ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/22°
    ADANA
  • ANKARA
    10/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/15°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/21°
    IZMIR
  • KONYA
    10/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Fenerbahçe-Monaco maçında ortalık karıştı!
Fenerbahçe-Monaco maçında ortalık karıştı!
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
14 Nisan 2023 Cuma - 10:31

TMMOB'dan parkın imara açılmasına sert tepki!

İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki büyük Gül Parkı'nın imara açılarak Özelleştirme İdaresi tarafından satılmak istenmesi tepki çekti. TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada söz konusu imar planı değişikliğinin 2019 yılında Danıştay tarafından iptal edildiği, aynı planın geçtiğimiz gün Resmi Gazete'deki kararla yeniden onaylandığıa dikkat çekildi. 

TMMOB dan parkın imara açılmasına sert tepki!

Özelleştirme İdaresi, İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki Büyük Gül Parkı olarak kullanılan hazine arazisini satışa çıkardı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla satışı yapılacak alanın imar planı değiştirildi. Sosyal ve kültürel tesis alanı olan parselin Gelişme Konut Alanı ve Park olarak tescil edilmesine bir tepki de TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden geldi. 

Odadan yapılan açıklamada söz konusu imar değişikliğinin 2019 yılında da gündeme geldiği, mahkemeye taşınan kararın Danıştay tarafından iptal edildiği hatırlatıldı. 

İmar değişikliğinin 12.04.2023 tarihinde yeniden Resmi Gazete'de yayımlanarak onaylandığının ve yeşil alanının imara açıldığının belirtildiği ''Hukuksuzluğun filmi kaç defa daha çekilecek!'' başlıklı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

''Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı İzmir İli, Çiğli İlçesi, Küçükçiğli Mahallesi, 1075 ada, 1 parsele "Gelişme Konut Alanı (E:1,40; Yençok: 6 Kat) ve Park" kullanım kararları getirilmesine yönelik Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği, 13.04.2023 tarih ve 32162 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan 12.04.2023 tarih ve 7074 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yeniden onaylanmıştır.

Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmaz, Çiğli İlçesinde ikamet eden nüfusun ihtiyaçları dikkate alınarak, 3194 sayılı İmar Kanunu gereği 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında kamusal bir kullanım olan sosyal ve kültürel tesis alanı olarak belirlenmiş ve bu amaca yönelik olarak imar uygulaması yapılmak suretiyle Maliye Hazinesi adına tapuda tescil edilmiştir. Sosyal ve kültürel tesis yapılmak üzere kamu eline geçmiş bir alanın, imar planı değişikliği yoluyla gelişme konut alanı olarak kullanım kararı getirilmek suretiyle özel ve tüzel kişilere satılması planlama esasları ve şehircilik ilkelerine aykırıdır.

Bu nedenle, 16.04.2019 tarih ve 941 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanan İzmir İli, Çiğli İlçesi, Küçükçiğli Mahallesi, 1075 ada, 1 parsele "Gelişme Konut Alanı (E:1,40; Yençok: 6 Kat) ve Park" kullanım kararları getirilmesine yönelik aynı nitelikteki plan değişikliklerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 6. Dairesi Başkanlığı nezdinde dava açılmıştır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu`nun 31.10.2022 tarih ve 2022/2989 Esas, 2022/3028 karar sayılı kararıyla, 16.04.2019 tarih ve 941 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Değişikliği iptal edilmiştir. Söz konusu karar gerekçesinde "Uyuşmazlık bu çerçevede değerlendirildiğinde, alanda ne kadar nüfus yoğunluğu öngörüldüğünün hesap edilmesi; buna göre ilgili kuruluşlardan gerekli görüşler alınarak, bu nüfusun ihtiyacı olan sosyal donatı alanı miktarının mevzuat ile öngörülen standartlara uygun olup olmadığının değerlendirilmesi, alanda bu ihtiyacın karşılanması mümkün ise sosyal donatıların ayrılması, mümkün değil ise nerede ve nasıl karşılanacağına ilişkin araştırma ve analizlerin yapılması sonucunda dava konusu imar planlarının hazırlanması, alanda yoğunluğu artıran ve kentsel ulaşım sistemini etkileyen nitelikteki imar planında, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla, ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporunun ve analizinin hazırlanması/hazırlattırılması gerekirken, bu hususlar yerine getirilmeksizin onaylanan söz konusu imar planlarının, çevre imar bütünlüğünü bozmayacak nitelikte olduğundan söz edilebilmesine bu haliyle olanak bulunmamaktadır." denmektedir.

Mahkeme kararından da açıkça görüleceği üzere kamu mülkiyetinde bulunan dava konusu alanın kamu kullanımı dışına çıkarılması hukuka aykırı bulunmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu alanın yeniden yapılaşmaya açılması alınan kararı yok sayma anlamına gelmektedir.  Oysa ki; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanunu`nun "Kararların sonuçları" başlıklı 28. maddesinde idarelerin yargı kararlarının tüm gereklerini yerine getirerek işlem tesis etme yükümlülükleri açıkça öngörülmüştür. Yargı kararının kısmen veya yalnızca yüzeyde uygulanmasının ise bu yükümlülüğü karşılamadığı, hatta yargı kararının arkasından dolanmak gibi kötü niyetli tutumlar olarak algılanmasının kaçınılmaz olduğu açıktır. Bu hukuksuz uygulamalar esasen görevi kötüye kullanma fiilini doğurmaktadır.

Mahkeme kararlarına rağmen kentlinin sosyal ve teknik altyapı ihtiyacını karşılayacak nitelikte olan ve kamusal kullanıma ayrılmış bir mülkün, yeniden onaylanan imar planı değişiklikleri ile özelleştirilmesinde ısrar edilmesi bilim ve akla tamamen aykırılık teşkil etmektedir. 

Halkın ortak yararını hiçe sayan tamamen rant amaçlı bu akıl dışı girişime karşı başta İzmirlileri olmak üzere hukuka inancı olan  tüm kurum ve kuruluşları itirazlarını yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz. ''

İLGİLİ HABERİ OKUMAK İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ!

 

 
Karabağlar'da ilçe protokolü iftarda buluştu
 
Seferihisar’da Temel Cingöz Caddesi yenilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kaçak sigara operasyonu!
İzmir'in Buca ve Karşıyaka ilçelerinde düzenlenen operasyonda 5 milyon ...
İzmir'e yeni baraj geliyor!
İzmir’e bir baraj daha geliyor. Türkiye’nin en verimli havzalarından Küçük ...
TBMM tarihinin en garip basın toplantısı!
CHP'li Servet Ünsal basın toplantısı yaparken, salonda sadece TBMM kameramanı vardı.
 
Sivas katliamı hükümlüsüne tahliye yolu!
Anayasa Mahkemesi, Sivas Katliamı'nda ağırlaştırılmış müebbete mahkum ...
AK Parti listelerinde 3 isim değişecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AK Parti’nin milletvekili aday listeleriyle ...
HDP’li Meral Danış Beştaş trafik kazası geçirdi
HDP Grup Başkanvekili ve Yeşil Sol Parti (YSP) Erzurum Milletvekili Meral ...
 
Buca Cezaevi arazisi ile ilgili flaş gelişme!
Yıkımı tamamlanan eski Buca Cezaevi Arazisi ile ilgili yeni bir gelişme ...
Usta gazeteci Uğur Dündar tv100'den ayrıldı!
Usta gazeteci Uğur Dündar, tv100'den ayrıldığını açıkladı. Dündar yaptığı ...
13 kilogram esrarla yakalandılar!
İzmir'in Karabağlar ve Bayraklı ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri