ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
29 Şubat 2024 Perşembe - 12:48

Soyer: Yaşar Kemal’i sonsuza kadar yaşatacağız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Yaşar Kemal’i anma söyleşisinde konuşan Başkan Tunç Soyer, “Yaşar Kemal’i sonsuza kadar yaşatmak için üstümüze düşen her şeyi yapacağız” dedi.

Soyer: Yaşar Kemal’i sonsuza kadar yaşatacağız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal’i ölümünün 9. yıldönümünde “Sen, ben, o varız diye güzel bu bahçe!” adlı söyleşi ile andı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gazeteci Nedim Atilla moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş, Yaşar Kemal’in bütün kitaplarını derleyip minyatür sanatına aktaran sanatçı  Dr. Figen Gürsoy, ekonomist ve yazar Prof. Dr. Kenan Mortan konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar Yaşar Kemal’in anlatı dünyasına ve yazarla ilgili anılara değindi.

İzmir’in onursal hemşehrisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, söyleşi programında konuşmacılara teşekkür etti ve “Çok güzel şeyler anlatıldı, konuşuldu, her biriniz iyi ki varsınız” dedi. Başkan Soyer konuşmasında İzmirli yazar Kenan Mortan’ın “Yaşar Kemal’i onursal hemşehrimiz yapmaya ne dersiniz?” sorusu ve teklifine karşı olarak ise,  “11 Mart’taki belediye meclis toplantısında bu kararın geçirilmesini hedefliyoruz. İkinci olarak ise Yaşar Kemal Muhipleri Derneği kurmaya karar verdik, ben biliyorum, daha nice İzmirli de bu derneğe katılacak ve biz Yaşar Kemal’i sonsuza kadar yaşatmak için üstümüze düşen her şeyi yapacağız '' şeklinde kaydetti.

Çağımız edebiyatı resmetme geleneğini unutmuşa benziyor

Başkan Tunç Soyer’in İzmir’de altyapı, çevre, tarım yatırımlarının yanı sıra kültür sanatta da devrim yarattığını belirten moderatör Nedim Atilla “Bu salonun böyle dolu olacağını tahmin ediyorduk” dedi.  Atilla, “Yaşar Kemal’in kitaplarını okuduğumuzda en çok karşılaştığımız metaforun bahçe olduğunu biliyoruz. Bin bir çiçekli bahçeler... Birtakım romanları resimlemek, dünya edebiyatının bir geleneğidir ya, çağımız genellikle bu işi unutmuşa benziyor. Bu güzel gelenek sürdürülebilseydi edebiyat için de, resim için de iyi olurdu. Kadim çağlardan bu yana, ta mağaralardan beriye, bu iki görkemli sanat birbirini tamamlamıştır. Birçok duvar resminin kaynakları eski destanlar, efsaneler, masallar, türkülerdir. Homeros’un İlyada’sı Odyseia’sı çağlar boyunca resimlere heykellere kaynaklık etmiştir. Çağımızda da yoğun olarak, bu iki sanatın birbirini desteklemesi iyi olurdu. Bence eski zamanlardan bu yana, bu iki sanatın birleşmesi, bütünleşmesi boşuna değildir. Sebebi de ortadadır ve açık seçiktir” ifadelerini kullandı.

“Yaşar Kemal’in yayıncısı olmak çok önemli bir şey”

İzmirlilerin salonu doldurduğu söyleşide konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Raşit Çavaş, “Yaşar Kemal’in yayıncısı olmak çok önemli bir şey. Büyük bir cesaretle Yaşar abiyle görüşmeye gitmiştim. 40’ın üzerinde kitabı vardı, biz de yeni yayınevi kurmuştuk. 2005’te birdenbire Yaşar Kemal’in yayımlanmamış kitaplarını yayımlamaya başladım. Her iki yılda bir yeni kitap yayımlamaya koyulduk. Şiirlerini okuyucuyla buluşturduk. Önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları olarak da Yaşar Kemal’in kitabını yayımlayacağız” diye konuştu.

İzmirlilerle buluşturma heyecanı

Raşit Çavaş’ın ardından konuşan sanatçı Figen Gürsoy ise Türkiye’de bir ilke imza atıp Yaşar Kemal’in bütün kitaplarını minyatüre döktüğünü ve bu eserleri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde bir sergiyle İzmirlilerle buluşturduğu için yaşadığı heyecanı aktardı. Gürsoy, “Minyatür resmi kitap resmi olduğu için bu çalışmayı yaptım. Kitaptan çıkan buluşmaları tekrar kitapla buluşturmak istedim. Beni besleyen sofraya benim de katkı sunmam gerekti. Bunu da Anadolu’yu en iyi anlatan yazarla yapmam gerekirdi. O da kuşkusuz Yaşar Kemal’di. Bir yıl boyunca 57 kitabı sistematik olarak okudum ve ikinci yıl kendi notlarımdan bütün çizimlerini yapıp üçüncü ve dördüncü yılda da tamamladım” şeklinde konuştu.

Barışı savunurdu

Yazar Prof. Dr. Kenan Mortan ise Yaşar Kemal hakkında az bilinen hikayeleri İzmirlilerle paylaştı. Mortan konuşmasında, “2 Aralık 2022’de burada bir Yaşar Kemal sempozyumu yaptık. Bu sempozyum sırasında Tunç Soyer Yaşar Kemal için  ‘Yaşar Kemal, barışı savunma kılıcıdır’ demişti. Yaşar Kemal sözlü ve yazılı edebiyatın kesişme noktasıdır. Yaşar Kemal’in yazılarında doğrudan bir başkaldırı vardır.” dedi. Yaşar Kemal’in aynı zamanda barış adına ciddi yazılar yazdığını belirten Kenan Mortan, “Yaşar Kemal, ‘Türkiye Barışını Arıyor’ konferansında ‘Ya gerçek bir demokrasi ya hiç’ diyerek tavrını ortaya koyan bir yazardır” diye konuştu.

 
Bakan Uraloğlu İzmir'de... Lojistik merkez sayısı artacak!
 
CHP Kemalpaşa açılışa hazırlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"100. Yılın Öyküsü, Şiiri yarışması sonuçlandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet’in kurucu değerlerine ithafen ...
100. Yıl Kitap Kulübü’nün konukları Mine Söğüt ve Nevzat Kaya olacak!
100. Yıl Kitap Kulübü’nün düzenlediği yazar buluşmaları, Mine Söğüt ve ...
'Paris Yalnızlığı' Ada Modern Sanat Galerisi'nde...
Ada Modern Sanat Galerisi, fotoğraf sanatçısı Bayram Yılmaz’ın ‘Paris ...
 
Kanun virtüözü Ahmet Baran’dan Gaziemir’de muhteşem konser!
Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği konserde sahne alan dünyaca ünlü kanun ...
İzmir'de tiyatro günleri başlıyor
İzmir Tiyatroları Derneği’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile ...
Sahne Tozu Tiyatrosu, Gırgıriye’yi Sosyal Market'e destek için oynadı!
Sahne Tozu Tiyatrosu,  usta sanatçı Müjdat Gezen’in yazdığı ve yönettiği ...
 
Gaziemir’de yapay zeka ile insanın aşk hikayesi sahnelendi!
Zeynep Özyağcılar’ın yazdığı ve oynadığı, yapay zeka ile insanın aşkını, ...
Ay Art Galery'de Türk Resim Sanatı Sergisi ve Çalıştayı!
Ay Art Galery'de Türk Resim Sanatı Sergisi ve Çalıştayı gerçekleştirildi. 
Dikkat Nine Çıkabilir prömiyerini yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) yeni çocuk ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri