ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/28°
    IZMIR
  • KONYA
    15/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
30 Eylül 2022 Cuma - 10:26

UKOME krizi Politika Durağı'nın gündeminde... Akbaş: Zam yapmasa, maliyeti karşılayamaz. Bu kez de belediyeyi batırdı dersiniz!

Radyo İzmir’de yayınlanan Politika Durağı programında gazeteciler Sercan Avcı, Mustafa Akbaş ve Onur Çakır gündemi değerlendirdi. Programda  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’deki kampta ‘adaylık ilanı’ olarak yorumlanan mesajları ile Büyükşehir Belediyesi’nin zam talebinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde(UKOME) kabul görmemesi üzerinden başlayan ‘siyasi’ tartışma vardı. Mustafa Akbaş, "Zam yapmasa, maliyet karşılayamaz. Bu kez de belediyeyi batırdı dersiniz" çıkışını yaptı.

UKOME krizi Politika Durağı nın gündeminde... Akbaş: Zam yapmasa, maliyeti karşılayamaz. Bu kez de belediyeyi batırdı dersiniz!

SONKALEİZMİR- 94,5 frekansındaki Radyo İzmir'de gazeteciler Mustafa Akbaş, Onur Çakır ve Sercan Avcı'nın gündemi değerlendirdiği Politika Durağı programı, bu haftada da önemli konularla dinleyicinin karşısına çıktı. Programda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’deki kampta ‘adaylık ilanı’ olarak yorumlanan mesajları ile Büyükşehir Belediyesi’nin zam talebinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde(UKOME) kabul görmemesi üzerinden başlayan ‘siyasi’ tartışma büyük yer tuttu. Gazeteciler, özetle şu değerlendirmeleri yaptı.

KILIÇDAROĞLU’NUN İZMİR’DEKİ MESAJLARI

MUSTAFA AKBAŞ: MESAJI HEM PARTİ İÇİNE HEM DE 6’LI MASAYA

* Bence Kemal Bey uzun süredir adımlarını ölçerek atıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir’de açıkladı adaylığını. Kemal Bey de dolaylı da olsa İzmir’de yaptı … Adaylık açıklaması anlamına gelen bir konuşma yaptı. Mesajları hem parti içine hem de ittifak ortaklarınaydı. ‘Ben adayım’ diyor… Net… Kamuoyu araştırmaları da puanının 3-4 ay öncesine göre yükseldiğini gösteriyor.

·        En az 2-3 ay daha açıklanmaz. Stratejik hata olur. Şuan birbirlerini ikna etme süreci var. ‘Ben de kazanırım’ mesajı veriliyor. Kemal Bey’in parti içine verdiği mesaj şaşırttı. ‘Bilerek bilmeyerek birileri zarar veriyor’ dedi. Kime söyledi asıl meselesi bu.

·        Bence adaylık konusunu küçük bir ihtimalde olsa muallakta bırakarak karşı tarafın kafasını karıştırıyor. Bu çok doğru strateji.

·        Meral Akşener, ‘acaba daha yüksek bir oyla kazacak bir isim olsa daha iyi olmaz mı’ düşüncesinde. Kılıçdaroğlu’nun oyları arttıkça Meral Hanım da ikna olacaktır.  Ben bir çatlak gözlemlemedim. Süreç profesyonel götürülüyor. Karşı tarafın aklını karıştırıyorlar. Gelecek ve Deva’nın oy oranları düşük. Adaylık kozunu kendileri için bir vekillik hesabına pazarlığına döndürmek adına çekimser kaldıkları konuşuluyor.

·        İşin Doğu Ve Güneydoğu boyutu var. O bölgede Kılıçdaroğlu’nun oyları iyice arttı. İmamoğlu daha önce önde çıkıyordu. Kemal Bey’in oyu son 2 ayda artmış.

ONUR ÇAKIR: ADAYLIK İÇİN KOCAMAN BİR ADIM ATTI

·        Kemal Bey grup konuşmalarını spontane yapar genelde… Kamptaki konuşması ‘Benimle misiniz’ cümlesinin olduğu bölümü okuyarak söyledi. Hazırlanmış, planlanmış bir mesaj. Parti içine bir mesajdı. Gür bir şekilde duymak istedi. Başarılı da oldu. Herkes ‘Seninleyiz’ mesajı attı.

·        Cumhurbaşkanlığı adaylığında kocaman bir adım attı. Bu vatandaşa söylenmiş bir mesaj değildi. Partililere mesajı verdi. Telefon trafiği yaptım CHP içinden herkes ‘adaylık’ olarak nitelendirdi. Bence Kılıçdaroğlu bir şey daha kurguladı. Bazılarının ismi geçiyordu parti içinde… Onlara set çıkardı.

·        Meral Akşener CHP’ye ve kendi tabanına mesaj verdi. İYİ Parti’nin varlığını hatırlattı. CHP’nin trenine binmiş bir vagon olmadıklarını söyledi. Onlar ne derse biz ‘evet’ deriz noktasında olmadıklarını nezaket çerçevesinde hatırlattı. Parti içinde bazı illerdeki rahatsızlığın dışa vurumuydu.  Açıklamalarıyla ‘illa CHP’nin dediği olacak değil’ dedi. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu isimlerinin hala masada olduğunu okudum açıklamalarından. Yerel seçimlerde bir ittifak olursa daha fazla belediyeyi isteyeceklerini okudum. İttifak yaptıkları yerlerde daha fazla makam isteyeceklerini okudum.

·        Aday açıklanana kadar bu tartışmalar sürer.Süreç uzadıkça sürecek. Bence tarih konusunda karar verilmesi gerek.

SERCAN AVCI: 2 EKİM’DEKİ TOPLANTIDA MASAYA CHP’NİN ADAYI OLARAK OTURACAK

* Kılıçdaroğlu adaylık için dev bir adım attı. 2 Ekim’deki toplantıya güçlü gidiyor. Mesajın duyulmasını istedi ki basına açık bölümde konuştu. Bu mesajın sadece parti içinde kalmamasını istedi.

* Kılıçdaroğlu’nun adaylık hırsı  geçen seçimdeki adayla(Muharrem İnce)  aynı hırsta değil. Derdi seçimi kazanmak. Son süreçte aday değişirse sürpriz olmaz. Bence kapı kimseye kapanmadı. Bu Kılıçdaroğlu’nun profilinden kaynaklı bir durum. 3 ay sonra başka biri aday açıklanırsa bu geri vites olmaz.  Kılıçdaroğlu parti içinde adaylık konusunda direksiyonu eline aldı. Direksiyonu kırmadan adaylığa mı gidecek yoksa son süreçte direksiyonu başka bir adaya mı kıracak mı göreceğiz.  

* Kılıçdaroğlu 2 Ekim’deki toplantıda masaya CHP’nin adayı olarak oturacak. Ben sadece herkese kapı kapandı diyemem. Adaylık konusunda attığı dev adımda hemfikiriz ama 3 ay sonra başka bir konjonktür olur aday olmayabilir. Buna şaşırmamak lazım.

* 6’lı masada genel fotoğraf Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına net destek verdiği, İYİ Parti’nin ‘hayır’ demeyeceği, Gelecek ve Deva Partisi’nin ise soru işaretleri olduğu…

* Meral Hanım’ın açıklamaları sonrası CHP’li Özgür Özel’in açıklamaları önemliydi. Kriz çıkabilecekken ya da basında bir çatlak var haberleri çıkacakken CHP cephesinden gelen açıklamayla süreç çok iyi yönetildi.

* Kılıçdaroğlu’nun basına kapalı bölümde parti içine ‘rehavete kapılmayın’ uyarısı çok önemli. Seçimi kazanmış havasında olunmaması gerektiğini  söylemiş. Çok önemli bir mesaj.

UKOME KRİZİ

İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıkları, toplu ulaşım kuruluşları, kentteki kamu kurumları ile bireysel toplu taşımacılık kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), son toplantısında da toplu ulaşım tarifesinde yapılmak istenen güncellemeyi oy çokluğuyla reddetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer rakamlarla neden zam yapmak istediklerini açıklarken, UKOME kararının mahkemeye taşınacağını duyurdu.

ONUR ÇAKIR: AK PARTİ BİZİ CEZALANDIRIYOR ARGÜMANINI VERİYORSUN

·        AK Parti Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ı aradım… ‘Mahkeme durdurmasaydı Büyükşehir Belediyesi her ay otomatik zammına bağlayacaktı. Mahkeme engelledi’ dedi. Ben de dedim ki ‘akaryakıt fiyatları arttıkça zam talebini neden normal görmüyoruz’ dedim. ‘Türkiye’de ortalama 6,5 lira…  AK Partili belediyelerde zam yapılmıyor neden İzmir’de zam yapılıyor’ dedi. Bunun siyasi bir karar olmadığını söyledi. UKOME’deki bürokratların siyaset yapmadığını söyledi.

·        İzmir özelinde Büyükşehir, CHP ne diyor, “AK Parti hükümeti bizi cezalandırıyor”…  Sen bu zammı yaptırmayıp CHP’nin eline ‘Çalışmalarımızı kilitlemeye çalışıyorlar’ argümanını veriyorsun. Büyükşehir’in bu zam talebini ifade etmesi  vatandaşta şöyle bir algı oluşturabilir  ‘zam yapmasın’… Vatandaş şey bölümünü dinlemez belki ‘Projeler için kaynak ayıracağız’...

·        Büyükşehir’in toplu ulaşım hizmetinin devamlılığı için harcayacağı para, 4 milyar TL’ye dayanmış. Yolcu başına sübvansiyon ayda 508 TL…  Ben kişilerin açıkladığı rakamları doğru kabul ediyorum. Zamma karşıyım. Büyükşehir’in  bu olayı köpürtememesinin nedeni zam kelimesinin vatandaştaki kötü algısı. Tunç Bey açıkladı. 4 milyar rakamı gerçekten çok yüksek. Diğer işleri yapmakta zorlanırsın. Büyükşehir’in açıkladığı rakam büyük bir rakam. 1,5, 2 milyar deseydi bende Soyer’in karşısında olurdum. 4 milyar yüksek bir rakam.

·        Eminyet Müdürlüğü’nün Jandarma Komutanlı’ğının diğer bazı kurumları ‘zam olmasın’ yönünde  oy kullandırırsan oraları siyasetin kucağına itersin. Zam talebinde bu kurumlar çekimser kalacak.

MUSTAFA AKBAŞ: AFAKİ ZAM OLUR ELBETTE KARŞI ÇIKARIZ

·        Konya’da da Bursa’da da zam yapılıyor.Onlar fiyat ayarlaması diyor. İzmir İstanbul yapınca zam oluyor. UKOME dediğimiz yapılar kamu idaresini sağlamak için oluşturulan kurullar. Kamudaki işleyişi zedelemeyecek şekilde iş yürütmesi lazım. Kamu idaresini gözeterek ilerlemeleri gerekli. Kamunun siyasallaşmaması lazım. Herkese hizmet eder noktada olması gerek. Siyasi angajmanlarını geride bırakması lazım. Belediyenin merkez bütçeden aldığı kaynak var. Sen buradan 4 milyar gibi bir parayı çekersen nasıl hizmet vereceksin.

·        Belediyenin sunduğu hizmeti finansal olarak karşılayabilmesi lazım. Yoksa belediyeyi batırdılar dersiniz.

·        Milli İrade gaspı var aslında. Yüzde 57’le seçilmiş bir belediye başkanı kentindeki toplu ulaşımda fiyat tarifesini belirleyemiyor. Bir de bu afaki zam değil, güncel koşullara göre belirlenmiş…

·        Akaryakıt zammına karşıyım, gıdada zamma karşıyım, ulaşım zammına da karşıyım ama günün koşullarının gerektiği şekilde zam oranıyla bu iş yapılıyorsa en azından kamuya ait bir aygıttır, işleyişin zedelememesi açısından olumlu ama afaki bir zam olur elbette karşı çıkarız.  

SERCAN AVCI: 2020’DE YÖNETMELİKLE DĞEİŞTİ… SİYASİ OLARAK TARTIŞIRIZ TABİKİ!

·        UKOME’DE değişiklik 2020’de oluyor yönetmelikle… Ve belediye cephesinin ağırlığı hükümet temsilcilerine geçiyor. Şimdi bu İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler CHP’ye geçtikten sonra olursa biz burada UKOME’nin kararlarının siyasi olarak alındığını tartışırız tabiî ki…

·        Son dönemde maalesef bir çok konuyu, kararı siyasi olarak tartışıyoruz. Kutuplaşma her alana yayılmış durumda. Geçen hafta UNESCO kararını konuştuk siyasi yönden, bu hafta UKOME’yi konuşuyoruz.

·        TCDD’nin, yılbaşından bu yana bilet ücretleri %150 artmış… Ama TCDD temsilcisi UKOME toplantısında Büyükşehir’in talebine ‘hayır’ diyor. Bu olmaz. UKOME’yle ilgili benzer tablolar Ankara ve İstanbul’da da yaşanıyor. Tabiki ki ‘siyasi’ eleştirisi gelir.
 

 
İzmirli yem satıcısı dertli... Fiyatlar arttı, ahırlar boşaltılıyor!
 
Evde bakım hizmetinin kapsamı genişledi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müsilaj-2 operasyonu!
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla ...
MİT ve TÜİK, Sayıştay’a hesap vermedi!
Sayıştay, kamu kuruluşlarının 2021 yılı denetim raporlarını yayımladı. ...
Ahmet Hakan'dan o sözlere yanıt!
Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ahmet Bey, yazılarıyla gereğini ...
 
Kardeş kavgasında kan aktı... 5 yerinden bıçakladı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, Almanya'dan geldiği öğrenilen İ.Y., henüz ...
İzmir'de iki kardeşin acı sonu!
İzmir'in Kınık ilçesinde, serinlemek için yangın söndürme göletine giren ...
Atatürk dönemini hedef aldı!
İsmailağa cemaati hocalarından Mesut Demir, 1925’te tekke ve zaviyeleri ...
 
Erdoğan Putin'le görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüştü. ...
Yunanistan'dan Ege'de gerilimi artıracak hamle!
Türkiye ve Yunanistan arasında gerilim karşılıklı açıklama ve adımlarla ...
Karşıyaka'da Çilengiroğlu yası!
Karşıyaka Spor Kulübü'nde yıllarca futbol ve basketbol şubelerinde yöneticilik, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri