ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2142
    Dolar
  • Euro
    35,1106
    Euro
  • Altın
    2.469,660
    Altın
  • Bist-100
    10.159,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/25°
    ADANA
  • ANKARA
    9/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    12/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu!
Okulda biber gazı kapsülü patladı: 25 öğrenci hastanelik oldu!
Okulda biber gazı kapsülü patladı: 25 öğrenci hastanelik oldu!
CHP'li Nalbantoğlu'dan 9. Yargı Paketi'ne insan hakları eleştirisi...
CHP'li Nalbantoğlu'dan 9. Yargı Paketi'ne insan hakları eleştirisi...
Konut fiyatlarında düşüş sürüyor... 10 ay oldu!
Konut fiyatlarında düşüş sürüyor... 10 ay oldu!
6 Mayıs 2022 Cuma - 10:54

Sürdürülebilir enerji için İZSU'dan dev adımlar!

İZSU Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yıl sonuna kadar 9 ayrı enerji santralini hayata geçirmeyi planlıyor. İZSU’nun “sürdürülebilir ve inovatif enerji yönetimi” stratejisinin ana hedefi; 2025 yılı sonuna kadar enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamak.

Sürdürülebilir enerji için İZSU dan dev adımlar!

Kur hareketlerindeki dalgalanmalar nedeniyle enerji fiyatlarının sürekli artması ve buna bağlı olarak maliyetlerde de ciddi oranda artış yaşanmasına karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi birçok alanda güneş enerjisi kaynağından yararlanarak, enerji maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlıyor. İZSU Genel Müdürlüğü de enerji stratejisini, sürdürülebilir ve inovatif bir enerji yönetim sistemi ile genişleterek tasarruf hedeflerini belirledi. Çeşitli işletmelerde, pompa istasyonlarında ve tesislerde ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeyi hedefleyen İZSU, daha düşük maliyetler ile elektrik enerjisi temin ederken, enerji arz güvenliğini sürdürülebilir kılmak ve güçlendirmek için temiz enerji kaynak çeşitlendirmesi de sağlayacak.

Yenilenebilir enerji kullanılıyor
İZSU Genel Müdürlüğü, kuracağı yenilenebilir enerji santralleri ile kendi elektriğinin tamamını üretebilir duruma gelene kadar tedarik edeceği elektrik enerjisinin de yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor olma şartını arıyor. İZSU, Ocak 2022 itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZETAŞ A.Ş’den temin ettiği enerjinin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklı olduğunu belgeleyen uluslararası geçerlilikte I-REC sertifikasına sahiptir.

İlk hedef yüzde 30
Yıllık 400 milyon kWh enerji tüketimi olan İZSU, 2023 yılı sonuna kadar yüzde 15 enerji tasarrufu hedefi ile yıllık 60 milyon kWh enerji tasarrufu yapmayı, 42 MW Güneş Enerji Santrali (GES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Boru İçi Hidroelektrik Santral (HES) kurulumu ile toplam tüketiminin % 23’ünü; 2025 yılı sonuna kadar 17 MW GES/RES/HES hibrit sistemlerin kurulumu ile de toplam tüketimin yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamayı kurumsal karbon ayak izini yüzde 26 oranında azaltmayı hedefliyor.

9 tesis ile 30 milyon tasarruf
2022 yılı sonuna kadar 9 ayrı bölgede tamamlanması planlanan toplam 30 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) ile atıksu ve içme suyu arıtma tesislerinin enerji tüketimleri karşılanacak. Enerji izin süreçleri devam eden ve 2022 yılında yapımlarının tamamlanması planlanan santrallerden elde edilecek enerji ile İZSU’nun yıllık kazancı 30 milyon lira olacak.

Bu kapsamda Foça Gerenköy Atıksu Arıtma Tesisi’ne 8 MW, Menemen Emiralem Atıksu Arıtma Tesisi’ne 4 MW, pompa istasyonlarında 0,6 MW, Ödemiş Datbey’de 2,3 MW, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde 9,9 MW, Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’nde 1 MW ve su depolarında 4 MW kapasiteli güneş enerji santralleri ve su isale hatlarında 0,9 MW kapasiteli boru için hidroelektrik santraller kurulması planlanıyor.

Alternatif enerji kaynakları da araştırılıyor
İZSU, agrofotovoltaik, off-shore rüzgar enerjisi, hidrojen enerji ve gizli su gücü gibi alternatif enerji kaynaklarını kullanarak tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak için AR-GE çalışmalarını da sürdürüyor.  

İZSU’nun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Çerçeve Programlarından Ufuk 2020 (Horizon 2020) kapsamında kabul almış bir, Ufuk Avrupa (Horizan Europe) kapsamında başvuru yapılmış ve ön değerlendirme sürecini olumlu olarak tamamlamış bir  ve başvuru sürecinde bir  olmak üzere toplam 3 proje çalışması bulunuyor.

TUBİTAK-MAM, Avustralya, Çek Cumhuriyeti ve İzlanda ortaklığı ile yürütülen “Su-Enerji Bağlantısını Optimize Etmek İçin Su Temini Altyapısının Dijitalleştirilmesi (DIWIEN)” Projesi, İZSU’nun AB komisyonu tarafından desteklenen ilk projesi oldu. Projenin hayata geçmesi ile İzmir, akıllı su yönetimi ve elektrik üretimi / tüketimi için sürdürülebilir hidroelektrik çözümlerden yararlanacak.

TUBİTAK-MAM, İtalya, İspanya, İsveç, Avusturya, Çekya, Belçika, İzlanda ortaklığı ile başvuru yapılan ve ön değerlendirme sürecini olumlu olarak tamamlayan “Avrupa’nın Gizli Su Gücü – H-HOPE» projesi ile, mevcut su tesislerindeki (atık su şebekesi arıtma tesisleri, sulama sistemleri, vb.) gizil hidro, titreşim ve jeotermal enerjiyi geri kazanabilen yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojiler geliştirilmesi hedefleniyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü, Dublin Üniversitesi ve İrlanda Üniversitesi koordinatörlüğünde TUBİTAK-MAM, İtalya, İspanya, İsveç, Avusturya, Çekya, Belçika, İzlanda ortaklığı ile başvuru aşamasındaki “Gürültü Etkileri için Fayda/Maliyet Optimizasyonu Yol Haritası (Corazon)» projesi ise yenilenebilir enerji kaynaklarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırarak mevcut ve planlanan yenilenebilir enerji tesislerimizde iyileştirmeler yapacak.

 
Bornova’da Mayıs ayı şenliklerle renklenecek!
 
Ümit Özdağ, Soylu'ya seslendi:İkimizden birisi ölene kadar...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da Mayıs ayı şenliklerle renklenecek!
Bornova Belediyesi, ilçenin farklı yerlerinde düzenlediği Bahar Şenlikleri ...
Gümrükçü'den Kuzey Makedonya'ya vatandaşlık çağrısı!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında ...
Kent, mekan ve toplumsal eşitsizlik masaya yatırılacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 11-12 Mayıs’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ...
 
Asfalt Üretim Tesisi Bornova’ya kazandıracak!
İlçedeki yol sorunlarını iki yıl içinde tamamen çözme hedefi doğrultusunda ...
Bayraklı baharı coşkuyla karşıladı!
Bayraklı Belediyesi, baharın habercisi Hıdırellez’i Doğançay’da düzenlenen ...
Kardeş şehir Troisdorf'tan Menderes jesti!
İzmir’in Menderes ilçesinin adı, kardeş şehri Troisdorf Belediyesi tarafından ...
 
Üç fidan Gaziemir'de anıldı!
Türkiye’deki 68 kuşağının devrimci isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ...
Torbalı'da Hıdırellez ateşi yandı!
Koronavirüs salgını nedeniyle bir süredir düzenlenemeyen Hıdırellez kutlamaları ...
Kültürpark'ta hıdırellez coşkusu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bolluğun ve bereketin simgesi, baharın müjdecisi ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri