ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,9929
    Dolar
  • Euro
    53,6680
    Euro
  • Altın
    6.225,546
    Altın
  • Bist-100
    14.321,19
    Bist-100
  • ADANA
    23/35°
    ADANA
  • ANKARA
    17/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    27/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/32°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/30°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/36°
    IZMIR
  • KONYA
    19/30°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
folkart, orion,
'Uyuşturucu' soruşturmasında Sadettin Saran ve Ela Rümeysa Cebeci hakkında istenen ceza belli oldu
'Uyuşturucu' soruşturmasında Sadettin Saran ve Ela Rümeysa Cebeci hakkında istenen ceza belli oldu
FIFA, 2026 Dünya Kupası finalinin oynanacağı stadın çimlerini satacak
FIFA, 2026 Dünya Kupası finalinin oynanacağı stadın çimlerini satacak
Özel'den Kılıçdaroğlu'nun 'Kayyım atansa daha mı iyi' sözlerine yanıt: Vallahi daha iyi çünkü yetki sınırı belli
Özel'den Kılıçdaroğlu'nun "Kayyım atansa daha mı iyi" sözlerine yanıt: Vallahi daha iyi çünkü yetki sınırı belli
AFAD son dakika duyurdu: Akdeniz'de Muğla Datça açıklarında deprem!
AFAD son dakika duyurdu: Akdeniz'de Muğla Datça açıklarında deprem!
26 Mayıs 2026 Salı - 10:01

Türk vatandaşlarına kapılarını açtı: Vize ücreti kaldırıldı

Sri Lanka, 25 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla Türk pasaportu sahiplerinden talep edilen 50 dolarlık turistik ETA ücretini tamamen kaldırma kararı aldı.

Türk vatandaşlarına kapılarını açtı: Vize ücreti kaldırıldı

Sri Lanka, 25 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla Türk pasaportu sahiplerinden talep edilen 50 dolarlık turistik ETA ücretini tamamen kaldırma kararı aldı.

İngiltere merkezli medya kuruluşu Daily Mirror tarafından yayımlanan rapora göre, Sri Lanka hükümeti turizm gelirlerini artırmak ve küresel seyahat lojistiğini kolaylaştırmak amacıyla vize muafiyeti politikasında yeni bir düzenlemeye gitti. 

Alınan bu resmi kararla birlikte Türk vatandaşlarının herhangi bir giriş harcı ödemeden seyahat edebileceği ülkeler listesine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Bu gelişme, Türk pasaportu sahiplerinin vizesiz, kapıda vize, e-vize veya doğrudan kimlik kartıyla giriş yapabildiği küresel destinasyon sayısını 100’ün üzerine çıkardı.

50 DOLARLIK GİRİŞ HARCI RESMEN SONA ERDİ

Güney Asya'nın stratejik ada ülkesi Sri Lanka, ekonomik kalkınma planları kapsamında yabancı turistler için uyguladığı Elektronik Seyahat İzni (ETA) maliyetlerini yeniden yapılandırdı. Alınan idari kararla, Türk seyahatseverlerin ülkeye giriş yaparken ödemekle yükümlü olduğu 50 dolarlık harç kalemi tamamen yürürlükten kaldırıldı.

Uluslararası turizm pazarında rekabet gücünü artırmak isteyen Kolombo yönetimi, bu harç muafiyetiyle birlikte Türkiye'den bölgeye yönelecek olan turistik ve ticari uçuş trafiğini canlandırmayı hedefliyor. Havalimanlarındaki pasaport kontrol noktalarında yaşanan bürokratik bekleme sürelerini de azaltması beklenen karar, seyahat acenteleri ve havayolu şirketleri tarafından operasyonel bir kolaylık olarak kayıtlara geçirildi.

TÜRK PASAPORTUNUN VİSESİZ ERİŞİM HACMİ 100 ÜLKEYİ AŞTI

Sri Lanka'nın harç muafiyeti kararı, küresel pasaport endekslerinde Türk vatandaşlarının erişim gücünü yeniden gündeme taşıdı. Son resmi verilerle birlikte Türk pasaportu sahiplerinin vize muafiyeti veya kolaylaştırılmış vize prosedürleriyle seyahat edebildiği toplam ülke sayısı 100 barajını aşmış durumda.

Güncellenen küresel seyahat haritasında Türk vatandaşlarının vizesiz veya kimlikle geçiş yapabildiği başlıca stratejik rotalar şu şekilde:

Balkanlar Bölgesi: Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk (Pasaportla vizesiz geçiş imkanı).

Kimlikle Giriş Yapılabilen Ülkeler: Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Sadece yeni tip çipli kimlik kartıyla doğrudan geçiş).

Güney Amerika Kıtası: Brezilya, Arjantin, Kolombiya, Peru, Şili ve Uruguay (90 güne kadar turistik seyahatlerde tam muafiyet).

Asya ve Ortadoğu: Katar, Ürdün, Lübnan, Japonya, Güney Kore, Tayland, Malezya ve yeni eklenen harçsız statüsüyle Sri Lanka.

KÜRESEL SEYAHAT REKABETİNDE YENİ TEŞVİKLER

Uluslararası seyahat analistleri, pandemi sonrası dönemde ve 2026 yılı makroekonomik verileri ışığında gelişmekte olan ülkelerin döviz girdisi sağlamak adına bu tarz radikal muafiyet adımları attığını belirtiyor. Tayland ve Malezya'nın ardından Sri Lanka'nın da Türk pasaportuna yönelik mali bariyerleri kaldırması, Asya pazarındaki turizm rekabetinin derinleştiğini gösteriyor.

Dışişleri bakanlıkları düzeyinde yürütülen ikili diplomatik ilişkiler ve karşılıklı konsolosluk anlaşmaları, önümüzdeki dönemde Latin Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde yeni ülkelerin de benzer muafiyet kararları alabileceğine işaret ediyor. Sri Lanka'nın başlattığı bu yeni harçsız dönem, havayolu şirketlerinin bölgeye yönelik yeni hat ve frekans artışı planlamalarını da doğrudan tetikliyor.

 
Üç ilçeye dört proje
 
Bornova’nın çınarları bayram coşkusunda buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgür Özel, genel başkanlık mührünü Muğla Milletvekili Derici'ye emanet etti
CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Genel Başkan Özgür Özel’in ...
İzmir’de 5 katlı ayakkabı imalathanesinde yangın! Kontrol altına alındı...
İzmir’in Bornova ilçesinde, ayakkabı imalatı yapılan 5 katlı iş yerinde ...
İzmir'de gasp ve darp şüphelisi 4 çocuk yakalandı
İzmir'in Buca ilçesinde Osman K.’yi (56) darbedip parasını ve altın bilekliğini ...
 
Dorukhan’ın ölümünde firari olarak aranan inşaat sorumlusu da yakalandı
İzmir'in Narlıdere ilçesinde 2018 yılında Dorukhan Büyükışık'ın bir şantiyede ...
İzmir'de 33 kedinin ölü bulunduğu olayda şüpheli veterinere yeniden gözaltı
İzmirin Buca ilçesinde 33 kedinin çöp konteynerinde ölü bulunduğu olayla ...
Güzelbahçe Belediyesi'ne operasyon: Mustafa Günay tutuklandı
CHP'li bir belediyeye daha operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında ...
 
Kılıçdaroğlu bayramlaşma tarihini değiştirdi
Mutlak butlan kararıyla CHP'nin genel başkanı yapılan Kemal Kılıçdaroğlu, ...
Otoyol jandarması yol güvenliği için bayram tatilinde de görev başında
İzmir Otoyol Jandarma Komutanlığı ekipleri, Kurban Bayramı tatili süresince ...
Can Atalay'dan 'Anayasasız Türkiye' çıkışı
Cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay, CHP'ye yönelik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Amed Sportif Faaliyetler 0 0 0 0 0 0 0 0
2 Beşiktaş 0 0 0 0 0 0 0 0
3 Çaykur Rizespor 0 0 0 0 0 0 0 0
4 Corendon Alanyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
5 Çorum FK 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Erzurumspor FK 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Eyüpspor 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Galatasaray 0 0 0 0 0 0 0 0
10 Gaziantep FK 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Gençlerbirliği 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Göztepe 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Kasımpaşa 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Kocaelispor 0 0 0 0 0 0 0 0
15 Konyaspor 0 0 0 0 0 0 0 0
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Rams Başakşehir 0 0 0 0 0 0 0 0
18 Samsunspor 0 0 0 0 0 0 0 0
19 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri