ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Mansur Yavaş tavrını açık açık ortaya koydu!
Mansur Yavaş tavrını açık açık ortaya koydu!
Özel binlerce kişi ile Anıtkabir'e yürüyor
Özel binlerce kişi ile Anıtkabir'e yürüyor
Özel: ' CHP atama kabul etmez'
Özel: " CHP atama kabul etmez"
Kılıçdaroğlu: FETÖ ajanlarını fark edemediğim için beni affedin
Kılıçdaroğlu: FETÖ ajanlarını fark edemediğim için beni affedin
25 Mart 2020 Çarşamba - 13:28

Yağmurda koronavirüs yayılır mı?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) havayla pek ilgisi olmadığını belirterek "Yayılma hızının sıcaklığın artmasıyla azalacağını pek öngörmüyoruz. Yağmurlu havalarda da virüsün artış hızının artması gibi bir şey de söz konusu değil" dedi.

Yağmurda koronavirüs yayılır mı?

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Bilim Kurulu'nda halkın alacağı önlemlerden tedaviye kadar bütün her şeyi konuştuklarını söyledi.

"Dünya geneline baktığımızda bu hastalıkta ölüm, her 100 kişiden 3.5-4 kişi arasında değişiyor. Biz Türkiye olarak en başından beri çok önlem aldık. Ve o yüzden de zaten 3 aylık bir zaman kazandık ve bütün dünyaya bakarak bir tecrübemiz oldu" diyen Yamanel, "Hem yayılmasını engellemek açısında hem tedavi açısından büyük bir tecrübe kazandık. Bunu da yine Sağlık Bakanlığı'nın bir başarısı olarak söyleyebiliriz" ifadesini kullandı.

'Virüs havada asılı kalmıyor'

Prof. Dr. Yamanel, virüsün havada asılı kalmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Virüs toz parçacıklarına tutunmuyor, yani asılı kalmıyor. Tüberküloz gibi mikroplar havada asılı kalırlar, bu öyle bir mikrop değil. Bu damlacık enfeksiyonu dediğimiz damlacığın içinde olup ve hasta bir bireyin öksürük, hapşırık ya da konuşmasıyla saçılan ama havada da kalmayıp bir süre sonra yere düşen Kovid-19 denilen bir damlacık enfeksiyonudur. Cansız yüzeylerde bir süre yaşayabiliyor, o yüzden halkımıza tavsiyemiz her zaman ellerimizi mutlaka en az 20 saniye sabunla suyla yıkamak. Eğer yine yüzeylere temas ediyorsak ve o an sabunlu su bulamazsak kolonya ya da el dezenfektanıyla mutlaka ellerimizi dezenfekte etmemiz gerekiyor. Bu damlacık enfeksiyonunda örneğin hapşırdınız, hapşırıktan çıkan damlacıktaki virüsler havada asılı kalmıyor. Bir süre sonrada damlacıkla birlikte yere düşüyorlar. Yani Kovid-19 havada asılı kalan bir mikrop değil."

'Virüsün havayla ilgisi yok'

Prof. Dr. Yamanel, virüsün sıcak ya da soğuk havada yayılma riski ile ilgili de şöyle konuştu:

"Virüs yağışlı veya kurak havayı sever' gibi de bir ayrım yok şu anda. Ama her zaman söylediğimiz gibi alt solunum yolu enfeksiyonları ya da solunum yolu enfeksiyonları sıcaklıklar artınca yavaş yavaş azalmaya başlar. Kovid-19 dünyaya yayılan bir salgın olduğu için bunun yayılma hızının sıcaklığın artmasıyla azalacağını pek öngörmüyoruz.

Yağmurlu havalarda da virüsün artış hızının artması gibi bir şey de söz konusu değil. Bu virüsün havayla pek ilgisi yok. Çünkü bu damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyon. Her zaman söylediğimiz gibi burada izolasyon çok önemli. 'Evde Kal' mesajını her zaman ve her yerde vermemiz gerekiyor; çünkü öncelikle mutlaka kişinin virüsle karşı karşıya gelmesini engellememiz gerekiyor. O yüzden evde kalacağız, dışarıya çıkmayacağız, kendimizi izole edeceğiz. Eğer yine de dışarıya çıkmamız gerekiyorsa 1-1.5 metrelik sosyal mesafeyi de mutlaka muhafaza etmemiz gerekiyor. Bunlar çok önemli."

 
Akıl almaz tasarı! Cinsel suçlara af geliyor!
 
Karabağlar’da gece gündüz önlem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akıl almaz tasarı! Cinsel suçlara af geliyor!
AK Parti’nin MHP ile uzlaştığı teklif geçerse çok sayıda cinsel suç faili de tahliye olacak.
ÇEŞME’DE KORONA KAMPLAŞMASI
Çeşmeliler “İtalya’dan Çeşme’ye koronalı gemi gelmesin” diyor… AK Parti ...
Koronayı bile ağlattılar!
Koronayı bile ağlattılar!
 
Koronavirüs testi İzmir'de yapılabilecek!
Ege'nin ve Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarından olan ve pek çok ...
İzmir pazarlarında yoğunluk!
Koronavirüs nedeniyle ülke genelinde salgının etkilerini azaltmak için ...
Koronavirüsle mücadelede stres uyarısı
Psikolog Aynur Düzgünel, koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonunun toplumda ...
 
Helikopterle dezenfektan sıkılacak iddiasına soruşturma!
Kocaeli Emniyet Müdürlüğü koronavirüsü yok etmek için 5 helikopterin sprey ...
Öğretim görevlisi Koronavirüs'e yakalandığını duyurdu!
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu'nda öğretim ...
Barışlar için adalet ve sağlık çağrısı
Barıştan Yanayız Oluşumu, Manisa’daki bir MİT personelinin cenazesini ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri