ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,4441
    Dolar
  • Euro
    45,5667
    Euro
  • Altın
    4.375,970
    Altın
  • Bist-100
    9.312,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/34°
    ADANA
  • ANKARA
    13/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/32°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/27°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    21/33°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
Polisin evinde kafası olmayan ceset parçaları bulundu!
İsrail'den kaçan binlerce İranlı Türkiye sınırında!
İsrail'den kaçan binlerce İranlı Türkiye sınırında!
ABD Başkanı Trump: Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak
ABD Başkanı Trump: Yakında İsrail ve İran arasında barış olacak
İsrail Tahran'ın doğusunu vurmaya başladı!
İsrail Tahran'ın doğusunu vurmaya başladı!
30 Nisan 2019 Salı - 09:44

Urla'da çilek geçim kaynağı oldu

İzmir'in Urla ilçesinde, kadınlar belediyenin hayata geçirdiği çilek üretimi projesiyle istihdama dahil edildi. İlk zamanlar "Urla'da yetişmez" denilerek dikilmeyen çilek, artık katma değeri yüksek bir ürün haline dönüştü. 3 yıl önce yalnızca 3 üretici kadın ile başlayan projeden şimdi 43 kadın faydalanıyor.

Urla da çilek geçim kaynağı oldu

İlçede kurulan pazarlarda satılan organik çilekler, birçok evin geçimini sağlıyor. Üretici kadınlar, üründen memnun kalan tüketicinin sipariş vermeye başladığını söyledi. İzmir'de Urla Belediyesi'nce, ilçede kadın istihdamını artırmak ve parçalanmış tarım arazilerini değerlendirmek için hayata geçirilen proje kapsamında çiftçi kadınlara, çilek fideleri dağıtıldı. 3 yıl önce başlayan projenin ilk yılında yalnızca 3 kadın başvuruda bulundu. Çiftçi kadınlar çilek üretiminden memnun kalınca, ikinci yıl ilçedeki birçok kadın, projeden faydalanmak istediklerini belirtti. 3 kişiyle başlayan proje, şimdi 43 üretici kadın ile devam ediyor.

Urla Belediyesi Tarım Birim Sorumlusu Pelin Şendağ, ilçede küçük ve parçalanmış tarım arazilerinde katma değeri yüksek ürünler yetiştirmek ve kadınlara istihdam alanları yaratmak için böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Urla'da çileğin yetişmesinin zor olacağını düşünenlerin, ilk etapta bu çalışmaya temkinli yaklaştığını anlatan Şendağ, "Biz projede ısrarcı olduk. Kısa sürede çilekten beklenilen verim ve ekonomik girdi istenilen ölçüde sağlandı" dedi.

'DÜŞÜK GELİRLİ KADINLAR PROJEDEN FAYDALANDI'

Projeden faydalanmak isteyen kadınların belediyeye başvuruda bulunduklarını, ardından başvuru yapan üreticilerin toprak analizlerinin yapıldığını ve toprağı çilek yetiştirmeye uygun olan kadınlara fide verildiğini belirten Şendağ, "Biz, talepleri alıyoruz. Çilek için başvuru yapan kadınların Urla'da ikamet etme zorunlulukları var, ayrıca çiftçi olmaları gerekiyor. Gelir durumlarına da bakılıyor. Düşük gelirli olan kadınlar, projeden faydalanıyor" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle hedeflerine ulaştıklarını aktaran Şendağ, bundan sonra farklı ürünler yetiştirmek için yeni çalışmalar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

'SİPARİŞ ALDIĞIMIZ BİLE OLUYOR'

Urla'nın Torasan Mahallesi'nde yaşayan üretici kadınlardan Ayhan Kutluay (53), 2 dönümlük tarlada çilek üretimi yapıyor. Evli ve 2 çocuk annesi Kutluay, daha önce biber ve patlıcan gibi ürünler yetiştirdiğini, 2 yıldır da çilek üretimiyle geçimlerini sağladıklarını belirterek, "Cumartesi ve çarşamba günleri çilekleri topluyoruz. Eşim köyün pazarında çileğin bir kilogramını 15 liradan satıyor. Satışlarımız çok iyi. Pazara giden ürün geri gelmiyor. Üstüne sipariş bile aldığımız oluyor. Ürünlerimiz tamamen organik" diye konuştu.

'EVİMİZİN GEÇİMİNİ SATTIĞIMIZ ÇİLEKLERDEN SAĞLIYORUZ'

Evli ve 2 çocuk annesi çiftçi Semra Özçelik (56) de daha önce tarlasında domates ve patlıcan gibi ürünleri yetiştirdiklerini söyledi. Özçelik, belediyenin çilek fidesi verdiğini tesadüfen duyduğunu, daha sonra kendisinin de projeye dahil olduğunu belirterek, "Çilek, bizim daha önce hiç ekmediğimiz bir üründü. İlk ektiğimiz zaman fideler tutacak mı, tutmayacak mı diye endişe yaşadık. Meraktan geceleri uyuyamadık" dedi. Daha sonra tecrübe kazandıklarını belirten Özçelik, "Çok zahmetli bir iş ama biz keyif alarak yapıyoruz. Çilek ürettiğimiz için çok memnunuz. Ev ekonomisine katkısı gerçekten yadsınamaz. Şuanda ürettiğimiz ve sattığımız çilekten para kazanıyoruz" dedi.

 

 
Foça'da oturma eylemi
 
'Bucalılar'dan yeni uygulama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Dolar yeni haftaya da yükselişle başladı
Bayram tatili turizmciyi rahatlattı
Turizmciler bayram tatilinin uzatılma kararının 1,5 ay öncesinden alınmasının ...
Son körüklü çizmeci
İzmir'de bu yıl 45'incisi düzenlenen Shoexpo - İzmir Ayakkabı ve Çanta ...
 
Shoexpo İzmir'de herkes için ayakkabı
SHOEXPO - 45. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı'nda hem kadın hem de erkeklerin ...
İzmir'de ekmeğe zam
İzmir Fırıncılar Odası, Ramazan'ın başlamasına bir hafta kala ekmeğe 25 ...
CHP'li vekilden çok çarpıcı kıdem tazminatı iddiası... Paralar Kanal İstanbul'un müteahhitlerine aktarılacak!
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kıdem tazminatının fona devredilmesine ...
 
Ödemiş'ten sevindiren haber
Ege Bölgesi'nin 'patates ambarı' olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ...
Macaristan açılımı
Macaristan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ...
Garanti Bankası'nın ismi değişiyor
Garanti Bankası'nın bu yıl içinde, 'Garanti BBVA' markasını ve logosunu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri