Soyer davasında flaş gelişme... Mahkeme iddianameyi iade etti!
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yargılandığı kooperatif davasındaki üçüncü dosyada hazırlanan iddianame mahkeme tarafından iade edildi.
- | Son Kale İzmir
- | Güncelleme:
Soyer'in avukatları tahliye çağrısı yaparak, "Kooperatifteki hangi zimmet eylemine, hangi davranışıyla yardım ettiği gösterilememiştir. Aldığı bir karar, verdiği bir talimat, imzaladığı bir belge veya suç kastını ortaya koyan somut bir delil belirtilmemiştir. Başka bir ifadeyle, Tunç Soyer’in hangi somut eylemi nedeniyle suçlandığının açıklanmadığı mahkemece kabul edilmiştir" açıklamasını yaptı.
SONKALEİZMİR-Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tutuklu yargılandığı kooperatif davasının üçüncü dosyası ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Eylül'de hazırlanan iddianameyi iade etti. Soyer'in avukatları yazılı bir açıklama yaparak tahliye çağrısı yaptı. Açıklama şöyle:
"Tunç Soyer’in aynı konudan üçüncü kez tutuklandığı “yedeğin yedeği” dosyada 28 Eylül’de iddianame düzenlendi. Ancak İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ekim tarihinde iddianameyi iade etti.
Mahkemenin iade gerekçeleri, aylardır dile getirdiğimiz hukuksuzluğu açıkça ortaya koydu:
Kimin hangi suçu işlediği, ne kadar paranın zimmete geçirildiği, hangi belgenin sahte olduğu, kimin hangi eyleminden sorumlu tutulduğu somutlaştırılmamıştır. Üstelik şüphelilerin lehine olan deliller tartışılmamış, bilirkişi ve MASAK raporları herhangi bir değerlendirme yapılmaksızın kopyalanarak iddianameye aktarılmıştır.
Tunç Soyer bakımından ise Mahkemenin tespitleri şu şekilde:
Kooperatifteki hangi zimmet eylemine, hangi davranışıyla yardım ettiği gösterilememiştir. Aldığı bir karar, verdiği bir talimat, imzaladığı bir belge veya suç kastını ortaya koyan somut bir delil belirtilmemiştir.
Başka bir ifadeyle, Tunç Soyer’in hangi somut eylemi nedeniyle suçlandığının açıklanmadığı mahkemece kabul edilmiştir.
Savcılığın iade kararına yaptığı itiraz, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesince karşı oyla kabul edildi. Dosya yeniden İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Ancak itirazın kabul edilmesi, iddianamedeki eksiklikleri ve Mahkemenin ortaya koyduğu somut tespitleri ortadan kaldırmamaktadır.
Şimdi soruyoruz: Hangi eylemiyle hangi suça yardım ettiği dahi ortaya konulamayan Tunç Soyer neden hâlâ tutukludur?
İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinin tensip kararıyla birlikte bu hukuksuz tutukluluğa son vermesini, iade kararı doğrultusunda derhal tahliye kararı vermesini talep ediyoruz.
Duruşma takvimi: Tahliye olduğu, tutuksuz yargılandığı ilk dosyanın duruşması 16 Ekim saat 10.00’da, tutuklu yargılandığı ikinci dosyanın duruşması 18 Kasım saat 10.30’da Aliağa (Şakran) Cezaevinde görülecektir. Üçüncü dosyada ise duruşma günü tensip ile verilecektir."

YORUMLAR
Yorum Yap