ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2166
    Dolar
  • Euro
    34,6582
    Euro
  • Altın
    2.393,990
    Altın
  • Bist-100
    10.213,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
Hastanelerde yeni dönem: Onaylı randevu!
İniş sırasında lastiği patladı!
İniş sırasında lastiği patladı!
Fransız liselerine 21.3 milyon lira ceza!
Fransız liselerine 21.3 milyon lira ceza!
Merkez Bankası, enflasyon tahminini 2 puan artırdı!
Merkez Bankası, enflasyon tahminini 2 puan artırdı!
10 Mart 2022 Perşembe - 10:40

Seferihisar Orhanlı duman altında!

Türkiye'nin en önemli organik sebze, meyve ve zeytin üretim merkezlerinden Seferihisar'a bağlı Orhanlı Köyü'nde faaliyet gösteren jeotermal enerji santralinin (JES) havayı ve toprağı kirlettiği öne sürüldü. Doğa Derneği Koordinatörü ve zeytin üreticisi Galip Ener, şirketin her hafta sonu denetimin olmadığı zamanlarda deşarj sularını toprağa bıraktığını, santral buharının kısa sürede aşırı miktarda gökyüzüne salındığını belirterek, "JES'ler tüm vadiyi tehdit ediyor. Talan her yere yayılmış" dedi

Seferihisar Orhanlı duman altında!

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Kavakdere Mahallesi'nde kurulu, Ankara merkezli RSC Elektrik Üretim İnş. Tur. A.Ş.'ye ait jeotermal enerji santralinin (JES) havayı ve toprağı kirlettiği ileri sürüldü. 

Uzun yıllardır bölgede zeytin üreticiliği yapan, aynı zamanda Doğa Derneği'nin de koordinatörlüğünü yürüten Galip Ener, 6 Mart 2022 tarihinde, saat 22.45'te santralin bacasından çıktığı belirtilen dumanın görüntülerini paylaştı.


SONKALE'ye konuşan Ener, şunları söyledi:

"Bulunduğumuz bölge Orhanlı Köyü... Havzamız ne yazık ki jeotermal enerji santrallerinin tehditi altında. Bu havzada ve Seferihisar'dan Menderes sınırlarına kadar, toplamda 5 jeotermal ruhsat alanı verildi. Bunlardan 3 tanesi arama, 2 tanesi işletme ruhsatı olarak verilmiş. Fakat son zamanlarda, RSC Elektrik'e bağlı jeotermal enerji santrali, her hafta sonu, nedense hiçbir denetimin olmadığı zamanlarda deşarj sularını ve buharını gözyüzüne salmaya devam ediyor. Yine bu hafta sonu, 6 Mart 2022 tarihinde, saat 22.45'te jeotermal şirketi buharı yine gökyüzüne doğru salıyordu. Burası bir kadim üretim havzası. Burada insanlar binlerce yıldır, kesintisiz, tarımını yapmakta... Buradaki jeotermal santralleri tüm vadiyi, tüm tarımı tehdit ediyor. Aslında şuanda da bilindiği üzere maden yönetmeliğindeki değişiklikle, bu alanlarda daha fazla jeotermal santrali ve daha fazla madenciliğin önü açılmak isteniyor."



"TALAN HER DAMARA YAYILMIŞ..."

Ener, bu bölgenin organik sebze ve zeytincilikle ünlü olduğunu belirtirken, şöyle devam etti:

"Burası İzmir'in en fazla zeytincilik üretimi yapılan alanı. Buradaki insanlar tarımdan vazgeçmek istemiyor. Burada kalıp yaşamlarını sürdürmek istiyorlar. Gördüğümüz arkamızdaki tüm alanlar zeytinlik... Hiçbir engel olmadan, tüm canlıların bir arada yaşadığı alanlar... Tarımda yaşayan bu insanlar, hizmet sektörüne göç etmek istemiyor. Bırakın artık köyler yaşamaya devam etsin. Bırakın buradaki alanlar korunsun. Mevcuttaki bütün tarım alanlarına şu andaki yasalarla, isteyen istediği yerde maden ocaklarını, JES'ini, HES'ini, RES'ini yapmak istiyor. Bu vadide 46 adet jeotermal sondaj kuyusu açılmak isteniyor. 46 adet... Ve 2 tane jeotermal enerji santrali... Şu anda mevcut zaten 1 tane aktif var. Ve 3 tane RES (rüzgar enerjisi santrali) ve 2 tane GES (güneş enerjisi santrali)... Bunları söylerken bile gerçekten insan zorlanıyor. Sayısını tutmak, bunlarla mücadele etmek bile insanı zorluyor. Bu kadar talan artık her yere, her damara yayılmış durumda. İnsanlar artık köylerinde bu tür şeylerle uğraşmaktan ziyade, üretmek, üretim yapmak istiyor. Biz tarımsal alanlarımızın artık korunması yönünde kararlar alınmasını istiyoruz."

"TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ..."

Tarım alanlarını yok edecek kararlardan bir an önce geri dönülmesini isteyen Galip Ener, "Bu alanlar 'özel tarım arazileri' olarak belirlenmeli. Bu alanlarda artık tarım desenleri değişmemeli. Artık ülkedeki sulu tarımdan vazgeçilmeli. Sulak alanlar yok edilmemeli. Zeytinliklerimiz, canlarımız yok edilmemeli. Artık bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Bizim elimizdeki bu değerlerin gerçekten artık korunması lazım. Dışarıdan bir ürünle, ürün ticaretiyle Anadolu'nun var olan ürünleri yok edilmemeli. Bir atasözü vardır; taşıma suyla değirmen dönmez" diye konuştu.

 
Belçika'ya Türk sigortası!
 
CHP'li Sındır, fıstık üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın hakim parkta asılı halde bulundu!
Bursa Adliyesi’nde görevli hakim Ç.B.A., parkta iple asılı halde ölü bulundu.
Bebek bezi önergesine AK Parti ve MHP'den ret!
Fiyatları 384 liraya kadar çıkan bebek bezinden KDV alınmaması ve bu konuda ...
Akaryakıt zamları İzmir'de vatandaşı sokağa döktü!
İzmir'in Buca ilçesinde bir akaryakıt istasyonu önünde toplanan vatandaşlar ...
 
Mansur Yavaş kötü haberi verdi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, özel toplu ulaşım esnafının, ...
143 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
İzmir'deki cinayetin altından kan davası çıktı!
İzmir'in Buca ilçesinde, İbrahim Dağ'ın (47) bir ganyan bayisinde tabancayla ...
 
İzmir'den Erdoğan'a 'Giderlerse gitsinler' tepkisi!
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, Cumhurbaşkanı Recep ...
Fırtına ve zirai don uyarısı!
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Kuzey ve Güney Ege Denizi için ...
İzmir'den Erdoğan'a Herzog tepkisi!
Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri