ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2703
    Dolar
  • Euro
    34,7593
    Euro
  • Altın
    2.402,200
    Altın
  • Bist-100
    10.296,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    6/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/28°
    IZMIR
  • KONYA
    7/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu, açık cezaevlerindeki sorunları meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu, açık cezaevlerindeki sorunları meclise taşıdı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
AK Partili Kurtulmuş: Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmesi gerekiyordu
AK Partili Kurtulmuş: Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmesi gerekiyordu
Eski eşini 15, yanındaki adamı 6 yerinden bıçakladı!
Eski eşini 15, yanındaki adamı 6 yerinden bıçakladı!
30 Mayıs 2022 Pazartesi - 22:00

Rusya'dan flaş doğalgaz kararı!

Rusya, ruble ile ödemeyi kabul etmeyen Hollanda'ya 31 Mayıs'tan itibaren doğalgaz akışını durduracağını açıkladı. Kararın Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamasını da içeren 6’ncı yaptırım paketi üzerinde görüşmeler gerçekleştirdiği sıralarda gelmesi dikkat çekti.

Rusya dan flaş doğalgaz kararı!

Avrupa, Rus petrolüne ambargo uygulanmasını görüşürken Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameye göre Rusya’dan gaz alan ülkelerin ödemelerini Rus para birimi ruble ile yapmasına karar verilmişti.

GAZI KESME KARARI ALDILAR

Bu karara uymayan bazı ülkelere Rusya tarafından gaz sevkiyatı durdurulurken, söz konusu ülkeler arasına Hollanda da eklendi.

Rus petrol şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmaya karşı çıkan Hollanda’ya gaz sevkiyatının durdurulacağı belirtilerek, “30 Mayıs (Sözleşmede belirtilen son ödeme tarihi) itibarıyla Gazprom Export, nisan ayı gaz tedarikine dair GasTerra’dan (Hollanda petrol şirketi) ödeme almamıştır. Bu bağlamda 31 Mayıs 2022’den itibaren Rusya Devlet Başkanı’nın imzaladığı kararname doğrultusunda ödeme yapılana kadar GasTerra’ya gaz sevkiyatı durdurulmuştur” denildi.

DANİMARKA’YA DA KESİNTİ UYGULANACAK

GasTerra’nın Rus petrol şirketi Gazprom’a ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle 31 Ekim’e kadar Hollanda’ya ulaştırılması gereken 2 milyar metreküplük doğalgaz sevkiyatı resmen durdurulurken, Danimarka’nın da Rusya’ya ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi nedeniyle bu ülkeye de gaz sevkiyatının durdurulabileceği öğrenildi.

AB, RUS GAZINDA ANLAŞAMADI

Öte yandan Belçika'nın başkenti Brüksel, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülke liderinin bir araya geleceği Olağanüstü Liderler Zirvesi başladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık edeceği 2 günlük zirve öncesi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rus petrolüne ambargo uygulamasını da içeren 6'ncı yaptırım paketi üzerinde henüz anlaşmaya varılamadığını ifade etti.

Von der Leyen, “Herkes için adil olmak çok önemli, buna henüz bir çözüm bulamadık. Önümüzdeki 48 saat içinde çözüleceğine dair beklentilerim düşük. Ancak bundan sonra bir ihtimal olacağına eminim.” dedi.

“YAPTIRIMLARA İHTİYAÇ VAR”

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesi gazetecilere verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu’nu Rus petrolüne ambargoyu ele alma şeklini eleştirerek, üye ülkeler için yasalar geliştiren Komisyonun üye ülkelerle ambargoyu gerektiği gibi müzakere etmediğini öne sürdü.

Macaristan’ın enerji güvenliğine ilişkin soruları yanıtlamadan, petrol yasağının birdenbire ortaya çıktığını aktaran Orban, “Enerji ciddi bir konu, çözüme ve ardından yaptırımlara ihtiyacımız var” dedi.

“GARANTİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Rus petrolüne yönelik ambargo çıkmazını kırmak için Avrupa Komisyonu, yasağın yalnızca tankerler tarafından AB’ye getirilen Rus petrolü için geçerli olmasını ve alternatif arzlar sağlanana kadar Macaristan, Slovakya ve Çekya’nın Rus petrollerini Rus Druzhba Boru Hattı üzerinden bir süre daha almaya devam etmesi önerisine sıcak baktığını aktaran Orban, “Bu iyi bir yaklaşım ama boru hattında bir kaza olması durumunda. Rus petrolünü başka kaynaklardan alma hakkımız olduğuna dair bir garantiye ihtiyacımız var” dedi.

BORRELL, YAPTIRIM PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANACAĞINDAN EMİN

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ise zirve öncesi yaptığı açıklamada, AB'nin Rusya'ya yönelik 6'ncı yaptırım paketi üzerinde bir anlaşmaya varacağından “tamamen emin” olduğunu ifade etti. Borrell, 6'ncı yaptırım paketi üzerinde Brüksel’deki 2 günlük zirvede bir anlaşmaya varılacağını öne sürdü.

Michel, Rus petrolüne ambargo konusunda uzlaşmasının kolay olmayacağının farkında
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Rus petrolüne ambargoya karar verme zamanının geldiğini belirterek, bu konuda uzlaşmanın kolay olmadığının altını çizdi. Michel, “Umarım bu önemli konu hakkında bir karar verebileceğiz” dedi.

Öte yandan, AB yaklaşık bir ay önce açıklamış olmasına rağmen, yaptırımları uygulamaya koymak için tüm üye devletlerin onayının olması şart. Büyük ölçüde Rus petrolüne bağımlı olan Macaristan, söz konusu ambargoya karşı çıkıyor.

 
Melek Mosso'ya bir yasak daha!
 
CHP'li Özkan, müsilaj ve deniz kirliği konusunda tepkilerini sertleştirdi: İzmir'de 69 ileri arıtma tesisi var. Tamamı belediyenin. Nerede Çevre Bakanlığı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
81 ile maske genelgesi!
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine, toplu alanlarda maske kullanımıyla ...
Yemekten zehirlenen minik Ege'den iyi haber!
İzmir'de restoranda yedikleri yemek sonrası ölen Ece Melisa Mercankaya'nın ...
Rezidansta işkence görmüştü... Eski sevgilisinden şikayetçi olmadı!
Konya'nın Selçuklu ilçesinde, çağrıldığı rezidansta işkenceye uğradığını ...
 
3600 ek göstergede flaş gelişme!
3600 ek göstere düzenlemesi tamamlandı. Düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ...
4 kanala Kılıçdaroğlu cezası!
RTÜK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ...
TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde işçiler eylemde...
TÜPRAŞ'ın Aliağa Rafinerisi'nde çalışan, Petrol- İş Sendikası'na üye işçiler, ...
 
Süte de alarm taktılar!
Çiğ süt fiyatlarının artmasının ardından bazı market raflarındaki sütlere ...
Gökçe’den Soyer’e veda ve teşekkür!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer önümüzdeki günlerde İstanbul ...
Aliağa'ya atık su arıtma tesisi!
İZSU tarafından Aliağa Yenişakran'da yapılması planlanan atık su arıtma ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri