ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,5259
    Dolar
  • Euro
    45,4378
    Euro
  • Altın
    4.303,360
    Altın
  • Bist-100
    9.340,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/37°
    ADANA
  • ANKARA
    14/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/34°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/33°
    BURSA
  • ISTANBUL
    21/29°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    24/37°
    IZMIR
  • KONYA
    15/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İran'dan İsrail'e yeni füze atışı... ABD savaş jetlerini gönderiyor!
İran'dan İsrail'e yeni füze atışı... ABD savaş jetlerini gönderiyor!
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Tahliyesinin ardından Özdağ'dan ilk açıklama!
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
Özgür Özel her seferinde '50 liralık alıyorum' diyenlere böyle cevap verdi
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri 'Dayanışma Platformu' kurdu
İmamoğlu ve arkadaşlarının aileleri "Dayanışma Platformu" kurdu
6 Şubat 2021 Cumartesi - 09:51

Türkiye'nin kışlık sebzesi İzmir'den...

Kışlık sebzede önde gelen üretim merkezlerinden biri olan İzmir'de, 123 bin dekarlık alanda yaklaşık 168 bin ton sebze üretimi yapılıyor. Menderes, Torbalı ve Menemen ilçelerinde üretim yoğunlaşırken, karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa gibi birçok sebze yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Türkiye nin kışlık sebzesi İzmir den...

Tarımda önemli bir yere sahip İzmir, kışlık sebze üretiminde lider iller arasında yer alıyor. 123 bin dekarlık alanda yaklaşık 168 ton sebze üretiminin yapıldığı bölgede, karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa gibi sebzeler yurdun dört bir yanına gönderiliyor. Sezon boyunca yaklaşık 54 bin ton ıspanak, 54 bin ton karnabahar, 48 bin ton pırasa, 12 bin ton kereviz üretim yapılırken, Gediz, Menderes, Torbalı ve Menemen bölgelerindeki ovalarda üretim yoğunlaşıyor. Öte yandan üretilen kışlık sebzelerin bir bölümü, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

İzmir'in tarımda önemli bir kent olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, "İzmir aynı zamanda ekolojisiyle de müthiş bir coğrafya. Özellikle tarım alanlarıyla ve ürettiği yaş sebze ve meyveyle ciddi söz sahibi. Yazlık sebzelere bakıldığında sanayi tipi domateste, yurt genelinde ilk üçte yer alıyor. Kışlık sebzelerin genelinde ise söz sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin kışlık sebzesi Anadolu’ya İzmir'den dağılıyor. Bunların içinde karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa ön plana çıkıyor. Bu ürünlerde İzmir, Türkiye'de birinci sırada yer alıyor" diye konuştu.

'TÜM TÜRKİYE'YE İZMİR'DEN GÖNDERİLİYOR'

Kışlık sebze üretiminin oldukça zor bir süreç olduğunu söyleyen Çiftçi, "İzmir'de ıspanak, karnabahar, pırasa, kereviz üretiminin yanı sıra salata malzemeleri olan tere, maydanoz, roka gibi yeşilliklerin de ciddi bir üretimi var. Üretim Gediz, Menderes, Torbalı ve Menemen bölgelerinde yoğunlaşıyor. Tüm sebzeler toplamda 450 bin dekar alanda üretiliyor. Kışlık sebzeler ise 123 bin dekar alanda üretiliyor. Üretilen bu sebzeler özellikle Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'ye İzmir'den gönderiliyor" dedi.

'DÖRT MEVSİM HER ŞEYİ ÜRETİYORUZ'

Menemen ilçesi Emiralem Mahallesi'nde organik sebze ve meyve üretimi yapan Halil Halaç, “Şu an pırasa, kereviz, lahana ve karnabahar üretiyoruz. Baharda çileğimiz olur. Yaza doğru domates, salatalık, kabak gibi mevsimlik ürünler üretiyoruz. Burası tarıma oldukça uygun bir yer. Buranın toprağı da havası da çok güzeldir. Kış ayları ılıman gitmeye devam ederse muz da yetiştirebilir hale geleceğiz. Burada üretilen sebzeler önce İzmir'in ihtiyacını karşılıyor, sonra yurda yayılıyor. Emiralem'de dört mevsim her şeyi üretiyoruz. Bitkilere saatte 2 litre su veriyoruz. Otunu alıyoruz, çapası yapılıyor. Yetiştiğinde de ürünü satıyoruz. Şu an organik kereviz ve pırasa 9 TL, karnabahar 10 TL, lahana 8 TL, mandalina 8 TL'den satılıyor” diye konuştu.

'HER GÜN TARLADAYIZ'

Sebze üreticilerinden Mustafa Özay, "Bu topraklar bakılırsa çok verimli ama toprağı dikimden önce hayvan gübresiyle beslemek gerekiyor. Onu atmadan tam verim alamıyoruz. Biz ürettiklerimizi hale götürüyoruz, çeşitli bölgelerden gelen insanlar da halden satın alıyor. İzmir'den birçok ile sebze gidiyor. Biz her gün tarladayız. Sabah erkenden buraya gelip, akşama kadar bütün işleri yapıyoruz” dedi.

 

 
Marangoz atölyesinde yangın paniği
 
Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yiğitalp, kredi ertelemesini anlattı
Esnafın, kooperatif kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankasından kullandığı ...
Elektrikli bisiklet ihracatı 3 kat arttı
 Salgın nedeniyle iç ve dış talebin yoğunlaştığı elektrikli bisiklette ...
Hazır tesis atıl bekliyor... Tonlarca su boşa akıyor!
Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açılışını yaptığı, Gediz Nehri'nden ...
 
İşsizlik ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri bugün yapılacak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsizlik ...
Kuru kayısı ihracatında hedef 300 milyon dolar
Türkiye’nin dünya lideri olduğu kuru kayısı ihracatında, 2020-21 sezonunun ...
Fahiş fiyatta ceza yolu açıldı
Fahiş fiyat için istenen savunmanın yapılmaması para cezasını engellemeyecek. ...
 
Nakdi Ücret Desteği demeleri için tarih açıklandı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı ...
Zammın yarısından fazlası 1 ayda eridi
Memura yıl başında 114 lira zam vermişlerdi, enflasyon bir ayda 64 lirasını ...
Kredi borcu ertelenen esnaf yeni kredi alabilecek
Pandemiden zarar gören esnafın kredi borçlarının ertelenmesine dair karar ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri