ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    40,5946
    Dolar
  • Euro
    46,5053
    Euro
  • Altın
    4.278,060
    Altın
  • Bist-100
    10.619,00
    Bist-100
  • ADANA
    26/33°
    ADANA
  • ANKARA
    22/37°
    ANKARA
  • ANTALYA
    27/31°
    ANTALYA
  • BURSA
    21/34°
    BURSA
  • ISTANBUL
    24/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/39°
    IZMIR
  • KONYA
    21/36°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sedat Peker davasının gizli tanığı göl kenarında ölü bulundu
Sedat Peker davasının gizli tanığı göl kenarında ölü bulundu
FED faiz kararını açıkladı
FED faiz kararını açıkladı
İmamoğlu'nun diploma iptaline karşı yeni karar
İmamoğlu'nun diploma iptaline karşı yeni karar
YKS tercih kılavuzu yayımlandı
YKS tercih kılavuzu yayımlandı
30 Temmuz 2025 Çarşamba - 08:40

Rusya'da 8.8 büyüklüğünde deprem!

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), Rusya'nın Kamçatka Yarımadası açıklarında 8.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Rusya ve Japonya’nın pasifik kıyıları ile Pasifik Adaları’na yönelik tsunami uyarısı yapıldı. Fukuşima Nükleer Santrali tahliye edildi. Yerel yetkilerden alınan bilgilere göre, ilk belirlemelerde herhangi bir can kaybı yaşanmadığı bildirilirken, birçok bölgenin tahliye edildiği öğrenildi. Rusya Bölge Valisi ilk bilgilere göre yaralanan olmadığını duyurdu

Rusya da 8.8 büyüklüğünde deprem!

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), Rusya'nın Kamçatka Yarımadası açıklarında Türkiye saati ile 02.24'te 8.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem bugüne dek dünyada kaydedilmiş en büyük 10 deprem arasına girdi. Depremle açığa çıkan enerjinin Hiroşima'ya atılan atom bombası kadar olduğu belirtiliyor. Depremin ardından en şiddetlisi 7 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı da meydana geldi. Büyüklükleri 2 ile 5 arasında değişen 30 artçı sarsıntı kaydedildiği açıklandı.

Japonya Meteoroloji Ajansı, Rusya'daki depremin ardından yaptığı açıklamada, "Tsunamiler hala gözlemleniyor ve tsunami kaynaklı hasar riski devam ediyor. Tsunamiler aniden gerçekleşebilir. Lütfen uyarı kaldırılıncaya kadar güvenli yerlerden ayrılmayın. Tsunami gelgitle aynı zamana denk gelirse, su seviyesinin şu ankinden daha fazla yükselebilir" dedi.

Ekvador açıklarındaki Galapagos Adaları'nda tsunami uyarısı yapıldı. Adalarda "önleyici" tahliye çalışmalarının başladığı kaydedildi. Güney Amerika'nın batı kıyısı, depremin meydana geldiği Rusya'nın Kamçatka Yarımadası'na yaklaşık 13 bin kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yetkililer, depremin merkez üssüne yakın bölgelerde oluşan tsunami dalgalarının doğu Çin'in bazı kesimlerini de etkilemesinin beklendiğini ifade etti.

Kamçatka'da doktorlar depreme ameliyatta yakalandı

Kamçatka'daki Petropavlovsk Hastanesi'nde doktorların depreme ameliyat anında yakalandı bildirildi. Kameralara yansıyan görüntülerde, doktorların kaçmayarak ameliyat olan hastanın başında beklediği görüldü.

Yerin 20.7 kilometre derinliğinde kaydedilen depremin ardından Rusya, Japonya, Meksika ve ABD'nin Alaska ve Hawaii eyaleti, Pasifik Okyanusu kıyıları ile Pasifik Adaları'na yönelik tsunami uyarısı yapıldı.

Yerel yetkilerden alınan bilgilere göre, depremin etkilediği bölgelerde birçok yerleşim yerinin tahliye edildiği öğrenildi. Fukuşima Nükleer Santrali'nde tahliye işlemleri başladı. Bölgede en büyüğü 7 olmak üzere 6,9 ve 6,3 büyüklüklerinde artçıların da kayda geçtiği belirtildi.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi tarafından yapılan açıklamada Rusya'da yaşanan deprem sonrası bölgede tsunami uyarısı verildiği öğrenildi. Merkez üssü Kamçatka yarımadasındaki Petropavlosvk-Kamçatskiy kentinin 119 kilometre güneydoğusu olduğu belirlendi.

8,8 olarak kaydedilen depremin 2011 yılında Japonya'da meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depremden bu yana ölçülen en büyük deprem olduğu ifade edildi.

ABD tsunami uyarı sistemi: Rusya, ABD ve Japonya kıyılarına 3 saat içerisinde 3 metrelik dev dalgalar vurabilir.

Severo-Kurilsk kentinin bir kısmı sular altında kaldı

Rusya: Kamçatka'daki depremin ardından meydana gelen tsunami nedeniyle Severo-Kurilsk kentinin bir kısmı sular altında kaldı.

Rusya: Kamçatka'daki depremin ardından Severo-Kurilsk şehrinin bir kısmı sular altında kaldı  

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Kamçatka'daki depremin ardından meydana gelen tsunami nedeniyle Severo-Kurilsk şehrinin bir kısmının sular altında kaldığını bildirdi.

Rusya Bilimler Akademisi yetkililerinin en az bir ay boyunca 7,5 büyüklüğünde artçı sarsıntıların yaşanacağını öngördüğü bildirildi.

CAN KAYBI YAŞANMADI

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, depremin ardından can kaybının yaşanmadığı belirtildi.

Kamçatka Tsunami İzleme ve Öneri Merkezinin Severo-Kurilsk Bölgesi'ndeki Paramuşir ve Şumşu adalarına yaklaşan bir dalga olduğunu duyurduğu aktarılan açıklamada, "Tsunami dalgası Severo-Kurilsk liman kentini ve Alaid ismindeki bir balıkçılık işletmesini yer yer sular altında bıraktı. Halk tahliye edildi." ifadeleri kullanıldı.

Durumun kontrol altında olduğu vurgulanan açıklamada, tüm görevlilerin çalışmaya devam ettiği belirtildi. Öte yandan, Sahalin Bölgesi yetkililerinin Severo-Kurilsk'teki depremin sonuçlarını ortadan kaldırmak için seferber olduğu kaydedildi.

Japonya'dan 'Tüm uyarılar kaldırılana kadar' bölgeyi tahliye etme çağrısı

Rusya'nın doğusunda Kamçatka Yarımadası yakınlarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'ndan ülkenin güneydoğusundaki Wakayama eyaletine kadar uzanan Pasifik kıyısı boyunca 3 metreye kadar ulaşabilecek tsunami uyarısı verildi.

Japonya devlet televizyonu NHK'nin haberine göre yetkililer, 3 metreye kadar ulaşabilecek tsunami uyarısının ardından "tüm uyarılar kaldırılana" kadar bölgeyi tahliye etme çağrısında bulundu.

Depremler sonrası, Miyagi eyaletindeki İşinomaki limanında 50 santimetrelik, Tokaçi limanında 40 santimetrelik bir tsunami ve Hokkaido'nun güneydoğu kesimindeki Erimo kasabasında 30 santimetrelik bir dalga kaydedildi.

Tohoku ve Kanto bölgelerinde de 20 ila 40 santimetre yüksekliğinde dalgalar gözlemlendi. Öte yandan ilk belirlemelere göre büyük bir hasar rapor edilmedi.Japonya Meteoroloji Ajansı, Kamçatka yakınlarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından ülkenin Pasifik kıyıları için tsunami uyarısı yapılmasının ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Ajans yetkilisi Kiyomoto Masaşi, kıyıya veya nehirlere yakın olan kişileri derhal daha yüksek bir yere tahliye etmeye ve uyarı kaldırılana kadar güvenli bir yerde kalmaya çağırdı.Tsunamilerin uzun bir süre boyunca tekrar tekrar vurabileceği konusunda uyarıda bulunan Kiyomoto, artçı dalgaların daha büyük olabileceğini söyledi.

3-4 METRELİK TSUNAMİ KAYDEDİLDİ

RIA News'in haberine göre, Sakhalin Valisi Valery Limarenko'ya göre, merkez üssünün güneybatısında yer alan Pasifik Okyanusu'ndaki bir Rus adası olan Sakhalin'de yaşayanlar tahliye ediliyor. Kamçatka'nın Yelizovo Bölgesi'nde 3-4 metre yüksekliğinde bir tsunami dalgası kaydedildi. Solodov, şimdiye kadar minimum hasar bildirildiğini söyledi.

İlk Dalgalar Kıyıya Ulaştı: 4 Metreye Varan Tsunami

Deprem sonrası ABD Tsunami Uyarı Sistemi, Rusya ve Japonya'nın bazı kıyılarını kapsayan yüksek riskli tsunami uyarısı yayınladı. Sisteme göre, sarsıntıyı takip eden 3 saat içinde tehlikeli dalgalar oluşabileceği bildirildi. Uyarılar üzerine Guam ve Kuzey Mariana Adaları’nda da tsunami izleme sistemi devreye alındı. Kısa süre içinde 4 metre yüksekliğe ulaşan ilk tsunami dalgaları Kamçatka kıyılarına çarptı.

Kamçatka'da Kaos: Tahliyeler Başladı, Yaralılar Var

Bölge Valisi, Kamçatka’da çok sayıda yaralının olduğunu duyurdu. Bir anaokulunun da ciddi hasar aldığı açıklandı. 2 bin kişinin yaşadığı Severo-Kurilsk kasabası acilen tahliye edildi. Vali, halkı acilen kıyıdan uzaklaşmaya çağırarak tsunami tehdidinin sürdüğünü bildirdi.

Japonya'da Fukuşima Yeniden Tehdit Altında

Depremin etkisi Japonya kıyılarında da derinden hissedildi. Hükümet, tsunami uyarısı üzerine kıyı şeritlerinde yaşayan vatandaşlara tahliye emri verdi. Halk yüksek katlı binaların çatılarına çıkarken, Fukuşima Nükleer Santrali’nde görevli personelin tahliyesine başlandı. Hatırlanacağı üzere Fukuşima, 2011 yılında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan nükleer krizle gündeme gelmişti.

ELEKTRİK VE İLETİŞİM KESİNTİ

Rus Tass haber ajansı, Kamçatka bölgesinin başkentinde elektrik kesintileri ve cep telefonu hizmetlerinde kesintiler olduğunu bildirdi.

WASHİNGTON , KALİFORNİYA VE OREGON’A TSUNAMİ UYARISI

Alaska merkezli Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, Alaska Aleut Adaları'nın bazı kısımları için tsunami uyarısı yayınladı ve Kaliforniya, Oregon ve Washington dahil olmak üzere Batı Kıyısı'nın bazı kısımları için uyarıda bulundu.

Tsunami risk seviyesi, gözlem seviyesinden "uyarı"ya yükseltildi

ABC7 Los Angeles'ın haberine göre, Rusya'nın doğusunda meydana gelen depremin ardından San Luis Obispo, Santa Barbara, Ventura ve Los Angeles kıyı bölgeleri için verilen tsunami risk seviyesi gözlem seviyesinden "uyarı"ya yükseltildi.

Bir dalga oluşması durumunda söz konusu dalganın, eyalete yerel saatle 23:50'de ve Los Angeles bölgesine yerel saatle 01:00 civarında ulaşması bekleniyor.

Huntington Beach şehri, iskele ve plajlarını tedbir amacıyla kapattı.Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, Liman Polisi ve acil durum yetkililerinin tsunami uyarısına aktif olarak yanıt verdiğini belirterek, bölge sakinlerini "tetikte olmaya, su hattından uzak durmaya ve resmi talimatlara uymaya" çağırdı.

Hawaii için de uyarı geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen büyük deprem nedeniyle Hawaii'de yaşayanlar için Tsunami Uyarısı'nın yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Trump, Truth Social hesabından konuya ilişkin mesaj paylaştı.Alaska ve ABD Pasifik kıyısı için ise "Tsunami İzleme" durumunun geçerli olduğunu belirten Trump, Japonya'nın da tehlike altında olduğunu bildirdi.

En güncel bilgiler için "tsunami.gov" adresinin ziyaret edilmesi çağrısında bulunan Trump, "Güçlü ve güvende kalın." ifadelerini kullandı.

Hawaii Valisi Green, tsunaminin "adaların etrafını saracağı" uyarısı yaptı

ABD'de Hawaii Valisi Josh Green, Rusya'nın doğusundaki Kamçatka Yarımadası yakınlarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından eyaleti vurması öngörülen tsunaminin belirli bölgelerle sınırlı kalmayıp "adaların etrafını saracağını" belirterek, vatandaşlara kıyı bölgelerini derhal tahliye etme çağrısı yaptı.

CNN'in haberine göre Green, basın toplantısında, Rusya'nın doğusunda Kamçatka Yarımadası'nda meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hawaii'yi vurması beklenen tsunami tehlikesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlara kıyı bölgelerini derhal tahliye etme çağrısı yapan Green, tsunaminin vuracağı alanların belirli bölgelerle sınırlı kalmayacağını, "adaların etrafını saracağını" belirtti.

Green, tsunaminin vurmasının ardından adalarda sel baskınının kaçınılmaz olacağını ifade ederek, acil durum ekiplerinin hazırlıklı olduğunu söyledi.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'ndan tahliye talebi

ABD'deki Federal Acil Durum Yönetim Ajansı, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen depremin ardından Hawaii'de kıyı bölgelerinin derhal tahliye edilmesini talep etti.

Meksika da alarma geçti

Meksika hükümeti, tsunami uyarısının ardından halkı Pasifik sahillerinden uzak durmaları konusunda uyardı.

Tsunami dalgaları Severo-Kurilsk kıyılarına ulaştı

Depremin ardından tsunami dalgalarının Severo- Kurilsk kıyılarına vurması Rusya’nın doğusunda, Kamçatka açıklarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami dalgaları Severo-Kurilsk kıyılarını vurdu.

10 GÜN ÖNCE DE 7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLE SARSILMIŞTI

Rusya’nın Kamçatka Yarımadası geçtiğimiz 20 Temmuz’da 7,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Depremin yarımadadaki Petropavlosvk-Kamçatski kentine 115 kilometre mesafede, Büyük Okyanus açıklarında meydana geldiği açıklanmıştı.

1952'den bu yana meydana gelen en büyük deprem

Kamçatka bölgesinde meydana gelen depremin 1952'den bu yana bölgede meydana gelen en şiddetli deprem olduğu belirlendi. Uzmanlara göre artçı sarsıntıların 7,5'e kadar çıkması bekleniyor

Etiketler:
 
Ali Koç bıraktı, Doğan görevde!
 
Dev banka işleme kapatılacak...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Google'dan 'Kahramanmaraş depremleri' itirafı! 10 milyon kişiyi etkiledi
Google, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde erken uyarı ...
Almanya'nın Eurofighter açıklamasında "İmamoğlu" detayı
Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, Berlin’in Türkiye’ye Eurofighter ...
Fransa'dan 'Filistin' kararı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu.
 
Rusya'da radardan kaybolan uçak düştü: Yeri tespit edildi
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Amur bölgesinde ...
İki ülke arasında yeni savaş... F-16'lar bekletiliyor!
Tayland ordusu, Perşembe günü erken saatlerde Tayland ve Kamboçya askerleri ...
İran ve Avrupa ülkeleri, nükleer görüşmelerini İstanbul'da yapacak
İran devlet televizyonu, İran ile Britanya, Fransa ve Almanya arasındaki ...
 
Netanyahu zehirlendi
İsrail basınının geçtiği son dakika haberlerine göre, Başbakan Binyamin ...
Rusya'da 7.3 büyüklüğünde deprem
Rusya'nın Kamçatka Bölgesinde 6.7 ve 7.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
Netflix, ilk kez bir dizisinde yapay zekâ kullandı
Netflix, bir dizisinde ilk kez yapay zekâ kullandı. Şirketin patronu, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Kayserispor 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Beşiktaş 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Çaykur Rizespor 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Corendon Alanyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Galatasaray 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Gaziantep FK 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Gençlerbirliği 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Göztepe 0 0 0 0 0 0 0 0
10 ikas Eyüpspor 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Kasımpaşa 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Kocaelispor 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Antalyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Rams Başakşehir 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Samsunspor 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0 0 0
18 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
19 Trabzonspor 0 0 0 0 0 0 0 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri