Toplanan deliller ve alınan ifadeler ışığında savcı, Gamze E. ve Mehmet Ali U. için 'görevi kötüye kullanma' suçundan 2'şer yıla kadar hapis cezası istedi.

BİRLEŞTİRME TALEBİ UYGUN GÖRÜLMEMİŞ

Geçen yıl Kasım ayında İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada mağdur avukatları davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirtip, hakimden görevsizlik kararı vermesi talebinde bulundu. Avukatların taleplerinin ardından savcı, ara mütalaasını sundu. İddia makamı, bu dosya ile 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Rıza Bey Apartmanı dosyasının fiilen ve hukuki olarak birbirleriyle bağlantılı olduğunun altını çizdi. İki dosyanın daha önce birleştirilmesi talebinin kabul edilmediğini belirten savcı, uyuşmazlığın çözümü için dosyanın İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine yönünde mütalaa sundu. Mütalaanın okunmasının ardından hakim, ara kararını açıkladı. Hakim, birleştirme talebi için daha önce 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazıldığını ancak mahkeme heyetinin dosyada ilerleme kaydedildiği gerekçesiyle birleştirmeyi uygun görülmediğini belirtti. Bu nedenle hakim, kamu görevlileri dosyasının 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dosyayla birleştirilmesi yönündeki uyuşmazlığın çözümü için İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

CEZA DAİRESİ, ASLİYE CEZA MAHKEMESİ'Nİ HAKLI BULDU

Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23'üncü Ceza Dairesi, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin ara kararıyla muvafakat verilmemesine rağmen her iki dosyanın birleştirilmesine oy birliğiyle karar verdi. 2 tutuksuz sanığın İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Rıza Bey Apartmanı davasında yargılanmasına hükmedilen karanın gerekçesi ise eylemlerinin 'bilinçli taksirle öldürme' suçunu oluşturabileceği, eylemlerin vasıf ve nitelendirilmesinin doğru yapılabilmesi için delillerin birlikte değerlendirilmesi ve dosyaların birlikte görülmesinin zorunlu olmasını gösterdi. Ceza Dairesi, her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu ve delillerin birlikte değerlendirilmesinin gerektiğini de kararında vurguladı.

Birleştirme kararının ardından Rıza Bey Apartmanı davasında sanık sayısı, 15'e yükseldi. Kararı değerlendiren mağdur avukatlarından Gürbüz Ejder, "Dairenin aldığı birleştirme kararını doğru buluyoruz. Sanıklar yargılama sonrasında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan da ceza alabilirler" dedi. 

 
Filmlere konu olan mafya babası yakalandı!
 
Devremük dolandırıcıları... 342 milyonluk vurgun!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çevreye zarar vermekten ceza aldı...... Başkanı oldu!
Adapazarı Belediyesi'nde 2 Ocakt'a Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü'nden ...
İzmir'deki kaza anı... Böyle çarpıştılar!
İzmir'in Torbalı ilçesinde 14 Ocak'ta TIR ve kamyonun çarpıştığı kazayı, güvenlik kamerası kaydetti.
İzmirliler dikkat... Sağanak yağış geliyor!
Yeni haftaya açık ve güneşli hava ile başlayan İzmir, yarından itibaren ...
 
Halkapınar-Otogar metrosu yine hayal oldu!
2023 Yılı Yatırım Programı, Resmi Gazete'de yayımlandı. İzmir'in kent ...
Gaziemir'de Nazım Hikmet anması...
Nazım Hikmet Ran, doğumunun 121. yılında Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği ...
Göztepe evinde kayıp!
Spor Toto 1'inci Lig'de son olarak seyircisiz maçta evinde Sakaryaspor'a ...
 
İktisat Kongresi’nin dördüncü ana sponsoru Folkart oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleceğin Türkiye’sini inşa ediyoruz” ...
Ünlü şarkıcı eski sevgilisini öldürüp ormana gömdü!
Model ve şarkıcı Seçil Çiftçi'nin, defalarca barışmak için kapısına gelen ...
Yük gemisi karaya oturdu!
İstanbul Boğazı'nda karaya oturan yük gemisi nedeniyle gemi trafiği askıya alındı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri