ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
31 Ocak 2020 Cuma - 17:57

Selçuk Belediyesi ile ilgili şok rapor! Meclis üyelerine ihale dağıtmışlar!

Sayıştay'ın Selçuk Belediyesi ile ilgili hazırladığı raporda şok tespitler yer aldı. Geçen dönem AK Partili Zeynel Bakıcı tarafından yönetilen belediyede, hesapsız kitapsız ve bütçeyi çok çok aşan harcamalar yapıldığı, ayrıca bazı meclis üyelerine 181 bin 837 TL + KDV tutarında ihale verildiği belirlendi. Belediyenin mali yapısının çok kötü olduğu ve 26 milyon TL'yi aşkın vadesi geçmiş borç bulunduğu saptanan raporda, "sürdürülebilir bir finansman yapısından uzaklaşılmıştır" denildi.

Selçuk Belediyesi ile ilgili şok rapor! Meclis üyelerine ihale dağıtmışlar!

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Selçuk Belediyesi'nin AK Partili Zeynel Bakıcı dönemine ait 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu hazırlandı. 2019 yılının Kasım ayında oluşturulan raporda, şok tespitler yer aldı. Hukuka aykırılık içeren 18 bulgu belirlendi. Belediyenin hesapsız kitapsız ve bütçeyi çok çok aşan harcamalar yaptığı, harcamaların muhasebeleştirilmesinde önemli hatalar olduğu bilgisi rapora yansıdı. Belediye taşınmazları, borçları ve alacaklarına ilişkin muhasebe kayıtlarının doğru tutulmadığı, ödeme ve tahsilat işlemlerinin mevzuata uygun yapılmadığı, ihalelerdeki geçici teminat mektuplarının muhasebeleştirilmediği, bu nedenlerle de mali tablolarda eksiklikler, yanlışlıklar görüldüğü vurgulandı.

Bütçe hazırlanırkan finansman- ödenek ilişkisinin de kurulmadığı belirtilen raporda, borçlar ve mali yapıya ilişkin ise çarpıcı tespitler yer aldı. Belediyenin 2018 mali yılı bütçesinin 72 milyon 500 bin TL olduğu, yılsonu bütçe gider gerçekleşmesi tutarının 63 milyon 352 bin 43,73 TL, gelir bütçesi gerçekleşme tutarının ise 50 milyon 360 bin 422,32 TL olduğu belirtilen raporda, 11 milyon 830 bin 488,71 TL de önceki yıllardan devreden "ödenemeyen bütçe emaneti" olduğu aktarıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL..
Raporda, belediyenin önceki yıllardan birikmiş ödeme stokunun yüksek olduğu vurgulanırken, şöyle denildi: "...2018 mali yılı bütçesi belirlenirken rasyonel tahminlerden uzaklaşılmış ve bütçe gerçekleşme sonuçları düşük kalmıştır. Belediyenin 2018 yılı başında 368 vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve diğer yükümlülükler hesabında kayıtlı 26 milyon 281 bin 68,49 TL ödemesi gerekli olan vadesi geçmiş yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu durumda belediyenin mevcut borç yükü de düşünüldüğünde, belediyenin sürdürülebilir bir finansman yapısından uzaklaştığı görülmektedir..."

PERSONEL GİDERLERİ 20 MİLYON TL AŞILDI
Mali duruma ilişkin bu kötü tabloya rağmen, personel ödemelerinde ise belediye kanununda belirtilen üst sınırın fazlasıyla aşıldığı bilgisi rapora yansıdı. Raporda, "Belediyenin yıllık toplam personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarın yüzde otuzunu geçtiği tespit edilmiştir. Belediyenin 2017 yılı gerçekleşen bütçe gelirlerinin 2018 yılı için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen yeniden değerleme katsayısı (yüzde 23,73) ile çarpımı sonucu bulunan değeri 55 milyon 729 bin 67,45-TL'dir. Belediyenin toplam personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin kanuna göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarın yüzde 30’u olan 16 milyon 718 bin 720,24-TL’yi aşmaması gerekmektedir. Ancak 2018 yılı toplam personel giderleri 37 milyon 748 bin 217,94-TL'dir. Bu durumda kurumun personel giderleri en son yıl gerçekleşen bütçe gelirlerinin yüzde 67,73'ünü oluşturmakta ve Kanun'da belirlenen üst sınırı aşmaktadır" ifadelerine yer verildi.

BİR DAHA YAPMAYACAĞIZ DEDİLER AMA...
Personel giderlerinin fazlalığına ilişkin tespitlere belediyeden verilen cevapta ise "5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince personel giderlerinin Belediye Gelirlerine oranı gözetilmeden yeni personel alımı yapılmayacaktır” denildi. Sayıştay müfettişi, "Sonuç olarak; Bulgu konusu tespitlerin devam edip etmediği ve personel hareketliliğine bağlı olarak personel giderlerinin oranındaki değişimler, takip eden denetimlerde izlenecektir" notunu düştü.

MEMURU ŞİRKET MÜDÜRÜ YAPMIŞLAR
Sayıştay raporunda ayrıca, memur kadrosunda bulunan personelin belediye şirketinde müdür pozisyonunda görev yaptığı, bunun 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na aykırı olduğu vurgulandı. Belediyeden verilen cevapta ise “Selçuk Belediyesi Personel Limited Şirketinde Müdür olarak yetkilendirilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelin görevleri sonlandırılacaktır” denildi. Müfettiş ise belediyenin bu sözünün gelecek denetimlerde izleneceğini bildirdi.

MECLİS ÜYELERİNE İHALE DAĞITMIŞLAR
Sayıştay raporunda peş peşe sıralanan usülsüzlüklerle ilgili en dikkat çekeni ise meclis üyelerine ihale verilmesi tespiti oldu. "Yapılan incelemelerde belediyeye karşı doğrudan taahhüde giren belediye meclis üyeleri olduğu görülmüştür" denilen raporda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nuna göre belediye başkanı ve meclis üyelerinin görev süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren 1 yıl süreyle "belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremeyeceği, komisyonculuk ve temsilcilik yapamayacağı" vurgulandı. Raporda, "...Belediye, 2018 mali yılı içerisinde Belediye Meclisi üyelerinden KDV dahil toplam 181 bin 837,79 TL karşılığında mal ve hizmet satın almıştır. Yukarıda yer verilen açıklamalar da dikkate alındığında, Belediye tarafından Belediye Meclisi üyelerinden yapılan alımlarının mevzuata uygun olmadığı görülmektedir" denildi.

TÜM BİRİMLERİ UYARDIK!
Bu şok tespite dönemin Selçuk Belediyesi'nden verilen yanıtta ise “Meclis Üyelerinin 5393 sayılı Kanuna uygun şekilde Belediyeye Karşı Doğrudan veya Dolaylı Taahhüde Girmemesi için tüm birimler bilgilendirilerek uyarılmıştır” denildi.
Müfettiş ise rapora, "Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında bulguya iştirak edilmiş ve tespitler doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir. Bulgu konusu tespitlerin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir" notunu düştü.

Selçuk Belediyesi'ne ilişkin Sayıştay raporunda ayrıca, şu bulgulara yer verildi:
* Belediye şirketince istihdam edilen ve belediyede çalışan işçilerin maaşlarının doğrudan işçilerin hesabına ödenmesi,
*Amme alacakları dışındaki bazı alacakların hukuki takibinin yerine getirilmemesi
*Belediyenin kiraya verdiği taşınmazların kira süresini kira süresi sonunda ihaleye çıkmadan uzatması ve ecrimisil uygulaması
*Telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı bedellerinin belirlenmemesi ve herhangi bir tahsilat yapılmaması
*İhale Komisyon üyelerinin mevzuatın gerektirdiği şartları taşımaması
*Otopark Yönetmeliği'ne aykırı işlem tesis edilmesi
*Gecekondu fonuna aktarılması gereken payların takibinin yapılmaması
*Öncelikli ödeme hakkına sahip kamu alacaklarının ödenmemesi

CHP, AK PARTİ'DEN DEVRALDI

Selçuk'ta 31 Mart yerel seçimleri öncesi, tekrar göreve talip olduğunu söyleyen Zeynel Bakıcı, AK Parti tarafından aday gösterilmemişti. Seçimde, CHP'nin adayı Filiz Ceritoğlu Sengel 12 bin 572 oy ve yüzde 51,54'lük oy oranıyla başkan seçilmişti. AK Parti'nin adayı Osman Başterzi ise 9 bin 3 oy alarak yüzde 36,91'de kalmıştı.

 

 

 
Karşıyaka Belediyesi'nde maaş krizi... Basketbola var, onlara yok!
 
Rusya'da 5 Türk hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediyesi'nde maaş krizi... Basketbola var, onlara yok!
Karşıyaka Belediyesi'nde KENT AŞ. çalışanlarının ardından ikinci bir maaş ...
Sayıştay'dan Karşıyaka Belediyesi tespiti... 344 bin TL nerede?
Sayıştay, yapı denetim kuruluşlarının yatırdığı 344 bin 688 TL'nin Karşıyaka ...
Başkan Soyer'den ABD müjdesi
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ...
 
Bornova'da kentsel dönüşüm şart
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova Meslek Grupları Fikir ...
Büyükşehir'den 'İzmirim Kart' duyurusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1-8 Şubat tarihleri arasında iyileştirme ...
Konak’tan Elazığ’a bir destek daha
Elazığ için daha önce yardım kampanyası başlatan ve bir tır dolusu malzeme ...
 
Gaziemir'den 'Yalnızlık' hamlesi!
Toplumda giderek artan yalnızlık sendromuna karşı Gaziemir Belediyesi ...
Bayraklı'da etkili iletişim semineri
Bayraklı Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, vatandaşlarla sorunsuz ...
Kibar'da sona doğru...
Karabağlar Belediyesi’nin, hizmetleri yurttaşların ayağına götürme hedefi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri