ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,4770
    Dolar
  • Euro
    43,8129
    Euro
  • Altın
    4.093,720
    Altın
  • Bist-100
    9.078,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    6/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/20°
    IZMIR
  • KONYA
    8/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
TMMOB'dan Kanal İstanbul uyarısı: İstanbul susuzluğa mahkum ediliyor, derhal iptal edilmeli!
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
İmamoğlu'nun gittiği otelin müdürleri, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Sırrı Süreyya Önder'in tedavisi sürüyor: Doktorlar 5 Mayıs'ta açıklama yapacak
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
Murat Kurum: Kanal İstanbul gündemimizde yok
30 Nisan 2025 Çarşamba - 10:58

Üniversiteli İlay'ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi İlay Ülker (23), kilo vermek için tüketmeye başladığı tropikal meyveler sayesinde girişimci oldu.

Üniversiteli İlay ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

Selçuk ilçesinde pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado meyveleri üretilen bir seranın işletmeciliğini yapan Ülker, "Bu meyveleri sadece tüketen biriydim. Ama bu denli çeşitli olduğunu, özellikle ejder meyvesinin diyabet hastalıklarında bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum. Bilinçlendikten sonra bu seranın bir parçası oldum" dedi.

Yaklaşık 4 yıl önce liseden mezun olunca 'Longevity' yani kaliteli ve uzun süreli yaşamla birlikte ketojenik beslenme ile tanışan İlay Ülker, bu süreçte tropikal meyvelere ilgi duymaya başladı. Kilo problemi yaşayan ve tropikal meyve tüketen Ülker, 6 ayda 30 kilo verdi. Bir tüketiciyken tropikal meyve danışmanı olan Ülker, mühendislik bakış açısını girişimcilik ruhuyla birleştirdi. Ülker, Selçuk ilçesinde pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado meyveleri üretilen bir seranın işletmeciliğini yapıyor.

Başlangıçta zayıflamayı amaçladığını anlatan Ülker, "6 ayda 90 kilodan 60'a indim. 'Longevity' felsefesine göre insanların yağları, zeytinyağı, ceviz yağı ve avokado gibi kaliteli yağlardan alması gerekiyor. Meyve ile beslenirken şeker yerine antioksidan içeriği yüksek olan tropikal meyvelerin tercih edilmesi gerekiyor. 2020'de pandemi ile birlikte tüm insanlar bu konuda bilinçlendi. Şeker almak yerine antioksidan özellikli meyveleri tercih etmeye başladılar. Bu süreçte modern seracılık gelişti. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde modern seralarda tropikal meyvelerin üretimi arttı. Bu serada da pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado gibi pek çok tropikal meyve var. Bu meyveleri sadece tüketen biriydim. Ama bu denli çeşitli olduğunu, özellikle ejder meyvesinin diyabet hastalıklarında bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum. Bilinçlendikten sonra bu seranın bir parçası oldum" ifadelerini kullandı.

'İKİ SENE ÖNCE İTHALDİ, ŞİMDİ İHRAÇ EDİLECEK KONUMA GELDİ'

Tropikal meyvelerin Türkiye iklimine uygun olmadığı için sadece serada yetişebildiğini ifade eden Ülker, bu meyvelerin yararlarına dikkati çekerek, "Ejder meyvesi birazcık nazlı ve dikenli bir meyve. Yatırım yaptıktan sonra birkaç yıl meyveyi görmek mümkün olmuyor. Çiçeği sadece gece açıyor. O yüzden pek çok akademik makalede 'ayçiçeği' olarak da biliniyor. Ejder meyvesi antioksidan özellikleriyle ve şifa vermesiyle bilinen bir ürün. Tat olarak da son yıllarda çok sevilmeye başladı.

Marketlerde, manavlarda görmeye başladık. İki sene önce gördüğümüz tüm ejder meyveleri ithal ürünlerdi. Şu an Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde tropikal seraların artmasıyla birlikte bu meyveler ihraç edilecek konuma geldi. İçindeki C vitamini 6 tane portakala eşit olan bir meyve. Bu serada üretilen sarı, kırmızı ve mor olmak üzere farklı türlerde ejder meyvesi var. İnsanların genelde damak zevkine göre öneri yapıyoruz. Ama diyabet hastaları için şeker oranı düşük olan sarı ejderi veriyoruz" ifadelerini kullandı. Ülker, halk arasında 'çarkıfelek' olarak bilinen passifloranın da çok tercih edildiğini dile getirdi. (DHA)

 
İzmir'de 19 Mart protestoları kapsamında 41 gözaltı
 
Konak’ta okuma-yazma seferberliği başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 19 Mart protestoları kapsamında 41 gözaltı
İzmir'de terör örgütlerinin propagandasını yaptıkları öne sürülen 41 şüpheli gözaltına alındı
Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı eşiyle birlikte gözaltına alındı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 5 No’lu Şube Başkanı ...
Bakan açıkladı: Öğretmen alımında mülakat sistemi değişiyor
Bakan Tekin, öğretmen alımlarında gerçekleştirilen mülakatla ilgili yeni adım atılacağını duyurdu.
 
Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde saat 08.36'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İmamoğlu'nun toplantı yaptığı otelin müdürü gözaltına alındı
Ekrem İmamoğlu'nun toplantı yaptığı otelin müdürü gözaltına alındı.
İBB'ye ikinci dalga operasyonunda hakimliklerin karar yazılarına ulaşıldı: "Kaçma" ve "delilleri karartma" şüphesi var
İBB'ye yönelik ikinci dalga operasyonda gözaltına alınarak dün adliyeye ...
 
SGK'dan satılık ikinci el uçak: 150 milyon lira
İflas eden Onur Air’e ait Airbus 321-231 tipi uçak, borçlarına karşılık ...
Vali Gül'den "yeğenim değil" açıklaması!
İstanbul Sarıyer'de çakar tertibatı ile trafikte öncelik sağlamaya çalışan ...
Borsa İstanbul'da manipülasyon operasyonu: 15 gözaltı kararı
İstanbul merkezli 3 ilde, borsada fiyat dengesinde manipülasyon yaptığı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri