ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5289
    Dolar
  • Euro
    34,9441
    Euro
  • Altın
    2.438,860
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    16/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
1 Kasım 2021 Pazartesi - 10:08

Şekere büyük zam kapıda!

Girdi maliyetlerinin her geçen gün artığını ve üretimin durma noktasına geldiğini belirten şeker fabrikaları, fabrika çıkışı 3.93 lira olan şeker fiyatının 5 liraya çıkartılmasını talep ettikleri ortaya çıktı.

Şekere büyük zam kapıda!

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, önümüzdeki günlerde şekere yüzde 52’lik zammın kapıda olduğunu belirterek, bunda en önemli sebeplerden birisinin şeker fabrikalarının özelleştirilmesi olduğunu dile getirdi.
Şekere yüzde 52'lik zam yolda! Şeker yapılacak zam beklentisiyle ilgili açıklamada bulunan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, zam talebinin özellikle özel şeker fabrikalarından geldiğini ve önümüzdeki günlerde şekere yüzde 52'lik zammın geleceğini dile getirdi.

Fabrikaların gerekçe olarak girdi maliyetlerindeki artışı gösterdiğini söyleyen CHP'li Bakırlıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ''Sofralarımızın artık vazgeçilmezi haline gelen şekere yüzde 52'lik geleceği basına yansıdı. Bu talep özel şeker fabrikalarından gelmekte. Şeker fabrikalarını bunu maliyetlerdeki artışlar olarak gerekçe göstermekteler'. Şeker pancarına bu sene yüzde 25'lik bir fark geldi. Bunun yanında elektriğe, doğalgaza, ulaşıma ve işçiliğe gelen maliyet artışlarıyla şeker fabrikaları bu fiyatlarla şeker satamayacağını, artışın yüzde 52 olması gerektiğinden bahsediyorlar. Şu anda devlet fabrikalarında şekerin çuvalının çıkış fiyatı 210 lira civarında. Yani şekerin devlet fabrikalarında kilogram fiyatı neredeyse 4 lira civarında. Ortada böyle bir fiyat var. Ancak alışveriş yok. Yani kamu ayağı şeker fabrikalarından talepte bulunan toptancılar, üreticiler, fabrikalar ne yazık ki istedikleri tonajda şekeri alamamakta. Peki ne yapıyor bu insanlar. Bunlarda özelleştirilmiş olan şeker fabrikalarına gidiyorlar. O şeker fabrikalarındaki fiyatlarda 250-275 lira arasında değişmekte. Zaten özel şeker fabrikaları şuanda fiili olarak yüzde 15-20 arasında fiyatlarına yansıtmış durumdalar. Beklenti bunun daha da artacağı. Yani yüzde 52'lere kadar çıkacak olması.

“Parti olarak özelleştirmelere karşı çıkmıştık'' 

Şeker yapılması beklenen zammın en önemli sebeplerinden birisinin şeker fabrikalarının özelleştirilmesi olduğuna dikkat çeken CHP'li Bakırlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü.Burada sorgulamamız gereken hususlar var. Öncelikle maliyetlerdeki artışları sorgulamamız lazım. Şeker pancarı fiyatı yüzde 25 artırıldı. Bu fiyat bakıldığı zaman üreticinin arzu ettiği bir fiyat değildi. Üretici yüzde 30-35'lik bir artış istiyordu. Bunun yanında girdi maliyetleri son derece arttı. Elektriğe gelen zamlar ortada. Bu sene 3 defa zam geldi. Doğalgaza 8 defa zam gelmiş. Motorine 9, benzine 10 defa zam gelmiş durumda. Bu zamlarda maliyetleri ister istemez etkiliyor. Tartışmamız gereken konulardan bir tanesi de şeker fabrikalarının özelleştirilmesi. Anadolu da birçok bölgede şeker fabrikaları özelleştirilmişti. Biz CHP olarak bu özelleştirmeye karşı çıkmıştık. Şunu iddia etmiştik. Bu özelleştirmede şeker pancarı üreticileri mağdur olacak, sonuçta tüketiciler mağdur olacak demiştik. Gelinen noktada bizi doğrular niteliktedir.

 
Bornova'da yerinde tespit, hızlı çözüm!
 
Doğalgaz zammı belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğalgaza dev zam!
Doğalgaza kasım ayında yüzde 49 zam geldi. Zam, sanayi ve elektrik üretim ...
Kriptoda büyük kapışma
Şaka amaçlı piyasaya sürülen iki kripto para birimi Shiba Inu ve Dogecoin ...
Kritik uyarı: 'Ekmeğe ulaşmakta sorun yaşanabilir'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, un fiyatlarına gelen yüksek zamların ...
 
CarrefourSA'dan soruşturma adımı
CarrefourSA, Rekabet Kurumu tarafından perakende sektöründe faaliyet gösteren ...
Elmada Hindistan bereketi
Türkiye’nin elma ihracatı 2021 yılının Ocak – Eylül döneminde yüzde 65’lik ...
Türkiye'nin bu sezon sofralık zeytin ihracatı, 150 milyon doları aştı
Ege İhracatçı Birlikleri, sofralık zeytin ihracatında 2020-21 sezonunda, ...
 
Şekerin de tadı kaçtı.. ZAM!
Şeker fabrikalarının mevcut 3.93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim ...
Elektriğe yeni zam sinyali
Merkez Bankası uzmanları, son 5 yılda yüzde 32.5 düzeyinde seyreden doğalgazdan ...
120 TL'den fazla geliyorsa dikkat!
Elektrik fiyatlarına son aylarda gelen zamlarla faturalar kabardıkça kabardı. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri