ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,6144
    Dolar
  • Euro
    52,4523
    Euro
  • Altın
    6.812,730
    Altın
  • Bist-100
    14.074,00
    Bist-100
  • ADANA
    11/17°
    ADANA
  • ANKARA
    0/8°
    ANKARA
  • ANTALYA
    9/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/12°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/12°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    7/16°
    IZMIR
  • KONYA
    0/7°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
CHP'den Nevşehir mitingi: Özgür Özel'den iktidara ara seçim çağrısı
CHP'den Nevşehir mitingi: Özgür Özel'den iktidara ara seçim çağrısı
Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı
Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti
İsrail Konsolosluğu önünde saldırı soruşturmasında yeni gelişme: Şüpheliler adliyeye sevk edildi
İsrail Konsolosluğu önünde saldırı soruşturmasında yeni gelişme: Şüpheliler adliyeye sevk edildi
21 Şubat 2021 Pazar - 11:30

Şanlıurfa'da biber bitti, Antalya'dan takviye

Türkiye'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, kış mevsiminde kentte yetişen 'Urfa biberi' tükenince Antalya'daki seralarda yetişen 'Şili biberi' takviyesi yapılıyor. Kente özgü biberler tükendiği için takviye yaptıklarını belirten Şanlıurfalılar, "Biz acısız yaşayamayız" diyor.

Şanlıurfa da biber bitti, Antalya dan takviye

Yemekleriyle olduğu kadar acı biberi ve acı tüketimi ile bilinen şehirlerden Şanlıurfa’da, kış mevsimi ile biber stokları tükeniyor. Kentte yetişen ve ‘Urfa biberi’ olarak adlandırılan biberin kış mevsiminde tükenmesi ile birlikte satıcılar da vatandaşın acı biber ihtiyacına cevap vermek için acısı ile ön plana çıkan biberleri takviye olarak sipariş veriyor.

Tadındaki acılık nedeniyle kentte en çok Şili biberi rağbet görüyor. İsminin aksine Antalya’daki seralarda yetişen ve Şanlıurfa’da tezgahlarda yerini alıp vatandaş tarafından tüketilen biberler, Urfa biberi gibi rağbet görmese de acılığı nedeniyle tercih ediliyor.

Geçmiş yıllarda acısı ile meşhur olan biberleri Ürdün’den ithal ettiklerini anlatan Şanlıurfalı esnaf, son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ithalatta yaşanan sorunlardan dolayı Şili biberini kış mevsiminde tüketmeye başladıklarını ifade etti.

Şanlıurfalıların acıyı sevdiğini ve her yemeğin yanında biber tükettiğini anlatan esnaf, “Kış mevsiminde bölgemize has olan biberin tükenmeye başlamasıyla birlikte bizler de müşterilerimizi acısız bırakmamak için Şili biberini Antalya’daki seralardan temin etmeye çalışıyoruz. Adı Şili ama Antalya’da yetişiyor. Acı olduğu için talep görüyor” dedi.

Kentteki esnaflardan Mehmet Çakır, kentte yetişen biberlerin organik ancak kış mevsiminde satılan biberlerin ise serada yetiştiğini belirterek, “Şili biberi acı ama serada yetiştiği için doğal değil. Urfa biberi ise tamamen organik ve lezzetli bir acıya sahiptir. Kış olunca mecburen acısız kalmamak ve vatandaşı acısız bırakmamak için Şili biberlerini takviye ederek satıyoruz” diye konuştu.

Şanlıurfalıların acısız duramayacağını ve kış mevsiminde Urfa biberi yerine Şili biberi tüketmek zorunda kaldığını anlatan esnaflardan İzzettin Deniz, “Kış mevsimi dolayısıyla bizim biberler bitme noktasına geldi. Urfa biberimiz insanı rahatsız etmeyen bir acıya sahiptir. Ama kış mevsimiyle bulunamayınca mecburen Antalya’daki seralardan Şili biberi getirtiyor ve vatandaşa ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfalı vatandaşlar ise kente özgü biberin acısının tadının çok farklı olduğunu, kış mevsiminde stokların tükenmesiyle acısız yaşayamadıkları için Şili biberi tükettiklerini dile getirdi. 

 

 
Av yasağının kalkması da fiyatları düşürmedi: 75 liraya çıktı!
 
AK Parti milletvekili adayı ihalelere abone oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Av yasağının kalkması da fiyatları düşürmedi: 75 liraya çıktı!
Av yasağının kalkmasına rağmen sezon başında 40 liradan satışa sunulan ...
Prof. Dr. Faruk Aydın: Mutant virüsle bulaşın 1 buçuk kat arttığı ispatlandı
Sağlık Bakanı Koca'nın paylaştığı vaka sayısı haritasına göre 8-14 Şubat ...
Çıplak kadın bekçileri peşinde koşturdu!
Bursa'da hafta sonu kısıtlamasında Bursa'nın en ünlü caddesi üzerinde ...
 
Alman medyası: Her üç AK Partiliden biri Türkiye'den ayrılmak istiyor
Almanya'nın köklü gazetelerinden Der Tagesspiegel, Türkiye’yle ilgili ...
AK Partili ilçe başkanı mahkeme kararıyla görevden uzaklaştırıldı!
AK Partili Malatya Darende İlçe Belediye Başkanı İsa Özkan, mahkeme kararıyla ...
Normalleşmeye geçecek ilk il belli oldu!
Bartın Valiliği Pandemi İl Koordinasyon Kurulu toplantısında 1 Mart’tan ...
 
Fabrikada patlama: Ölü ve yaralılar var
Bursa’nın İnegöl ilçesindeki bir mobilya fabrikasında buhar kazanı patladı, ...
Altın madeni için 4 bin 862 ağaç daha kesilecek
Ordu'nun Fatsa ilçesinde, siyanürle altın işletmeciliği yapan şirketin ...
Financial Times'tan ilginç seçim yorumu
Financial Times gazetesinden Laura Pitel ve Funja Güler imzalı makale ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 28 21 4 3 66 21 45 67
2 Fenerbahçe 28 18 9 1 62 28 34 63
3 Trabzonspor 28 19 6 3 55 30 25 63
4 Beşiktaş 29 16 7 6 53 34 19 55
5 Göztepe 28 12 10 6 33 23 10 46
6 Rams Başakşehir 28 12 8 8 44 30 14 44
7 Samsunspor 28 8 12 8 32 37 -5 36
8 Kocaelispor 28 9 7 12 23 32 -9 34
9 Gaziantep FK 28 8 10 10 37 47 -10 34
10 Çaykur Rizespor 28 8 9 11 37 39 -2 33
11 Corendon Alanyaspor 28 6 14 8 34 33 1 32
12 Tümosan Konyaspor 28 7 10 11 33 41 -8 31
13 Hesap.com Antalyaspor 29 7 7 15 30 47 -17 28
14 Kasımpaşa 28 6 9 13 25 38 -13 27
15 Natura Dünyası Gençlerbirliği 28 6 7 15 28 39 -11 25
16 Zecorner Kayserispor 28 4 11 13 21 50 -29 23
17 ikas Eyüpspor 28 5 7 16 19 41 -22 22
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 28 5 5 18 26 48 -22 20
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri