ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3777
    Dolar
  • Euro
    34,6912
    Euro
  • Altın
    2.429,050
    Altın
  • Bist-100
    10.002,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
22 Şubat 2024 Perşembe - 14:24

Ulaş Aydın'dan AK Partili Dağ'a Süt Kuzusu yanıtı!

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ'ın Süt Kuzusu Projesi'ni devam ettireceğine yönelik vaadine son 4.5 yıl boyunca belediyenin "sosyal hizmetler daire başkanlığı" görevini yürütüp Süt Kuzusu Projesi'nin uygulayıcılığını üstlenen Ulaş Aydın'dan yanıt geldi. Aydın, Dağ'a projenin önündeki yasal engelleri ve bunların nasıl aşıldığını anımsatırken, "Sorunu kaynağından çözmek gerekli" çıkışını yaptı.

Ulaş Aydın dan AK Partili Dağ a Süt Kuzusu yanıtı!

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, katıldığı bir televizyon programında, 31 Mart 2024 tarihindeki seçimlerde sandıktan birinci çıkması halinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin  geçmişteki bazı iyi projelerini devam ettireceğini söyledi. Dağ, bu projeler arasında saydığı Süt Kuzusu Projesi'ni de daha fazla genişleteceklerini vurguladı. AK Partili Dağ'a son 4.5 yıl boyunca Süt Kuzusu Projesi'nin uygulayıcılığını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ulaş Aydın'dan yanıt geldi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

"Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sn. Hamza Dağ, çıkmış olduğu bir yayında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı iyi işlerden Süt Kuzu Projesi'ni devam ettireceğini söylemiş. Öncelikle kendisine katılıyorum. Süt Kuzusu sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en büyük ve en özel sosyal projelerinden biridir. Aynı zamanda da çok önemli bir tarımsal kalkınma projesidir. İyi iştir.

Sn. Dağ bu bilgiyi televizyon ekranında ifade ettiğine göre, herhalde projenin detayları ve hayata geçirilmesine olanak tanıyan kanun maddesi hakkında da yeterli bilgiye sahiptir. Yine de izah edeyim... Süt Kuzusu Projesi; kentteki 1-5 yaş arası çocukların kaliteli süte ücretsiz ulaşabilmesini sağlarken, sütün doğrudan üreticilerden, yani köylülerden kooperatifler aracılığıyla temin edilmesiyle tarımsal kalkınmaya da çok büyük katkı sağlıyor.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "İstisnalar" başlıklı 3'üncü maddesinin (a) bendi, tarım ve hayvancılıkla ilgili ürünlerin doğrudan üreticilerden veya ortaklarından ihalesiz olarak satın alınabileceğini ifade ediyor. 5216 sayılı Kanun’un 7’nci maddesine 6360 sayılı Kanun’un 7’nci maddesiyle eklenen ek fıkrada, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabileceği belirtiliyor.

Kanunlar, bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneğin kullanılmasını ve dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile engellilere yapılacak sosyal hizmet ve yardımları belediyelerin görev ve yetkileri arasında sayıyor.

Sn. Dağ, "Biliyorum, biz de sürdüreceğiz işte." derse, herkesi yanıltmış olur. Aynı şekilde devam ettirilemez.

Çünkü Sayıştay incelemesi sonucu "saptanan" bulguda, Kamu İhale Kanunu'na atıf yapılarak,  sütün "rekabet" için ihale usulüyle alınması gerektiği yazıyor. Üstelik 2012 yılından beri yürüyen projede 2023 yılında bulgu saptanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, "Üreticinin sütünü paketlendikten sonra istisna kapsamında alamazsınız. İhale ile alabilirsiniz.” denildi. 

Bu durum gündeme taşındı, pek çok kurum ve kuruluş tepki gösterdi, üretici köylüler protesto gösterisi bile yaptı. Nihayetinde bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesi’nin sütlerini istisna kapsamında doğrudan üreticilerden, kooperatiflerden alamıyor. Unutmamak gerekir, bu çok büyük bir tarımsal kalkınma projesi. Bu iyi uygulamanın eskisi gibi devam etmesini istiyorsak, benim bildiğim 192 kez değişen 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nda son bir değişiklik daha yapılmalı. Sn. Dağ buna öncülük edebilir. 

Kanunun 3’üncü maddesinin (a) bendinden yerel alan “ürün alımları” ifadesi, “ürün ve mamul ürün alımları” şeklinde değiştirildiği takdirde bu sorun ortadan kalkar. Dahası kamuya kooperatiflerden katma değerli ürün satın alma imkanı doğar. Bu da kooperatifleri katma değerli ürün üretimine sevk eder.  Özetle köylüler büyük şirketlerle ihale kapsamında rekabet edemez. Bu ve benzeri projeler de devam edemez. Sorunu kaynağından çözmek gerekir."

 
Merkez Bankası faiz artışına son verdi!
 
Hamza Dağ ile CHP'li gençler arasında güldüren diyalog!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocukların görütülerini Telegram üzerinden satmışlar!
Kayseri merkezli 10 ilde çevrimiçi çocuk müstehcenliği ve tacizi ile mücadele ...
Dilan ve Engin Polat hakkında yeni dosya: Seni öldüreceğiz, yaşatmayacağız!
Kara para aklama ve vergi kaçırma gibi 4 ayrı suçtan tutuklu bulunan Dilan ...
Muharrem İnce'ye kumpas davasında karar!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye, genel seçim öncesi sosyal ...
 
Özgür Özel'den Cemil Tugay'a tam destek!
CHP lideri Özgür Özel, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. ...
PKK'nın kritik ismi öldürüldü!
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü PKK/YPG'nin sözde sorumlularından ...
CHP Adayı İlkay Çiçek saha çalışmalarını sürdürüyor!
CHP Menderes Belediye Başkan Adayı İlkay Çiçek, vatandaş buluşmalarına devam ediyor.
 
Konak Adayı Mutlu'dan emeklilere söz!
Sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasıyla temaslarını sürdüren CHP Konak ...
12 ilde Kafes operasyonu!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aydın, Kastamonu ve Balıkesir merkezli ...
Babası rehin aldı... 7 yaşında dehşeti yaşadı!
Ankara'da, velayeti boşandığı eşinde olan 7 yaşındaki oğlunu silahla rehin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri