ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    40,1704
    Dolar
  • Euro
    47,0711
    Euro
  • Altın
    4.335,040
    Altın
  • Bist-100
    10.358,00
    Bist-100
  • ADANA
    24/34°
    ADANA
  • ANKARA
    21/37°
    ANKARA
  • ANTALYA
    24/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    22/37°
    BURSA
  • ISTANBUL
    23/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    23/35°
    IZMIR
  • KONYA
    20/35°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İBB soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı
İBB soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı
İstifa krizi YSK’da çözüldü: CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı!
İstifa krizi YSK’da çözüldü: CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı!
Bütün kredi kartı sahiplerini ilgilendiren yeni düzenleme
Bütün kredi kartı sahiplerini ilgilendiren yeni düzenleme
İstanbul’da ekmeğe zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı
İstanbul’da ekmeğe zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı
11 Temmuz 2025 Cuma - 13:33

Srebrenitsa Soykırımı Menemen'de unutulmadı

30 yıl önce bir insanlık suçu olarak hafızalara kazınan Srebrenista Soykırımı'nın yıl dönümünde, Menemen'de anma töreni gerçekleştirildi. Başkan Aydın Pehlivan, "Srebrenitsa, bize gösterdi ki; eğer birlik olmazsak, eğer zulme sessiz kalırsak, yarın biz de aynı acılarla sınanabiliriz. O yüzden bu meydanda duran her bir yüreğe sesleniyorum: Unutma, unutturma! Çünkü unutan, tekrar yaşar! Şehit olan tüm Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Rabbim bir daha böyle acılar göstermesin” dedi.

Srebrenitsa Soykırımı Menemen de unutulmadı

Bosna Hersek'te 8372 kişinin yalnızca soyu ve inancı nedeniyle sistemli bir soykırıma uğramasının 30. yıl dönümünde Srebrenitsa Soykırımı Menemen'de anıldı. Anma törenine Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ile birlikte Menemen Kaymakamı Vedat Yılmaz, Menemen Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kaçar, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ekrem Selim İleri, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Hakkı Durmaz, MHP Menemen İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı, Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aykut Taylan Varlı, kamu kurum ve kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, STK başkan ve yöneticileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.



"Unutan tekrar yaşar"

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, 30 yıl önce, Avrupa’nın göbeğinde tüm dünyanın gözleri önünde, Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki bir şehirde, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, gençler sistemli bir şekilde katledildiğini belirtti.

Yüzlerce yıldır kader birliği yaptığımız Boşnak kardeşlerimizin  bu dostluk ve kardeşlikten dolayı acılarla sınandığını ifade eden Pehlivan, “Bu, sadece Boşnak kardeşlerimize değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtu. Biz bugün burada sadece bir anma yapmıyoruz. Aynı zamanda bir duruş sergiliyoruz. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için, her zaman hakkın, adaletin ve insanlığın yanında olduğumuzu haykırıyoruz. Sessiz kalmadığımızı, unutmadığımızı ve asla unutturmayacağımızı gösteriyoruz! Srebrenitsa, bize gösterdi ki; eğer birlik olmazsak, eğer zulme sessiz kalırsak, yarın biz de aynı acılarla sınanabiliriz. O yüzden bu meydanda duran her bir yüreğe sesleniyorum: Unutma, unutturma! Çünkü unutan, tekrar yaşar! Şehit olan tüm Boşnak kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Rabbim bir daha böyle acıları ne Bosna’ya, ne bu coğrafyaya ne de insanlığa yaşatmasın." ifadelerini kullandı.

"Dilsiz şeytan olmadık"

Menemen Kaymakamı Vedat Yılmaz ise konuşmasına Aliya İzzetbegovic'in, "Ve her şey bittiğinde hatırladığımız tek şey, düşmanlarımızın sesleri değil, dostlarımızın sessizliğidir." sözleriyle başladı. "Kosova Savaşı sonrası Balkan coğrafyasında birliği beraber kurduk." diyen Menemen Kaymakamı Yılmaz, "21. yüzyıl ne yazık ki birçok insanın soykırımlarla, acılarla karşılaştığı bir yıl oldu. Srebrenitsa'da Birleşmiş Milletler'in ihmal ve ihlalleri ölümlerle sonuçlandı. Çok hüzünlü bir olay bu. Öncelikle Aliya İzzetbegovic önderliğinde tüm direnişçilerin kahramanlığı karşısında saygıyla eğiliyoruz. Bugün ne yazık ki Gazze'de, Arakan'da bu katliamlar yaşanıyor. Uygur Türkleri bunları yaşıyor. Yine de millet olarak gururluyuz. Çünkü millet olarak hep zalimin karşısında durduk. Dilsiz şeytan olmadık. Karakterimizin özelliği bu bizim. Ecdadımız ve Kurucu Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize bunu öğretti. Hep beraber Srebrenitsa Soykırımı'nı anıyoruz. Anadolu olarak onları her zaman hatırlayacağız. Allah hepsine rahmet eylesin." dedi.



"Sessizliğin bir çığlığı var"

AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ekrem Selim İleri de "Sessizliğin bir çığlığı var. Bu çığlığı ancak kalp gözüyle bakan insanlar duyabilir. Bosna'da 2 yıl önce Srebrenitsa anneleriyle bir araya geldik. Onların duygularını sizlerle paylaşmak isterim. Dediler ki, 'Sizlerden tek bir şey istiyoruz; dünya gözüyle evlatlarımızın en azından mezar taşı olmasını istiyoruz.' Bu beni çok duygulandırmıştı. Yine oradayken fakir bir köyde oyuncak bebek vermek istediğimiz kız çocukları, anne ve babalarının hayatta olduğunu ve bu oyuncakları onların alabileceğini söyleyerek, kendilerinden daha ihtiyaçlı bir köydeki çocuklara oyuncakları götürmemizi söyleyip, onlara verdiğimiz oyuncakları bize geri verdiler. Asil yürekli evlatlarımız yetişiyor." dedi.



Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aykut Taylan Varlı ise Srebrenitsa'da soykırımın üstünden 30 yıl geçmesine rağmen bugün bile definlerin devam ettiğini söyledi. Yaşanan zulmün unutulmayacağını vurgulayan Varlı, Srebrenitsa'da bir cenazede yalnızca 50 santimetre boyunda bir tabuta eli değdiği anda bir ebeveyn olarak çok etkilendiğini ifade etti. 8372 kayıp başvurusuna rağmen bugüne dek mezarı bulunan isim sayısının 6 binlerde olduğunu belirten Varlı, "Unutmayacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki Srebrenitsa Anıtı'na karanfiller bırakılırken, anıt etrafında oluşturulan sergi alanı gezilerek, 30 yıl öncesinde yaşanan korkunç soykırımın boyutları bir kez daha görüldü. Ayrıca Menemen Belediyesi tarafından soykırımda hayatını kaybedenler için lokma döküldü.



AK Parti ve MHP'den aşure ikramı

Öte yandan Cumhuriyet Meydanı'nda Srebrenitsa Anması ile birlikte AK Parti ve MHP'nin Menemen ilçe başkanlıkları tarafından Aşure ayı olması nedeniyle aşure dağıtıldı. Aşure dağıtım alanını ziyaret eden Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Hakkı Durmaz ve MHP Menemen İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı'ya yaptıkları etkinlik için teşekkür ederken, aşure hayrının kabul olmasını diledi. Başkan Pehlivan, "Paylaştıkça çoğalan aşure gibi, kardeşliğimiz ve muhabbetimiz de daim olsun." dedi.

 
Terör örgütü PKK'lı ilk grup silah bıraktı! İlk görüntüler geldi
 
Dervişoğlu’ndan Fatih Altaylı ve Ekrem İmamoğlu’na ziyaret; "Süreçle ilgili kaygıları var ama moralleri yüksek"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa Sosyal Tesislerinde bütçe dostu ve yenilikçi dönem
Kemalpaşa Belediyesi, ilçedeki sosyal yaşam alanlarını daha konforlu, ...
Örnekköy kentsel dönüşüm projesi için kura çekimi yapıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde ve yüzde 100 uzlaşı ilkeleriyle ...
İzmir Büyükşehir'den kooperatif ve kentsel dönüşüm süreciyle ilgili açıklama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada kentsel dönüşüm ...
 
Yunusemre'nin U17'leri Türkiye Şampiyonası için Uşak'ta mücadele edecek
U17 Türkiye Futbol Şampiyonası'nda Manisa'yı temsil eden Yunusemre Belediyespor, ...
Sokak Senin Mahalle Olimpiyatları çok sevildi!
Mahalle kültürünü canlandırmak ve çocukları sporla buluşturmak amacıyla ...
Konak’ta Srebrenitsa yası: Unutmadık, unutmayacağız
Konak Belediyesi’nin, Konak Kent Konseyi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri ...
 
Efes Tarlası Bakkalı yerli üretimin kalbi olmaya devam ediyor
Efes Tarlası Bakkalı, kadın üreticilerin el emeği ürünlerini vatandaşlarla ...
Balçova'da 874 kaçak yapı yıkılacak!
Balçova Belediyesi, ilçe sınırlarındaki imar mevzuatına aykırı 874 kaçak ...
Yörük festivali için ilk adım atıldı
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Ege Bölgesi Yörük Türkmen Dernekler ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Kayserispor 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Beşiktaş 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Çaykur Rizespor 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Corendon Alanyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Galatasaray 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Gaziantep FK 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Gençlerbirliği 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Göztepe 0 0 0 0 0 0 0 0
10 ikas Eyüpspor 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Kasımpaşa 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Kocaelispor 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Antalyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Rams Başakşehir 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Samsunspor 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Fatih Karagümrük 0 0 0 0 0 0 0 0
18 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
19 Trabzonspor 0 0 0 0 0 0 0 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri