ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,4440
    Dolar
  • Euro
    45,5286
    Euro
  • Altın
    4.289,470
    Altın
  • Bist-100
    9.340,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    11/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/30°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/33°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri 'Dayanışma Platformu' kurdu
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri "Dayanışma Platformu" kurdu
'Nasrettin Hoca'yı' öldürdüğünü itiraf etti: Aylar sonra ceset parçalarına ulaşıldı
'Nasrettin Hoca'yı' öldürdüğünü itiraf etti: Aylar sonra ceset parçalarına ulaşıldı
4 Kasım 2020 Çarşamba - 11:57

Tugay: Hazırlıklı olmalıydık

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilen tüm binalardan dayanıklılık testi isteyeceklerini açıkladı.

Tugay: Hazırlıklı olmalıydık

Depremin olduğu tarihi bir dönüm noktası olarak düşünmek gerektiğini belirterek, “Bundan sonrası için daha etkili önlemler alarak eksiklerimizi ve yanlışlarımızı görüp düzelterek devam etmek zorundayız” diye konuştu. Deprem öncesinde kentin genel bina envanterini yapmayı planladıklarını, bu çalışmayı hızlandıracaklarını kaydeden Tugay, şunları söyledi: “Deprem münasebetiyle aslında bizim yapmayı düşündüğümüz kentin genel olarak bina envanterini çıkarmak, depreme dayanıklılık testini tüm binalara uygulamak ve zemin analizlerini yapmaktı. Bu yaşadığımız kötü olaydan sonra  bunu hızlandıracağız. Burada meslek odalarından, devletin diğer kurumlarından, belki de üniversitelerden yardım isteyeceğiz. Onlarla birlikte Karşıyaka’daki tüm binaları taramadan geçireceğiz. Bunu yapmak zorundayız.”

“Dayanıksız binaların yenilenmesini isteyeceğim”

Deprem sonrasında radikal karar almadığını, ancak deprem yönetmeliği öncesi binaların güven vermediğini ifade eden Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha eski binalarda dayanıksız olanlar var. Onların yenilenmesiyle ilgili zorlayıcı tavrımız yoktu. Ama bunu yapmak istiyorum. Binaları dayanıksız olanlardan yenilemelerini isteyeceğim. Ayrıca özellikle ‘zemini kötü olan yerlerde yüksek yapılaşmaya izin vermeyelim’ diye bir düşüncemiz vardı. Bu düşünce, deprem sonrasında sağlamlaştı, güçlendi. Zaten öyle bir karar da almıştık. Karşıyaka’da binaların en fazla 8 kat olmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazmıştık. Karşıyaka yüksek yapıların kenti olmamalı. Bu arada ne yazık ki depreme karşı yeterli hazırlıkta değiliz. Belediyeden çok, genel ülkemizi kast ediyorum. Ne insanlarımız, ne kamu kurumlarımız ne sivil toplum kuruluşlarımız hiçbir felaket senaryosuna hazırlıklı değil. Bu depremi çok şükür ki ucuz atlattık. Daha felaket bir şeyle karşılaşabilirdik.”

 “Can kaybı ve yaralanma olmaması tesellimiz”

Depremin Karşıyaka açısından bazı sevindirici ve teselli verici tarafları olduğunu belirten Tugay, şöyle devam etti: “Bir tanesi gündüz saatlerinde olması, diğeri depremin binaların nispeten dayanacağı şiddette kalması. Biraz daha şiddetli bir deprem çok daha büyük bir felakete yol açabilirdi. Böyle bir şey olmaması Karşıyaka açısından teselli edici. Ayrıca can kaybı ve yaralanma olmaması da bir diğer tesellimiz. Depremin ardından biz erken dönemde yapmamız gerekenleri yaptık. Öncelikle kentin düzenini sağlamak, dışarıda konaklamak durumunda kalan insanlara destek vermek için gerekenleri yapmak gibi. Bunun için afet durumu için hazırlanmış olan çadır deposu vardı. İhtiyaç olan yerlere 100 büyük, 75 küçük çadır kuruldu. Bunların çoğu ilk gece halk tarafından kullanıldı. Bir kısmı tedbir amaçlı yerleştirildi ve kaldı. İlk gece insanlar gece yarısında evlerine çekildiler. Ama dışarda yine kalanlar oldu. İkinci gece biraz daha farklı bir grup kaldı. Bunlarda daha çok evlerindeki hasarı ciddi gören, tedirgin olan insanlardı. İkinci gün daha iyi organize olduk ve yemek, çorba, çay, bazı temizlik malzemeleri dağıtabildik. Battaniye desteği verebildik. Talep edilen başka ilave yardım malzemelerini dağıttık. Organize olduk. Eş zamanlı olarak ilk günden itibaren hasar görmüş binaların teknik açıdan değerlendirilmesi i için arkadaşlarımız çalışmaya başladılar. Her geçen gün ekibi kalabalıklaştırdık. Beklenilenin oldukça üzerinde bildirim oldu. İlk başta binaların hasarlı olmadığına dair bir düşünce vardı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Hepsiyle ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Taşıyıcı sistemlerinde riskli tespit edilen binalar şu anda kullanıma kapatılıyor.”

17 bina ağır hasarlı

Öte yandan Başkan Tugay, deprem sonrasında 3 bin 442 yapı ile ilgili ihbar aldıklarını, şu ana kadar 322 binanın incelendiğini ve yapılan incelemelerde 17 binanın ağır hasarlı, 28 binanın orta hasarlı, 108 binanın hafif hasarlı ve 169 binanın da hasarsız olduğunun tespit edildiğini söyledi. 

 

 
Başkan Batur'dan "Bir Kira Bir Yuva' desteği...
 
Minik Baran'ı tedavi ederken depreme yakalanmış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Batur'dan "Bir Kira Bir Yuva' desteği...
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, depremde evlerini kaybeden vatandaşlara ...
Başkan İduğ'dan kritik uyarı... 6.9 İZMİR İÇİN SARI KART!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 6.9'luk depremin İzmir için ...
Bayraklı'da gönüllü ordusu...
Bayraklı’da depremin ardından İzmir’in çeşitli ilçelerinden gelen gönüllü ...
 
Mucize çocuk Selçuk'ta unutulmayacak!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, belediye meclis üyeleri ...
Başkan Koştu: Deprem önceliklerimizi değiştirdi
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, depremin önceliklerini değiştirdiğini ...
Başkan Sandal'dan o raporla ilgili açıklama
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir depreminde yıkılan Rızabey ...
 
Büyükşehir'den yeni kampanya... BİR KİRA BİR YUVA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'deki deprem sonrası ...
Bu felaketin yaralarını birlikte saracağız
İzmir'i sarsan deprem hakkındaki son durum AFAD İzmir Koordinasyon Merkezi'nde ...
Başkan Engin: Yaraları birlikte saracağız
Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Narlıdere Belediye Başkanı Ali ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri