ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4417
    Dolar
  • Euro
    34,8475
    Euro
  • Altın
    2.435,860
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
3 Mayıs 2022 Salı - 14:33

Süt fiyatlarına bir zam daha!

Perakende süt ve süt ürünleri fiyatlarına nisan sonu, mayıs başı itibarıyla bir zam daha geldi.

Süt fiyatlarına bir zam daha!

Bir litre sütü yaklaşık 8 liraya mal edip 5.70 TL’den satan üreticinin zararı her geçen gün büyürken, marketlerde satılan bir litre sütün fiyatı uçuk fiyatlara ulaştı.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, perakende süt ve süt ürünleri fiyatlarına nisan sonu, mayıs başı itibarıyla bir zam daha geldi.

Son gelen zamlarla birlikte marketlerde satılan yaygın markalı bir litre tam yağlı sütün fiyatı 15,95 TL’ye kadar çıktı. Sene başında 8 lira olan yaygın markalı bir litre yarım yağlı süt fiyatı ise 12 liraya ulaştı.

40 LİRADAN AŞAĞI PEYNİR YOK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de süt ve süt ürünlerinin son bir yılda yüzde 40 ila yüzde 54 aralığında zamlandığını ortaya koydu.

Ülke genelinde ortalama bir litre süt fiyatlarının 2021 Mart’ta 6,2 TL iken 2022 Mart’ta 9,1 TL’ye çıktığını ortaya koyan TÜİK verileri bile, 40 liradan aşağı bir kilo peynir bulunmadığını gösteriyor.

Buna göre, 2022 Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre kaşar peyniri fiyatları yüzde 40,4 zamlanarak 70,2 TL’ye, krem peynir yüzde 43,8 zamlanarak 51,4 TL’ye ve beyaz peynir de yüzde 54 zamlanarak 44,4 TL’ye çıktı.

O dönem çiğ süt zamlarını olumlu karşılayan üretici, ertesi güne yem fiyatlarına yapılan zamlarla uyanınca, çiğ süt fiyatlarındaki artış anlamını yitirdi. Ancak sanayici, maliyetlerinin önemli bir kalemini oluşturan çiğ sütteki bu artış sonrası sattığı süt fiyatlarını artırdı ve vatandaş 2021 Aralık’ta bir hafta içinde iki kez süt zammına maruz kaldı.

Üreticinin sattığı süt başına ettiği zararın büyümesi üzerine çiğ süte yapılan bir diğer artış da nisan ayında geldi. 1 Nisan’dan itibaren çiğ süt fiyatları 5,70 TL’ye çıktı. Bu da perakende süt fiyatlarının 16 liraya kadar yükselmesindeki en önemli sebeplerden biri oldu.

YAZ AYLARINI İŞARET ETTİ

Ancak gelinen noktada, çiğ süte yapılan zamların yalnızca sanayiciye yaradığını kaydeden üreticiler, süt yem paritesinin birin altında 0,87 olduğunu, yani bir kilo süt satarak bir kilo yem alamadıklarını, aynı şekilde et yem paritesinin de üreticinin aleyhine olduğunu vurguluyor.

Zarar ettiği için çareyi hayvanlarını kesime göndermekte bulan üreticiler, daha fazla hayvanın kesime gitmesine müsaade edilmemesini, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) süt fiyatlarını bir an önce açıklamasını talep ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dün bu konuda yaptığı açıklamada şu uyarıda bulunmuştu:

“Besi hayvancılığında da et yem paritesi 15,25 ile üreticinin aleyhine. Üretici bir kilo karkas et sattığında en az 20 kilo yem alabilmelidir. Bu pariteye göre 87 lira olan karkas et fiyatının 110 lira civarında olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken süt işletmeleri küçüldüğü için besi üreticisi hayvan bulmakta güçlük çekecektir. Üretimin sağlanması noktasında tedbir alınmadığı takdirde yaz aylarında et ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışları görebiliriz.”

Ancak bunlar ülke genelindeki ortalama fiyatlar… Marketlerdeki peynir fiyatları ise TÜİK’teki ortalama fiyatların neredeyse iki katı seviyesinde.

Süt ve süt ürünlerinde yapılan söz konusu zamlar, 2018 Ağustos’taki kur krizinden bu yana çok kısa aralıklarla, devam ediyor.

O dönemki kur krizinin maliyetlerde yarattığı artış sonrası, bir litre kutu sütün fiyatı 3,75 TL’den 5,95 TL’ye çıkmıştı. Market markalı sütlerin fiyatı ise o dönem 2.50-2.75 TL’den 3.75 TL’ye yükselmişti.

Kademeli bir şekilde sürekli artan süt fiyatlarının 10 lirayı aşması ise 2021 Aralık’ta üreticinin sattığı çiğ süt fiyatlarına yapılan artışlarla oldu. Ancak, sattığı bir litre sütle bir kilo yem alamaz duruma gelen üreticiyi rahatlatmak amacıyla çiğ sütte yapılan bu artışlar, ne çiftçiye ne tüketiciye yaradı.

Etiketler:
 
İzmir'de silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
 
Karşıyaka'dan rakiplere net mesaj
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altında yarım gram dönemi!
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, ziyaret ettiği Kuyumcular Çarşısı’nda, ...
Altın piyasası karıştı!
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarını hızlandıracağına ilişkin ...
Sistem kökten değişecek!
Alışveriş yaparken kullandığımız nakit paralar tarih olacak. Dünyanın ...
 
Kilosu 350 lira!
Konya’nın Beyşehir ve Derebucak ilçelerinde, bu yıl kilosu 350 liradan ...
Alkole bir zam daha!
Tekel Bayileri Platformu (TBP) Başkanı Özgür Aybaş, bir içki grubuna daha zam geldiğini duyurdu.
Müze giriş ücretlerine yeni tarife
Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Milli Saraylar'a bağlı saray, köşk, kasır, ...
 
İzmir’den kruvaziyer turizmi için Miami çıkarması
İzmir Valiliği'nin koordinasyonuyla 5 kurumun, kruvaziyer gemileriyle ...
Elektriğe büyük zam geliyor!
Üretim maliyeti ile tarife arasındaki fark büyüyor. Maliyeti 2.41 TL olan ...
Benzine büyük zam!
Benzine bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere büyük zam geliyor.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri