İstanbul'da 3 Mayıs 2025'te kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, mezarı başında anıldı.
Anmaya Önder'in annesi Zeliha Önder, kızı Ceren Önder Kandemir, kardeşi Ali Önder, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bazı milletvekilleri, yakınları ve sevenleri katıldı.
Anmada konuşan Bakırhan, "hem kişiliği hem de mücadelesiyle önemli bir iz bırakan Önder'in yeri doldurulamaz bir kişi olduğunu" söyledi.
"ONUN SÖZÜNÜ SÖZ EDECEĞİZ"
Bakırhan, "Türkiye için barış için önemli bir isimdi. Bunca şey yaşayıp hala gülebilmek, mücadele etmek ve umutlu olduğumuzu göstermek karşıdakileri şaşırtıyordu. En zor zamanlarda bile bu mücadeleyi bugünlere getirdik" ifadelerini kullandı.
Bakırhan, şunları kaydetti:
"Hiçbir zaman sözünü eksiltmedi, hep üzerine koydu. İnsanların barışı dile getirmeye çekindiği dönemlerde Sırrı Süreyya her zaman barışa inandı, barışı savundu, bizi de barışa inandırdı. Bunca baskı altında bile barışın mümkün olduğunu bize öğretti. Anadolu'da bir söz vardır. 'Sözü söz etmek.' Asıl olan, sözü söz edendir, barışı barış edendir. Bizler de söz veriyoruz. Siz yoldaşların huzurunda, onun sözünü söz edeceğiz. Barışı bir gün mutlaka bu ülkeye getireceğiz."
TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ise Önder'in toplumun geniş kesimlerinde derin bir iz bıraktığını belirterek, "Bugün buraya gelen ve gelemeyen herkes aynı hüzünle aynı duyguyla Sırrı Süreyya'yı anıyor. Bir yıl önce milyonlarca evde aynı yas yaşandı" dedi.
Önder'in unutulmayacağını vurgulayan Buldan, şöyle devam etti:
"Seni yalnızca gülüşünle, esprilerinle, güzel yüzünle anmıyoruz. Aynı zamanda insanlığını, cesaretini, ferasetini de örnek alıyoruz. Barışa olan inancını, barış için verdiğin emeği, sunduğun katkıyı da anıyoruz. Sen hep, 'Barış gelsin de ne zaman gelirse gelsin ama mutlaka gelsin.' derdin. Bize çok büyük bir miras bıraktın, kalıcı ve onurlu bir barış. Verdiğin emeğin, gösterdiğin çabanın, yürüttüğün mücadelenin ne kadar büyük olduğunu en iyi bilenlerden biriyim, bunun en yakın tanıklarındanım. Burada bir kez daha söz vermek istiyorum, barışı mutlaka getireceğiz ve sana armağan edeceğiz."
KIZI CEREN ÖNDER KANDEMİR KONUŞMA YAPTI
Ceren Önder Kandemir babasına hitaben yaptığı konuşmada "Babacığım, bugün buraya dostlarınla geldik. Bedenen yanımda olmadığın bu bir yılda hem kendi dünyamızda hem de dışarıda yaşananları sana anlatmak istiyorum. Dostlarınla bir gün bile ayrılmadık, birbirimize tutunarak teselli bulmaya çalıştık" dedi.
Aile olarak Önder'in hatırasını yaşatmaya devam ettiklerini dile getiren Kandemir, "Can (torunu) bazen seni görüntülü aramak istese de kısa sürede durumu kavradı. Eve gelenlere fotoğraflarını gösteriyor, herkese senden bahsediyor. Buraya geldiğimizde kozalaklar toplayıp dedemin bahçesi, diyerek diziyor. Hatıralarına bakmak acı verir sanıyordum. Ama öyle tatlısın ki o bile neşe veriyor. Koca dünyaya gelince savaşlar çıktı, filler tepişti. Ama ülkemizde barışın inadı devam ediyor hala" diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder'in kardeşi Ali Önder de yağmurlu havada kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkürlerini iletti.
Tören, edilen duaların ardından sona erdi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
| # | TAKIM | O | G | B | M | A | Y | AV | P |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Galatasaray | 32 | 23 | 5 | 4 | 73 | 27 | 46 | 74 |
| 2 | Fenerbahçe | 32 | 20 | 10 | 2 | 71 | 34 | 37 | 70 |
| 3 | Trabzonspor | 32 | 19 | 9 | 4 | 59 | 35 | 24 | 66 |
| 4 | Beşiktaş | 32 | 17 | 8 | 7 | 56 | 36 | 20 | 59 |
| 5 | Göztepe | 32 | 13 | 13 | 6 | 40 | 28 | 12 | 52 |
| 6 | Rams Başakşehir | 32 | 14 | 9 | 9 | 53 | 34 | 19 | 51 |
| 7 | Samsunspor | 32 | 12 | 12 | 8 | 43 | 42 | 1 | 48 |
| 8 | Çaykur Rizespor | 32 | 10 | 10 | 12 | 44 | 46 | -2 | 40 |
| 9 | Tümosan Konyaspor | 32 | 10 | 10 | 12 | 42 | 45 | -3 | 40 |
| 10 | Gaziantep FK | 32 | 9 | 10 | 13 | 41 | 54 | -13 | 37 |
| 11 | Kocaelispor | 31 | 9 | 9 | 13 | 25 | 35 | -10 | 36 |
| 12 | Corendon Alanyaspor | 31 | 6 | 15 | 10 | 37 | 38 | -1 | 33 |
| 13 | Kasımpaşa | 31 | 7 | 10 | 14 | 29 | 45 | -16 | 31 |
| 14 | Natura Dünyası Gençlerbirliği | 31 | 7 | 7 | 17 | 30 | 44 | -14 | 28 |
| 15 | ikas Eyüpspor | 31 | 7 | 7 | 17 | 25 | 44 | -19 | 28 |
| 16 | Hesap.com Antalyaspor | 31 | 7 | 7 | 17 | 30 | 51 | -21 | 28 |
| 17 | Zecorner Kayserispor | 31 | 5 | 11 | 15 | 23 | 57 | -34 | 26 |
| 18 | Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük | 31 | 5 | 6 | 20 | 27 | 53 | -26 | 21 |
| 19 |

Künye
İletişim
Facebook
Twitter
RSS
Sitene Ekle
Günün Haberleri