ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5259
    Dolar
  • Euro
    34,9324
    Euro
  • Altın
    2.439,530
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/25°
    IZMIR
  • KONYA
    18/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
8 Şubat 2023 Çarşamba - 09:46

TMOBB'dan İzmir uyarısı: Yapılar güvenli değil!

İzmir'de yapıların depreme karşı güvenli olmadığını belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "Yapı stoku bakımından İzmir'deki yapıların depreme karşı güvenli olduğunu düşünmüyoruz. Artık yapı stokumuz depreme karşı güvenli mi, değil mi; sorusunu sormalıyız. Şu an büyük acı yaşanıyor ama bugünü atlattıktan sonra depreme karşı güvenli yapıları nasıl oluşturabileceğimizi konuşmamız gerekiyor" dedi.

TMOBB dan İzmir uyarısı: Yapılar güvenli değil!

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık depremler, akıllara İzmir'in yapı stoku sorununu getirdi. Kentte 30 Ekim 2020'de meydana gelen Seferihisar merkezli 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından kentteki mevcut yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışma başlatıldı.

İMO ile imzalanan protokol kapsamında pilot bölge olarak seçilen Bayraklı'da çalışmalar tamamlanırken, Bornova'da ise devam ediyor. Deprem nedeniyle çok acı günler yaşandığını ve bunun sebebi olduğuna dikkat çeken İMO İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "Hepimizin başı sağ olsun, geçmiş olsun. Umarım enkazdan en kısa sürede yurttaşlarımız kurtulur. Ancak büyük bir çaresizlik içerisindeyiz. Gerçekten çok acı günler yaşıyoruz. Bunun bir sebebi var. Depremin bir doğa olayı olduğunun hepimiz biliyoruz. Ancak 'Deprem nerede, ne zaman olacak? Faylar nereden geçiyor?' bunun tartışması içerisindeyiz. Artık yapı stokumuz depreme karşı güvenli mi, değil mi; sorusunu sormalıyız. Sormadığımız zaman böyle bir felaketi yarın öbür gün İzmir'de, başka bir ilde yaşamamız maalesef muhtemel" dedi. 

'YAPI STOKU BAKIMINDAN DEPREME KARŞI GÜVENLİ DEĞİL'

İzmir'in yapı stoku konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Ayatar, "30 Ekim depremi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin göstermiş olduğu iradeyle bizlerde bu sürecin içerisinde yer aldık. Yapı stoku envanter çalışması başlatıldı. Bayraklı ilçesinde tamamlandı, Bornova'da ilçesinde çalışmalarımız devam ediyor. Aslında genel olarak baktığımızda, İzmir'de yapı stokumuza güvenmediğimizi söyleyebilirim. Bu çalışmaların başlama sebebi bu. Belki de geç kaldık. Çok daha erken tüm yurtta başlaması gereken çalışmalardı. 'Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı' var. Her ilde planlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) var. Bu çalışmalar keşke çok daha öncesinde başlasaydı. İzmir'de olumlu bir gelişmeyle çalışma başlatıldı. Yapı stoku bakımından İzmir'deki yapıların depreme karşı güvenli olduğunu düşünmüyoruz. Yetkililer de kentsel dönüşüm yasası yürürlüğe girdiğinde İzmir'de yüzde 60-70 civarında depreme karşı güvenli olmayan yapı olduğunu ifade etmişlerdi. Bu nedenle de kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Önemli olan sadece bu oranlar değil. Hangi binaların güvenli olup, olmadığı sorusunun cevabını bulmak gerekiyor. Envanter çalışması bizi bu sorunun cevabına ulaştırıyor. Bilim insanları, meslek odaları bunun farkında, siyasi iradenin de bunun farkına varması gerekiyor. Buna yönelik hamlelerle iş birliği içerisinde bu çalışmaların yapılması gerekiyor" diye konuştu. 

'MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMIŞ YAPI GÜVENLİDİR, DİYEBİLİRİZ'

Yapı üretiminin projelendirme safhasından başladığını ve daha sonra uygulama aşamasına geçildiğini aktaran Şube Başkanı Ayatar, aynı zamanda bu uygulamada denetleme yapılması gerektiğini belirterek, "Bir yapının güvenli olduğunu ifade edebilmek için 'mühendislik hizmeti almış yapı ya da almamış yapı' olarak nitelendirilebilir. Mühendislik hizmeti almış yapı, 'Depreme karşı güvenlidir' diyebiliriz. Bizim problemimiz de burada. İlk yapılması gereken bu konunun öncelikli bir konu olduğunun kabul edilmesidir. Bizi yönetenlerin, 'Yurttaşlarımın güvenli yapılarda yaşaması da benim sorumluluğumda' diyerek bu sorumlulukla çalışma başlatması gerekir" dedi. 

Nasıl güvenli yapı üretilmesi gerektiğinin bilindiğini ancak uygulamada eksikliklerle karşılaşıldığını dile getiren Ayatar, "Denetleme noktası dahil olmak üzere uygulamayı tam olarak sağlayamıyoruz. Bizim bir an önce bu konulara yönelik hamleler geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda çok acı yaşıyoruz. Elbette önceliğimiz dayanışma. Deprem bölgesindeki yurttaşlarımıza elimizden ne geliyorsa destek olmamız gerekiyor. Şu an büyük acı yaşanıyor ama bugünü atlattıktan sonra depreme karşı güvenli yapıları nasıl oluşturabileceğimizi konuşmamız gerekiyor. Biz, nasıl bilimin ışığında yürüyebiliriz, bu konuyu düşünüp iş birliği halinde merkezi idare, yerel yönetim, meslek odaları, üniversitelerle hep beraber oturup, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuşmalıyız. Uygulamalarda yan yana duramadığımız noktalar var. Bu birlikteliği sağlayıp, bir yol haritası çizmemiz gerekiyor" diye konuştu. 
 

 
Başkan Soyer'den yardım raporu... 24 SAATTE 15 MİLYON TL
 
Konak’tan Hatay’a yardım konvoyu yola çıktı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
52 saat sonra enkazdan kurtarıldı!
Kahramanmaraş'ta yıkılan Arıkan Oteli'nin enkazında mahsur kalan Hilal ...
Çeşme'den yola çıktı... Tonlarca yardım malzemesi taşıyor!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illere yardım malzemeleri ...
Prof. Naci Görür’den yeni deprem uyarısı!
Prof. Naci Görür, “Her gün sallanıyoruz, çözümü var uygulamıyoruz, tedbir ...
 
Kılıçdaroğlu: Sınıfta kaldılar, sorumlusu Erdoğan!
Gece sosyal medya hesabından bir video yayımlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, ...
Kılıçdaroğlu: Çok ağır bir tablo ile karşı karşıyayız
Hatay'da açıklamalarda bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Gerçekten de ...
İzmir'den 31 TIR yardım malzemesi yola çıktı
İzmir kent merkezi ve 30 ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen ...
 
CHP'li vekil depremzedenin isyanını paylaştı... YARDIM GELMİYOR!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Adıyaman'da "Benim yeğenim burada ...
Kılıçdaroğlu'dan SPK'ya tepki: Reziller!
Deprem sonrasında da işlemlerin devam ettiği ve büyük kayıpların yaşandığı ...
DHA muhabiri ve ailesi depremde hayatını kaybetti
Demirören Haber Ajansı (DHA) Hatay Muhabiri İzzet Nazlı (33), eşi Seda ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri