ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,8993
    Dolar
  • Euro
    46,8971
    Euro
  • Altın
    4.200,610
    Altın
  • Bist-100
    9.405,00
    Bist-100
  • ADANA
    23/35°
    ADANA
  • ANKARA
    16/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/35°
    ANTALYA
  • BURSA
    16/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/25°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    22/32°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'den İBB operasyonlarının 100'üncü gününde Saraçhane çağrısı: Saati açıklandı
CHP'den İBB operasyonlarının 100'üncü gününde Saraçhane çağrısı: Saati açıklandı
Gazeteci İrfan Değirmenci serbest bırakıldı
Gazeteci İrfan Değirmenci serbest bırakıldı
23. İstanbul Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti; en az 35 kişi gözaltına alındı!
23. İstanbul Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti; en az 35 kişi gözaltına alındı!
CHP'nin yarın görülecek Kurultay davasında yeni gelişme
CHP'nin yarın görülecek Kurultay davasında yeni gelişme
10 Mayıs 2025 Cumartesi - 11:09

Uzman isimden tarıma acı teşhis... BIÇAK KEMİKTE!

Eski Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, yüksek girdi maliyetleri, yetersiz devlet destekleri, zirai don ve kuraklık kıskacındaki tarım sektörü ile ilgili dikkat çeken mesajlar verdi. SONKALE'ye konuşan Çiftçi, 2025 yılı desteklerinin üreticinin derdine derman olmayacağını belirterek, İzmir'de bu yaz su kıtlığı yaşanacağına vurgu yaptı. Çiftçi, "Üretici gün geçtikçe üretimden kopuyor, giderek yoksullaşıyor. Artık bıçak kemikte" dedi. 

Uzman isimden tarıma acı teşhis... BIÇAK KEMİKTE!

Türkü ERBİL/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)-İklim krizinin olumsuz etkileri ve derinleşen ekonomik kriz nedeniyle girdi maliyetleri iyice artan tarım sektörünün geleceği ile ilgili Eski İzmir Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi'den dikkat çeken tespitler geldi.

SONKALE'ye konuşan Çiftçi, hükümetin tarım desteklerinin yetersiz kaldığını belirterek, İzmir özelinde "Su kıtlığı" uyarısı yaptı.  

(Ferdan Çiftçi)

"GÜN GEÇTİKÇE YOKSULLAŞIYOR, ÜRETİMDEN KOPUYOR"

Son yıllarda giderek derinleşen ekonomik krizin ve iklim krizinin çiftçiye zor günler yaşattığını belirten Çiftçi, "Zor günler hem üreticiye hem tüketiciye yansıyor. Bunların hafiflemesi için öncelikle doğru tarım politikalarının uygulanması gerekiyor. Çiftçiyi destekleyen, yalnız bırakmayan, doğru tarım sistemlerini aktaran, zor günlerinde yanında olan, doğayla dost, üretime teşvik eden, küçük üreticiyi koruyan, tarım alanlarını ve su kaynaklarını koruyan politikalara ihtiyaç var. Çiftçi gün geçtikçe yoksullaşıyor, üretimden kopuyor. Rakamlar da bu durumu destekliyor. Tarım alanlarının azaldığını da rahat bir şekilde görebiliyoruz" diye konuştu. 

"2025 YILI DESTEKLERİ DERMAN OLMAYACAK"

Çiftçi, tarımsal desteklerin yeterli olmadığını ve karmaşa içerisinde sürdüğünü belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2025 yılı için açıkladığı 135 milyar TL'lik destek ödemesi hakkında konuşan Çiftçi, "23 yıllık kesintisiz bir iktidardan bahsettiğimiz için bu dönemde tarım politikaların birkaç senede farklılık gösterdiğini ama üreticinin yarasına merhem olmayan bir süreçle buralara geldiğini görüyoruz. 2025 yılı destekleri de üreticinin derdine derman olmayacak. Bıçak kemikte. Artık her yerde çiftçi isyan ediyor. Daha 2024 desteklerinin ancak yatırıldığını görüyoruz. Üretici bu destekleri yeni aldı üstelik tamamlanmış da değil. Bu nedenle desteklerin artırılması ve zamanında ödenmesi aynı zamanda da küçük üreticiyi öncelemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

"NASIRLI ELLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR"

Girdi maliyetlerinin üretici için her geçen gün artığını vurgulayan Çiftçi, "Mazot, gübre ve elektrikte yüzde 50'leri 60'ları bulan artışlardan bahsediyoruz. Bu da üreticiyi zorluyor. Ekonomik koşulların kötü, alım gücünün düşük olmasından dolayı tüketici zarar görüyor ve sofrasına güvenli gıdayı götürmekte zorlanıyor. Hem de üretici nasırlı ellerinin, emeğinin karşılığını alamıyor. Bu nedenler üretimden kopuşu derinleştiriyor" diye konuştu.

"PAZARA ATEŞ DÜŞECEK"

Tarımda iklim değişikliğine bağlı zararların üreticiyi derinden etkilediğinin altını çizen Çiftçi, "Geç donlar Türkiye'nin her tarafına yayılan bir zarara sebep oldu. Bağlarda yüzde 80'lerin üzerinde zararlanma söz konusu. Bu üreticinin yalnızca bu sezon kaybı değil önümüzdeki bir iki sezon daha kayıp demek. Bu durum tüketiciye de yüksek gıda fiyatları olarak yansıyacak. Pazara ateş düşecek, zaten bir ateş var bu ateş iyice yükselecek. Emeklinin, işçinin, dar gelirlinin mutfağında tenceresini kaynatması zorlaşacak" açıklamalarında bulundu. 

"SİYASETEN ÇIKIŞ YOLU OLMALI"

Tarımın yalnızca ekonomik bir sektör değil aynı zamanda sosyal yönleri olan bir sektör olduğunun altını çizen Çiftçi, "Tarım, tüketicinin mutfağını destekleyen de bir sektör. Gıda güvenliğimizi sağlayamadığımız zaman bağımsızlığımızı da sağlayamayız demektir. Sağlıklı güvenli gıdaya sadece meyve ve sebze değil; et, süt, proteinleri düşündüğümüzde sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için şart. Bırakın nesiller yetiştirmeyi biz çocuklarımızın karnını doyurabilecek noktadan uzak durumdayız. Dünyada gıda fiyatları endeksinde en üst sıralardayız. Bu da tüketicinin bu süreçte çok fazla mağdur olacağı ve evine ekmek götürmekte zorlanacağını gösteriyor. Bunu için de ekonomik politikaların, tarım politikalarının düzelmesi ve siyaseten bir çıkış noktası yolu olması gerekiyor. Bunun yolu yalnızca teknik yöntemlerle olacak iş değildir. Siyaseten alınacak kararlarla şekillenmesi gereken ve Türkiye çapında örülmesi gereken bir politika setiyle sağlanabilir" ifadelerini kullandı. 

"SUYU VERİMLİ KULLACAĞIZ"

İzmir'in su kaynakları konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Çiftçi, üretimde su kullanımı hakkında da önemli detaylara değindi. Çiftçi sözlerini şöyle tamamladı:

"İzmir'de su kıtlığını bu yaz daha fazla yaşayacağız. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan karara göre üreticilere yalnızca iki kez sulama hakkı verileceği söylendi. Bu yeterli değil. Kuyulardan çekilen sular için de denetim artacak. Su kıtlığından ötürü kuyularda da 200-250 metre arasında sular çekilmiş durumda. Bu konuda üreticilere de iş düşüyor. Eski ve bilindik yöntemlerle tarım yapmayacağız. Suyu verimli kullanacağız. Tasarruf değil verim. Salma sulama yöntemlerinden vazgeçip damlama sulama yöntemlerine geçeceğiz. Çiftçi zaten zor koşullarda üretim yaptığı için devletin burada çiftçiyi desteklemesi gerekiyor. Bir kredilendirmeden bahsetmiyorum, bu noktayı geçmiş olmamız gerekiyor. Basınçlı sulama sistemlerinin üreticiye ücretsiz olarak desteklenmesi, kullanımlarının da denetlenmesi gerekiyor. Çiftçi artık bilgiye ulaşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Tarım İl Müdürlükleri'nin ziraat mühendisleri ve teknikerleri vasıtaları ile yayın hizmetlerinin sağlanması ve desteklerle bütünleştirilmesi gerekiyor. Ancak bunları yaparsak başarılı olabiliriz."

 
Tire Belediyesi’nden köy okullarına tiyatro desteği...
 
Damada uluslararası buluşma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tazminatını isteyen işçiyi döverek öldürdüler!
İstanbul'da, tazminatını almak için Çalık Holding’in Şişli’deki binasına ...
Kurultay soruşturmasında 'mağdur' olarak ifadeye çağrılan Kılıçdaroğlu: Bu davete de icabet etmeyeceğim
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 38. Olağan Kurultayı'na ...
Özgür Özel'den 'Özgür Çelik' çıkışı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul'da Türk İş Dünyası Konfederasyonu'nu ...
 
Maydonoz Döner’e yeni FETÖ operasyonu
Eskişehir merkezli 4 ilde düzenlenen FETÖ'nün güncel yapılanması ve Maydonoz ...
Bakan Yumaklı'dan İzmir Valiliği'ne ziyaret
İzmir'e gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, programı kapsamında ...
Terör örgütü PKK kongresini topladığını duyurdu
Terör örgütü PKK kongresini toplandığını duyurdu.
 
TRT’ye bağlı şirketlere ihale muafiyeti teklifi komisyondan geçti; sendikadan ''denetimden uzaklaştıracak'' uyarısı!
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği TRT’ye bağlı şirketlerin Kamu ...
CHP Kemalpaşa'dan tutuklama tepkisi...
CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz, CHP Kemalpaşa Gençlik Kolları ...
İzmir'de sıcak hafta sonu!
Meteorolojiden alınan bilgilere göre İzmir hafta sonunu parçalı bulutlu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri