ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2793
    Dolar
  • Euro
    34,8032
    Euro
  • Altın
    2.410,280
    Altın
  • Bist-100
    10.267,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    3/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/14°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
Lise öğrencisi kız silahla okulu bastı!
Kuzey Irak'ta 16 terörist öldürüldü!
Kuzey Irak'ta 16 terörist öldürüldü!
Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
O babadan bu kez Vargas hamlesi!
O babadan bu kez Vargas hamlesi!
8 Temmuz 2023 Cumartesi - 00:39

Yargıtay'dan Osman Kavala ve Can Atalay açıklaması!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Osman Kavala ve Can Atalay'ın arasında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında 7 sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin onanmasını istedi.

Yargıtay dan Osman Kavala ve Can Atalay açıklaması!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davaya ilişkin 4 bölümden oluşan tebliğnameyi Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderdi. Tebliğnamenin birinci bölümde milletvekili seçilen Can Atalay’ın yasama dokunulmazlığına ilişkin avukatlarının yaptığı başvuru irdelendi.

Seçimden önce Anayasa’nın 14/1. maddesi kapsamında suç işleyen milletvekilinin, Anayasa’nın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağı vurgulanan tebliğnamede, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetlerin bu kapsamda kaldığı belirtildi.

Somut olayda Can Atalay hakkında, 2013’te işlediği suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturmaya milletvekili seçilmesinden çok önce başlandığı, mahkumiyetine esas sevk ve uygulama maddelerinin TCK’nın 312. maddesi kapsamında kalan suça ilişkin olduğu anlaşıldığından sanık müdafilerinin durma kararı verilmesi gerektiği düşüncesine iştirak edilmediği kaydedildi.

Tebliğnamenin ikinci bölümünde hükmün dayandığı yasal mevzuat ve Yargıtay içtihatları ile hukuki değerlendirme, üçüncü bölümünde OCCUPY/OTPOR-CANVAS faaliyetleri, Açık Toplum Vakfı, Anadolu Kültür AŞ, Taksim Dayanışma, Forum Koordinasyon faaliyetleri, Türkiye’ye gaz ambargosuna ilişkin lojistik faaliyetler, Türkiye’yi uluslararası alanda zor durumda bırakmak için yapılan eylemler yer aldı.

HÜKÜMLERİN ONANMASI TALEP EDİLDİ

İddianame, savunma, deliler kapsamında genel değerlendirmeye yer verilen dördüncü bölümde ise Gezi Parkı olayları sırasında masum ve iyi niyetli hak arama mücadelesinde olan insanların da bulunduğu ancak çoğunluğunu birbiriyle bağlantısız gözüken legal, illegal ve legal görünümlü illegal yapıların oluşturduğunun yadsınamayacak bir gerçek olduğu ifade edildi.

Tebliğnamede, sanıklar Mehmet Osman Kavala, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ve Şerafettin Can Atalay’ın eylemlerinin hazırlık hareketleri seviyesini aşarak cebir ve şiddete matuf icrai hareket boyutuna ulaştığı, dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde atılı suçların sübut bulduğu kaydedilerek, temyiz istemlerinin reddi ile sanıklar hakkındaki hükümlerin onanması talep edildi.

Tebliğnamede, sanık Ayşe Mücella Yapıcı hakkındaki hükme ilişkin ise şu değerlendirme yapıldı:

* Sanığın Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ, üzerinden oluşturulan organizasyona daha sonra dahil olan Taksim Dayanışma çatısında yer aldıktan sonra daha önce Gezi parkında gerçekleştirilen gösterilere en ön safta katılmış ise de sanıklar Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın oluşturduğu gizliliğe riayetle Cezayir, Garaj İstanbul toplantılarına katıldığına, aynı amaca yönelik olarak organik bağ kurduğuna, oluşturulan organizasyon içinde yer aldığına ilişkin mahkumiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden, sabit olan eylemleri nedeniyle ayrı ayrı cezalandırılması gerekirken, yetersiz gerekçe ile TCK’nın 312. maddesi gereğince sanığın mahkumiyetine karar verilmesi kanuna aykırı olup, hükmün bozulması talep ve tebliğ olunur.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Osman Kavala’yı, TCK’nin 312/1 maddesi gereğince, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları ile sabit olan eylemleri işleme biçimini dikkate alan heyet, takdiri indirim uygulamamıştı.

Verilen ceza süresi ve infaz koşulları dikkate alınarak Kavala’nın bu suçtan tutuklanmasına karar veren heyet, sanığın “siyasal veya askeri casusluk” suçundan beraatine, bu suçtan tahliyesine hükmetmişti.

Heyet, sanıklar Can Atalay, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Ayşe Mücella Yapıcı ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18’er yıl hapislerine ve bu suçtan tutuklanmalarına karar vermişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.

14 Mayıs’taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından avukatları, Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın, dokunulmazlığı bulunduğundan tahliyesini talep etmişti.

 
İzmir'de tren kazası: 4 yaralı
 
Efes Selçuk'ta opera ve bale festivali...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ile Zelenskiy’den 2,5 saatlik görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ...
Mustafa Kayalar göreve iadesini istedi...
Menderes Belediye Başkanı iken yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla görevden ...
Diyanet'ten tepki geçen cuma hutbesi!
Enflasyon ve kurdaki artışla birlikte her şeye zam gelirken, geçen yıla ...
 
Yeğenini öldüren amcaya ev hapsi!
İzmir'de, tartıştığı yeğeni Ali Osman Şen'i (31) tabancayla öldüren amca ...
Anne ve oğlu ölü bulunmuştu... Düğümü detaylı otopsi çözecek!
İzmir’de evlerinden gelen koku üzerine yapılan kontrolde cesetleri bulunan ...
Zamdan kaçmak isteyen sınır kapısına koştu!
Yurt dışından getirilen telefon harcının 20 bin TL'ye çıkarılması sonrası ...
 
Akşener’den zamlara tepki: Adı konmamış IMF programı!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından, birçok ...
Ölümlü kazada kahreden tesadüf!
Sakarya’nın Karasu ilçesinde Hasan Alemdar'ın kullandığı otomobil ile ...
AK Partili İnan'dan CHP'li isimlere Örnekköy eleştirileri!
AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan Örnekköy'deki inşaat çalışmalarında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri